Belföld

Fejenként 40 millió forintot ítélt meg a bíróság az azbesztszennyezés károsultjainak – egyikük nem érte meg az ítéletet

rtl.hurtl.hu

2022. április 16. 17:27

Nyolc évnyi pereskedést követően született ítélet, azt állam azonban nem ismeri el a felelősségét.

A Lőrinciben működő cementgyár évtizedeken keresztül szennyezte azbeszttel a levegőt, ami daganatos megbetegedéseket okozott a dolgozók és a közelben élők között is.  A hetvenes években épült gyárat 2004-ben bezárták, majd lebontották, a kártérítési perek azonban a mai napig nem zárultak le.

Nyolc évnyi pereskedés után a bíróság fejenként 40 millió forintos kártérítést ítélt meg az azbeszt-szennyezés három károsultjának. A döntés nem jogerős, az állam – az ügy alperese – nem ismeri el a felelősségét – értesült az RTL Híradója. 

Az egykori cementgyár maradványai. Fotó: RTL Híradó

Válóczi Józsefné férjénél 2013-ban diagnosztizáltak mezoteliómát, egy olyan mellhártyadaganatot, amit az azbeszt okoz. Emiatt indítottak kártérítési pert. 

„Nem tervezek hosszú életet már. Szeretnék, meg én optimista vagyok, bízom benne, hogy sikerül, de a jelek nem azt mutatják, hogy valaki is ezt sokáig húzta volna

– nyilatkozta a férfi 2015-ben a bíróságon az RTL Híradójának. Nem érte meg az ítéletet, egy évvel később elhunyt.

„Először azt mondta a doktor úr, hogy ilyen 5-6 hónap lesz, de aztán csak húztuk, csak húztuk. Egyik szemem örült neki, a másik nem. Mert ezt a szenvedést végignézni, ez kimondhatatlan. Még a mai napig, ha behunyom a szemem, akkor látom magam előtt. Főleg az utolsó két hetet, azt nem kívánom senkinek

– mondta el az RTL Híradójának Válóczi József özvegye. 

A kártérítési per azóta is tart. Most a megismételt elsőfokú eljárásban újra ítélet született, a  károsultak közül hárman fejenként 40 millió forintot kaphatnak, köztük Válóczi József özvegye is.

Az asszony azt mondja: az ítélet lelki megnyugvást jelent számára. A pénz azonban még nem az övék, mert az állam újra fellebbezett.

Azt állítja a magyar állam, hogy ő nem tartozik gyártulajdonosként felelősséggel a környezetszennyezéssel kapcsolatba hozható daganatos megbetegedésekért. Hát ezt mi vitatjuk. Azt kellett volna neki bizonyítania, hogy tudta-e volna ezt a gyárat máshol felépíteni és máshol üzemeltetni, de ezt nem tudta 

– mondta Igyártó Gyöngyi ügyvéd a Híradónak.

A perek másodfokon májusban folytatódnak. Az azbesztügynek több károsultja is volt, közülük többen már meghaltak, mások nem pereltek, és vannak, akiknek az ügyében még mindig nem született ítélet.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#azbeszt-per#bírósági ítélet#kártérítés#Híradó#szennyezés#azbeszt#elsőfokú ítélet

Címlapról ajánljuk