Belföld

Lemondott tiszteletbeli konzul: Orbán Viktor a történelem legrosszabb magyar–lengyel viszonyát teremtheti meg

rtl.hurtl.hu

2022. március 15. 10:32

Artur Balázs szerint bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. Szerinte súlyosan téved, aki azt hiszi, hogy az orosz elnök megelégedne Ukrajna megszállásával. 

A Válasz Online készített interjút Artur Balázssal, Magyarország múlt héten lemondott szczecini tiszteletbeli konzuljával. Múlt héten Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán tett közzé egy diplomáciai dokumentumot, amelyben Artur Balázs lemondását azzal indokolja, hogy „a magyar kormány álláspontja az orosz–ukrán háború kapcsán semmilyen formában nem védhető”.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kapcsolata egyáltalán nem új keletű, mégis csak most döntött a lemondás mellett, Artur Balázs úgy reagált: amikor Oroszország rárontott a független Ukrajnára, olyan helyzettel kellett szembesülni, amely romba döntheti a kialakult világrendet és fenyegeti Európa békéjét. Úgy látja: ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető.

Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg

– fogalmazott. 

Elismerését fejezte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek „azért a hősies bátorságért, amellyel országa függetlenségét védelmezi”. Meggyőződése, hogy Ukrajna megsegítésének nem kellene határt szabni, „másképp – egy potenciális putyini győzelem esetén – csak Oroszország és az orosz hadsereg birodalmi étvágyát növeljük, ezzel pedig más európai országok is a célkeresztjükbe kerülhetnek.” Szerinte a civilizált világban példátlan, hogy az orosz elnök retorikája már az atomfegyverek bevetésénél tart.

Súlyosan téved, aki azt gondolja, hogy megelégedne Ukrajna megszállásával – valójában ez csak a kezdet lenne. Ukrajna támogatása tehát az európai béke megőrzéséért vívott harc is

– tette hozzá.

Nyitókép: Mateusz Gieryga / Wikipedia

 

 

#Belföld#orosz-ukrán háború#artur balázs#lengyelország#orbán viktor

Címlapról ajánljuk