Belföld

Fogalma sincs az egykori helyettes államtitkárnak, ki lehetett a protekciós vizsgázó, aki miatt Schadl György még telefonon is hívta

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 8:37

Schadl György az Igazságügyi Minisztérium volt helyettes államtitkárával és egy kormány-főtanácsossal is egyeztetett arról, hogy kit kell mindenképpen átengedni a végrehajtási szakvizsgán.

A Pécsi Tudományegyetem jogi karára járó, B. nevű vizsgázó sikere érdekében a kormányzaton belül többen is megmozdultak – írja a 444.hu a nyomozati iratok alapján.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője, Schadl György, tavaly júliusban beszélt telefonon Jeney Orsolya végrehajtóval, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt helyettes államtitkárával, aki Schadl Györgyhöz hasonlóan vizsgáztatott a pécsi jogi karon.

A lehallgatási jegyzőkönyv összefoglalója szerint Schadl azt mondta Jeneynek, hogy az illető miatt a „Kormány Irodából” hívták a Palit és őt is. A Kormány Iroda minden bizonnyal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Pali pedig az ügyben gyanúsított Völner Pál volt igazságügyi államtitkár.

Schadl megkéri Jeneyt, hogy figyeljenek oda B-re

mert itt nem hibázhatnak.

Schadl György a sikeres vizsga érdekében Martonovics Bernadettel, az Igazságügyi Moinisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályt vezető kormány-főtanácsossal is egyeztet a 444 szerint. Ő volt a vizsgabizottság elnöke. B-t végül átnyomták a szakvizsgán, de nagyon ki voltak borulva a protekciós illető felkészületlensége miatt.

Annyira gáz volt, ez egy katasztrófa volt, mindenki nagyon pufogott

– olvasható a lehallgatott beszélgetés összefoglalójában.

Martonovics Bernadett azt kérdezi Schadl Györgytől, hogy az illető vajon hogyan fogja vinni a végrehajtói irodát, ha nyer. Elmondja, hogy próbáltak minél egyszerűbb kérdéseket feltenni a protekciósnak, de még az elévülést sem tudta. Kiderült, hogy az illető most csinált abszolutóriumot a Közszolgálati Egyetem doktori iskolájában. 

Ezen mindenki kiborult, hogy mi folyhat ott

– olvasható a nyomozati iratban.

Martonovics Bernadett a lap kérdésére nem nyilatkozott B. vizsgája ügyében. Jeney Orsolya azt mondta, nem emlékszik, fogalma sincs, kiről van szó.

Schadl Györgyöt tavaly november elején tartóztatták le a Liszt Ferenc repülőtéren a feleségével együtt, amikor Dubajba készültek, rengeteg készpénzzel. A gyanú szerint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium azóta már lemondott parlamenti államtitkára Schadl Györgytől hosszabb időn keresztül rendszeresen pénzt kapott – alkalmanként 2-5 millió forintot –, hogy az általa támogatott végrehajtókat nevezze ki. A kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl György többször is telefonon kért segítséget befolyásos ismerősei számára a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgákhoz.

Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését tavaly decemberben kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész, hivatali vesztegetés gyanúja miatt. E szerint felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve, rendszeresen több millió forintot fogadott el Schadl Györgytől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van. Völner Pál mentelmi jogát december 14-én függesztette fel a fideszes többségű országgyűlés. 

A kiszivárgott nyomozati anyag alapján korábban megírtuk, hogy Schadl György hogyan vásárolt néhány év alatt legalább húsz ingatlant: lakást szerzett például a budai Várban, Erzsébetvárosban és a XII. kerületben is, de volt üdülője Siófokon is, néhány méterre a Balaton partjától. Az ingatlanok egy része ráadásul önkormányzatoktól került hozzá.

Völner Pál a gyanú szerint 83 millió forint értékben vehetett át kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – összesen 880 millió forintot kapott az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A végrehajtónak jelentkezők közül többen is 40 és 100 millió forint közötti összeget fizettek azért, hogy megkapják a pozíciót. Egy másik cikkünkben azt is bemutattuk, miért ilyen jövedelmező üzlet végrehajtónak lenni.

Nyitókép: Cégtábla az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat épületének bejáratánál, a főváros V. kerületében a Báthory utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László 

 

#Belföld#völner-ügy#schadl györgy#rogán antal#völner pál#pécsi tudományegyetem#szakvizsga#protekció#végrehajtó

Címlapról ajánljuk