Belföld

1,8 millió forintot ért Áder János tavalyi helikopterútja

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. január 13. 5:56

Tavaly csaknem két és fél óráig vette igénybe a rendőrség szolgálati helikopterét Áder János köztársasági elnök – tudta meg az rtl.hu. Az államfő Sátoraljaújhely-Kassa úti céllal repült, a géphasználat értéke pedig – a rendőrség belső utasításában szereplő táblázat alapján – több mint 1,8 millió forint volt.

Tavaly egy alkalommal, Sátoraljaújhely-Kassa úti céllal, összesen 2 óra 27 perc időtartamban vette igénybe a rendőrség szolgálati helikopterét Áder János köztársasági elnök – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rtl.hu-nak küldött tájékoztatásából. 

A Köztársasági Elnöki Hivatal kérdésünkre nem árulta el, hogy mi indokolta a helikopterezést, valamint azt sem, hogy pontosan melyik program miatt volt szükség a sietségre. 

A tavalyi évre vonatkozó naptára alapján ugyanakkor az feltételezhető, hogy az államfő akkor használta a rendőrségi járművet, amikor Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel közösen átadta a Sátoraljaújhelytől 5 kilométerre lévő Rákóczi-várkastélyt, majd Kassára utazott.

A védett személyek – mint például a köztársasági elnök – ingyen használhatják a rendőrségi gépeket, igényüket a Belügyminisztériumhoz nyújthatják be, ahol a repülési végrehajtási tervet a belbiztonsági államtitkár, jelenleg Papp Károly hagyja jóvá. Ha viszont valaki más venné kölcsön valamelyik helikoptert – például filmforgatáshoz vagy tudományos munkához –, akkor már fizetni kell a használatért, ezért a Készenléti Rendőrség vezetője minden évben elkészíti a költségtérítésről szóló táblázatot.

A Magyar Hang korábban megírta, hogy a rendőrségnek összesen tizenöt szolgálati gépe van, ezek közül négy MD-500 típusú, tizenegy pedig MD-902-es típusú. Az MD-500-as helikopter használata 2021-ben óránként 562 478 forintba kerül, míg egy MD-902-es jármű bérleti díja óránként 755 112 forint – írta a lap.

Ennek alapján kiszámolható, hogy Áder János útja – miután ő az MD-902-es géppel repült – 1,85 millió forintot ért.

Az rtl.hu megkérdezte a zöld ügyekkel kiemelten foglalkozó Áder Jánostól, hogy miért az autónál jóval környezetszennyezőbb utazást választotta. A Köztársasági Elnöki Hivatal válaszában azt írta, hogy 

az elmúlt közel tíz év során minden esetben körültekintő vizsgálatot követően – figyelemmel a programokra és kötelezettségekre – született meg a döntés, hogy Áder János köztársasági elnök milyen közlekedési eszközt vesz igénybe. 

Kérdésünkre, miszerint az államfő Budapesttől vagy csak Sátoraljaújhelytől vette igénybe a gépet, nem érkezett válasz. A fővárosból Sátoraljaújhely 3 órás autóúttal érhető el, míg Kassa Sátoraljaújhelytől egyórás távolságra fekszik.

Az ORFK tájékoztatásából az viszont kiderül, hogy Áder János már a korábbi években is használta az egyik MD-902-es gépet, egyszer 2017-ben, kétszer pedig 2018-ban. Ezeknek az utaknak az értéke összesen több mint 3 millió forint volt.

Az alapadatok a rendőrségtől származnak, az út értékét lapunk számolta ki.

A rendőrség tájékoztatásából egyébként a korábbi évekre vonatkozó költségtérítési tételek is kiderülnek. E szerint 

Orbán Viktor kormányfő 2015-ös helikopterútja, amikor Tornyiszentmiklósra utazott Budapestről és vissza, nagyjából egymillió forint értékű volt, 

míg Pintér Sándor belügyminiszter helikopterútjai 2015 óta összesen 3 és 7 millió forint közötti összeget értek (attól függően, hogy mely típusú gépeket használta). A miniszterek közül a legtöbbet Szijjártó Péter külügyminiszter használta a rendőrségi járműveket, repülései 13 és 23,6 millió forint közötti összeget értek. Védett személyként egyiküknek sem kellett fizetni az utakért.

Nem visít, ha ki kell vágni egy fát

Áder Jánost korábban bírálták amiatt, mert a glasgow-i klímakonferenciára – több más résztvevőhöz hasonlóan – magánrepülővel (a Magyar Honvédség gépével) utazott, miközben a szlovák köztársasági elnök, Zuzana Caputova menetrend szerinti járattal ment a találkozóra. Arra a felvetésre, hogy nem kellett volna-e a magyar államfőnek is menetrendszerinti géppel utazni, Áder János az Indexnek adott interjúban azt mondta: „A kéthetes konferencia teljes szén-dioxid-kibocsátását – nemcsak az oda- és visszautazásokét, hanem az ott-tartózkodásokét is egybeszámítva – Kína két perc alatt bocsátja ki. Ez megmutatja a felvetett kérdés komolyságát.”

Az államfőnek korábban is voltak gyakorlatias megnyilvánulásai a környezetvédelemmel kapcsolatban. 2009-ben még EP-képviselő-jelöltként arról beszélt az Inforádiónak adott interjúban, hogy nemrég óta foglalkozik a zöld ügyekkel, de például a geotermikus energiaipar fejlesztésében lát fantáziát. (A felvétel itt hallgatható meg, az idézett szöveg a 2. részben található 21:20-tól.) Úgy vélekedett, hogy a gazdasági és környezetvédelmi szempontokat ötvözni kell, és ezen segíthet, ha a téma mögé egy olyan politikus áll, 

akiről nem azt gondolják, hogy egy ilyen elvakult zöld, aki mindig visítozik, ha egy fát kivágnak. 

Azt is megjegyezte: „Én nem ez a típus vagyok.”

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök beszél a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó hivatalos megnyitóján a Hungexpo C pavilonjában november 30-án – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

 

#Belföld#áder jános#környezetvédelem#államfő#helikopter#kassa#sátoraljaújhely#rendőrség

Címlapról ajánljuk