Belföld

Szabálytalanságot talált az Állami Számvevőszék az ellenzéki összefogás öt pártjánál

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 16:52

A DK-nak, a Jobbiknak, az MSZP-nek, az LMP-nek és a Párbeszédnek 30 napon belül kell intézkedési tervet készítenie.

Visszatérő hiányosságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több pártnál – írta az MTI. 

A szervezet összefoglalója szerint 

a pártok nem gondoskodtak a korábbi ellenőrzéseken feltárt hiányosságok megszüntetéséről, annak ellenére, hogy ezt a korábbi intézkedési terveikben vállalták.

A jelentés szerint az számvevőszék a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt gazdálkodását ellenőrizte.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Magyar Szocialista Párt 2019-2020-ban a törvényes gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit biztosította. Ugyanakkor a 2019-2020-as könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, emiatt a pénzügyi kimutatásai nem voltak megalapozottak.

A jelentés szerint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 2019-2020-ban nem biztosította a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit. A 2019-2020. évi könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a jogszabályi előírásokat nem tartották be, emiatt pénzügyi kimutatásaik nem voltak megalapozottak.

Hozzátették: 

az ÁSZ a megállapítások alapján javaslatokat fogalmazott meg, amelyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A pártoknak évente be kell számolniuk a törvényi keretek szerinti gazdálkodásukról, és az előírások szerint a számvevőszék a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását kétévente ellenőrzi. 

A Jobbiknál 2017-ben állapított meg 330 milliós tiltott kampányfinanszírozást az ÁSZ, amiért ugyanekkora nagyságú költségvetési támogatás megvonás is járt, így összesen 660 millió forintos összeget kellett volna befizetnie a pártnak az államkasszába. Az ÁSZ döntései ellen nem lehet fellebbezni Magyarországon, így a párt egészen Strasbourgig vitte az ügyet, ahol azonban elutasították a beadványt arra hivatkozva, hogy a párt nem merítette ki a hazai jogorvoslati lehetőségeket – pedig ezt az itteni törvények gátolták meg. 

2019 elején aztán az Állami Számvevőszék ismét tiltott finanszírozást állapított meg a Jobbiknál, így a pártra kirótt büntetések összege megközelítette az 1 milliárd forintot.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#állami számvevőszék#mszp#demokratikus koalíció#jobbik#párbeszéd#lmp

Címlapról ajánljuk