Belföld

Márki-Zay Péter szerint az első Orbán-kormány volt az elmúlt harminc év legjobb kormánya

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 12:11

Az alkotmányozáson már dolgozik egy stáb, és felállt az elszámoltatásért felelős munkacsoport is.

Az első Orbán-kabinetet tartja az elmúlt harminc év legjobb kormányának Márki-Zay Péter – derül ki az mfor.hu-n megjelent interjúból. Az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta: amikor 2010-ben a Fideszre szavazott, még bízott abban, hogy azt folytatja a párt, amit 2002-ben abbahagyott, de egy-két év elteltével már látta, hogy nincs szó erről. Úgy vélte, 2002 előtt volt demokrácia, sajtószabadság, jogállam, és csak nyomokban létezett a korrupció, a 2010 utáni időszakot azonban mindennek az ellentéte jellemzi.

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor egyértelmű jelét adta annak, hogy fél a következő választás elvesztésétől. 

Erre utal, hogy már idén meghosszabbította a jövőre lejáró kaszinókoncessziókat és lemondatta a médiahatóság vezetőjét, akinek jövőre járt volna le a mandátuma, hogy új embert nevezhessen ki kilenc évre.

Beszélt arról, hogy brüsszeli találkozóin azt kérte: Magyarország kapja meg az ígért támogatásokat, de a Fidesz ne használhassa kampánycélokra az uniós adófizetők pénzét, abból az ellenzéki vezetésű városok is részesüljenek, és ne lophassák el a támogatást. „Azt is megkérdeztük, hogy mi az unió álláspontja a migráció és az LMBTQ-k ügyében. Megnyugtattak minket, hogy senki semmit nem akar rákényszeríteni Magyarországra. A migránsokat se és a meleglobbit se” – jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Az interjúban elárulta, hogy egy politikus megkérdezte, mennyivel kell támogatnia a kampánykasszát ahhoz, hogy rákerülhessen a közös ellenzéki listára. Erre ő azt válaszolta, hogy „nincs az a pénz”, hiszen ha ezen a gyakorlaton nem tudnak változtatni, akkor Magyarország továbbra is „a legszegényebb, a legkorruptabb és a legtöbb halálos áldozatot produkáló ország marad”.

Kitért arra, hogy rövid, új alkotmányt akar, aminek 

a hatalom korlátairól kell szólnia, nem az ötödikes biológia tankönyvet kell beleírni.

 Beleírnák például, hogy miniszterelnök legfeljebb két ciklus erejéig lehessen ugyanaz a személy. Az alkotmányozáson Fleck Zoltán vezetésével már dolgozik egy stáb, az elszámoltatásért felelős munkacsoportot pedig Hadházy Ákos irányítja. A felgöngyölítendő ügyek között említette Márki-Zay Péter a letelepedési kötvényeket, az azeri baltás gyilkos kiadatását és a raktárban porosodó lélegeztetőgépek beszerzését.

A miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy az ellenzéki pártok között konszenzus van a kétfordulós választási rendszer visszaállítását illetően. Sürgősnek nevezte az egészségügyi szakdolgozók fizetésének emelését, és azt is elmondta, hogy az egészségügyben versenyalapú, normatív támogatási modellben gondolkodnak, ahol az intézmények működtetéséért az állam, egyházak, önkormányzatok és alapítványok versenyezhetnek, és az nyer közülük, aki a leghatékonyabban tudja működtetni az adott egységet.

Azt is említette, hogy 

szeretnének továbbra is gázt vásárolni Oroszországtól és kereskedni Kínával, de „a hangsúly a kölcsönös előnyökön van”. 

A magyar miniszterelnöknek egy szuverén ország képviselőjeként bele kell tudni szólni abba, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal „ne a pusztán keresztül menjen”, hanem Kecskeméten és Szegeden át, és a Fudan egyetemmel kapcsolatban is azt tartja problémának, hogy az összes magyar egyetem nem kap annyi pénzt, mint a kínai intézmény.

Nyitókép: Márki-Zay Péter a Transparency International konferenciáján 2019-ben – Fotó: MTI / Mohai Balázs

#Belföld#márki-zay péter#választás#ellenzék#orbán viktor#korrupció#alkotmányozás#egészségügy#választási rendszer

Címlapról ajánljuk