XXI. Század

„Antall Klári átölelt, és azt mondta, meghalt a Jóska” – harminc éve hunyt el a rendszerváltó miniszterelnök

Velti LászlóVelti László

2023. december 12. 9:18

Antall József rövid pályafutásának végét a rák jelentette. Bár halálos betegségét próbálta titkolni a nyilvánosság elől, mégis kitudódott, a taxisblokád végén adott pizsamás interjúja legendássá vált. Életének hátralevő három évében még több kezelés, csontvelőátültetés és politikai fordulatok vártak rá, orvosaira nem mindig hallgatott. A rendszerváltó politikusra halálának évfordulóján a XXI. század korábbi adásrészletével emlékezünk.

Feledy Péter újságíró váratlan telefont kapott azelőtt, hogy feloldották volna a taxisblokádot. Antall József miniszterelnök elvállalt egy interjút a taxisokkal kapcsolatban, akik 1990 októberében az egekbe szökő üzemanyagárak miatt napokra megbénították az országot. Ám a beszélgetésre nem egy tévéstúdióban, hanem a Kútvölgyi Kórházban került sor október végén. Antall Józsefet az előtt tolták be a műtőbe, hogy a sztrájk kirobbant.

„Életében nem volt hajlandó klasszikus politikusi interjúra – ahol a miniszterelnök papucsban, a családja társaságában várja otthon a riportert. Mindig ragaszkodott nyakkendőhöz” – emlékezett vissza Feledy a XXI. Századnak.

Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke ezúttal kórházi ágyában ülve, kopott pizsamában fogadta a kérdéseket. Arról beszélt, hogy a testében akkor alakult ki daganat, amikor megalapították a kormányt, ezért nem volt ideje foglalkozni betegségével. Ezután a taxisok kerültek szóba. Feledy ellentmondást látott abban, hogy egy elesett ember beszél az ország legégetőbb kérdéséről. Viszont az Antall Józseftől addig nem látott emberközeliség megfogta a nézőket.

Öltöny helyett pizsamában ülve az ország első embere úgy fogalmazott: „Bevallom, hogy nekem ez olyan volt, mintha oroszlánketrecben lettem volna. Ebben a néhány négyzetméteres szobában és előtte az intenzív osztályon.”

Az interjúban nem tűnt sem arisztokratikusnak, sem kioktatónak – ahogyan akkoriban mondták, tanár bácsisnak –, így az ország testközelből szembesülhetett betegségével. Ám ez mit sem javított népszerűségén.

Erős ember, aki nem mindig hallgat az orvosaira 

A riport után Antall nem nagyon beszélt a rákról, amely három évvel később, 1993. december 12-én vitte el. Egyik kezelőorvosa, aki külföldi útjaira is elkísérte a kormányfőt, erős emberként emlékezett rá.

Érdekes módon mi az ő haláláról sohasem beszéltünk. Sokat beszéltünk egymással, sokat voltunk együtt, de az a kijelentés és kérdés, hogy »meghalok«, és »mikor halok meg?«, egyszer sem hangzott el

– mondta Dr. László Előd a XXI. Századnak. Ám hiába kísérték mindenhova, kezelőorvosaira nem mindig hallgatott a miniszterelnök. Előfordult, hogy a munka miatt kihagyott kezeléseket. 1993 őszén viszont nem volt más választása, sürgősen Kölnbe kellett utaznia, hogy csontvelőátültetésen essen át.

„Ott steril szobában volt, de hamarabb került haza, mint kellett volna. Péntek este érkezett meg, és a tiltásom ellenére is bement hétfőn dolgozni” – mesélte férjéről az azóta elhunyt özvegy, Antall Józsefné Fülepp Klára. Ahogyan ígérte, pár nappal az őssejtkezelés után már a sajtó figyelő szeme előtt fogadta Manfred Wörnert, a NATO akkori főtitkárát.

„Kedves Antall József, jól néz ki, meg kell mondanom! Őszintén, nagyon örülök neki. Valóban, komolyan mondom” – üdvözölte őt a NATO-főtitkár, akinek szervezetét hasonló kórság pusztította, mint a magyar miniszterelnökét.

Antall Józsefnek szembe kellett néznie vele, hogy a csontvelőátültetést elsősorban a fiatalok szervezete tudja elviselni, és közülük sem mindenkié. Úgy érkezett Kölnbe, hogy alig van esélye, de úgy jött vissza, hogy meg fog gyógyulni. Néhány nap múlva leukémiát diagnosztizáltak nála.

„Ugyanannak a betegségnek egy rosszindulatúbb formája, ami feltehetően abból adódott, hogy bármilyen erélyes volt a kemoterápia, nem tudta kiirtani utolsó szálig azokat a kóros sejteket” – mondta a miniszterelnök kezelőorvosa.

A kölni műtét után még körülbelül három hetet élt együtt a betegséggel, amiről kiderült, két arca van. A másodikhoz már reménytelenül gyenge volt Antall József szervezete. Párttársai az MDF lakiteleki gyűléséről indultak haza – Kónya Imre éppen Antall lakására igyekezett.

Amikor megérkeztem, becsöngettem, akkor a felesége – Antall Klári – átölelt, és azt mondta, meghalt a Jóska

A magyar miniszterelnök halála után felgyorsultak a tárgyalások. Bár a NATO-csatlakozás csak 1999-ben történt meg, már néhány héttel Antall József temetése után döntöttek róla. A tárgyalás másik kulcsfigurája, Manfred Wörner sem élhette meg ezt a dátumot. Alig egy évvel később, 1994-ben Brüsszelben érte utol a rák.

Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke volt. Az MDF-be Csoóri Sándor hívására csatlakozott 1988 elején, 1989-ben pedig már elfoglalta az ország első emberének járó helyet. A történészből lett politikusról megosztó vélemények születtek, de egy biztos: élete utolsó percéig azért küzdött, hogy a demokratikus Magyarországról szőtt álmait keresztülvigye az Országgyűlésen.

#XXI. Század#Videó#antall józsef#pizsamás interjú#rtl#gyász#évforduló#halál#taxisblokád#rendszerváltás#mdf#ma#kónya imre#feledy péter

Címlapról ajánljuk