Tudomány-Tech

Tele van antidepresszánsokkal a Balaton

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 18:53

A fürdőzők bőréről a vízbe oldódó naptejtől pedig elhíznak a vízibolhák.

Naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a Balatonba a fürdőzők bőréről – derült ki azon a konferencián, amit a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szervezett azokról a szennyezőanyagokról, amelyek jelentősen megzavarják a tó ökoszisztémáját.

A konferencián elhangzott, hogy csak a Zala folyón keresztül évente 11,5 millió köbméter tisztított szennyvíz jut a Balatonba, további 2,2 millió köbméter pedig a környékbeli fürdők – Zalakaros, illetve Hévíz – „használt vizeként”. A kutatók 42 vegyület jelenlétét mutatták ki a tóban.

Legnagyobb arányban epilepszia elleni szerek és antidepresszánsok fordultak elő, de a „nagy nyári zenei fesztivál” környékén, a zamárdi vizsgálati helyszínen a kokain és bomlástermékei is kimutathatók voltak a vízből.

A Balaton – elsősorban gerinctelen – élőlényei szempontjából négy hatóanyag, a diklofenák, az ösztradiol, az ösztron és a koffein jelenléte okoz magas kockázatot. A vegyületek jelenléte ugyanakkor nem veszélyes az emberekre, sok tízezer liternyi Balaton-vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy elérjük a maximálisan megengedett napi dózist.

A kísérletek során viszont kiderült, hogy a szteroid hormonok hatására a nagy mocsári csigák embriói jóval hamarabb kikelnek, miközben az egyedek spermiumszáma csökken. A karbamezapin nevű antidepresszáns az állatokat leszedálja, a mozgásuk lelassul. A naptejekből származó UV-szűrő vegyszerek pedig a vízibolhák hormonháztartását zavarják meg jelentősen, emiatt elhíznak.

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

#Tudomány-Tech#hun-ren#balaton#környezetszennyezés

Címlapról ajánljuk