Tudomány-Tech

Pusztít az ázsiai lódarázs, egyetlen példány naponta akár 50 méhet is képes megölni

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 17:40

A mesterséges intelligencia segítségével szorítanák vissza betörésüket az Egyesült Királyságban. Magyarországon tavaly augusztusban volt az első észlelés.

Az Exeteri Egyetem tudósai mesterséges intelligenciát (AI) fejlesztettek ki az invazív ázsiai lódarazsak felderítésére, írta meg a BBC.

Az invazív faj a méhek egyik legnagyobb ragadozója, megtizedeli a méhcsaládokat és károsítja a biológiai sokféleséget: egyetlen darázs naponta akár 50 méhet is képes megölni és felfalni. Az RTL Híradó tavaly mutatta be, hogy Magyarországon is megjelentek az ázsiai lódarazsak. A Győr-Moson-Sopron megyei Kimlén egy méhészetben tűntek fel augusztus második felében:


Az Exeteri Egyetem szerint az automatizált rendszer egy megfigyelőállomáshoz vonzotta a darazsakat. A VespAI nevű rendszer szinte tökéletes pontossággal képes azonosítani az állatokat. Dr. Thomas O'Shea-Wheller, a Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézet munkatársa szerint a cél egy költséghatékony és sokoldalú eszköz kifejlesztése volt. A VespAI-t bárki használhatja, a kormányoktól kezdve egészen a méhészekig. A tudósok tanulmányukban egy prototípus változatot teszteltek, és biztató eredményekre jutottak.

A VespAI egyfajta korai figyelmeztető rendszer, amely ígéretesen jelez vissza az ázsiai darazsak új régiókba való behatolásáról. Az egyetem szerint a VespAI működéséhez egy processzort használtak, a szerkezet mindaddig nyugalmi állapotban maradt, amíg érzékelői nem azonosítottak egy rovart a darázs mérettartományán belül.

A rendszer mesterséges intelligencia vezérelte algoritmusa aktiválta és elemezte a képet, hogy megállapítsa, ázsiai darázsról (Vespa velutina) vagy őshonos európai darázsról (Vespa crabro) van-e szó. Ha ázsiai lódarazsat észlelt, a monitor képi figyelmeztetést küldött a felhasználónak, hogy megerősíthesse az azonosítást.

2023-ban rekordszámú ázsiai lódarazsat észleltek az Egyesült Királyságban. Most attól tartanak, hogy a kontinentális Európában pusztító darazsak tömegesen megjelennek az Egyesült Királyságban is, fészkeket találtak Kelet-Sussexben, Kentben, Devonban és Dorsetben is.

Az egyetem szerint az Egyesült Királyság válaszstratégiája azon múlik, hogy az emberek észreveszik-e, azonosítják-e a lódarazsakat, és jelentik-e azokat. Dr. Peter Kennedy, a rendszer ötletgazdája szerint a beérkezett jelentések többsége téves azonosítás volt.

Rendszerünk célja tehát, hogy éber, pontos és automatizált megfigyelési lehetőséget biztosítson ennek orvoslására

 – mondta.

A VespAI nem pusztítja el a nem célzott rovarokat, és így kiküszöböli a csapdázás környezeti hatását, miközben biztosítja, hogy az élő lódarazsak elfoghatók és visszakövethetők legyenek a fészekig, ami az egyetlen hatékony módja a megsemmisítésüknek, tette hozzá. 

#Tudomány-Tech#darázs#ázsiai lódarázs#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk