Tudomány-Tech

„Minden szülő elborzad attól a szeméttől, amit a gyerekeinkre öntenek” – emelt hangon kérték számon Mark Zuckerberget

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 11:03

Az online zaklatás áldozatául esett gyerekek hozzátartozói némán hallgatták Mark Zuckerberget, amikor a Facebookot működtető vállalat vezetője a velük történtek miatt sajnálkozott. Az amerikai törvényhozás tagjai emelt hangon kérték számon azoknak a techcégeknek a vezetőit, amelyek tevékenységét a dohánygyárakéhoz hasonlították: dollármilliárdokat keresnek a gyerekek lelki egészségének kárára.

Az amerikai törvényhozás tagjai, demokrata és republikánus szenátorok egyaránt emelt hangon kérték számon Mark Zuckerbergen, a Facebookot és Instagramot működtető Meta vezérigazgatóján, hogy a cég nem képes megvédeni a platformjait használó gyerekeket és fiatalokat a bántalmazástól, kizsákmányolástól és káros lelki hatásoktól, és fontosabbnak tartja a profitot, mint hogy megvédje a gyerekeket.

A Képviselőház igazságügyi bizottságának szerdai ülése előtt a két rivális párt képviselői – Richard Blumenthal connecticuti demokrata és Marsha Blackburn tennessee-i republikánus szenátorok – együtt hozták nyilvánosságra azt a 2021 őszéről származó, kilencven oldalnyi belső levelezést, amelyben a Meta felső vezetői elutasították, hogy erőforrásokat mozgósítsanak a probléma leküzdésére. 

A teljeskörűen először bemutatott iratokat ahhoz a perhez csatolták, amelyet 33 amerikai állam főügyésze tavaly indított, azzal vádolva a Metát, hogy függővé teszi a fiatalokat saját szolgáltatásaitól. A levelezésben, melyben Zuckerberg is részt vett, Nick Clegg, a cég globális ügyekért felelős elnöke azt vetette fel, hogy a cég nem teljesíti a zaklatásra, bántalmazásra és más káros tevékenységekre vonatkozó célkitűzéseket, ezért jogszabályokat hozhatnak a cég ellen, és 45 új dolgozó felvételét kérte a céghez, amivel szerinte bizonygathatnák, hogy odafigyelnek a felhasználóik jólétére, de ezt a kérését is visszautasították.

Elképesztő ez a képmutatás. Újra és újra halljuk, hogy mennyire törődnek ezzel a kérdéssel és dolgoznak rajta, de az iratok teljesen más képet mutatnak

– mondta Richard Blumenthal. A Meta szóvivője szerint azonban „módszeresen kiválogatott” leveleket hoztak nyilvánosságra a politikusok, amelyek nem nyújtanak teljes betekintést a cég működésébe és döntéshozatalába.

A New York Times megszerezte azt a beszédtervezetet, amit Zuckerberg még az iratok nyilvánosságra hozatala előtt készült elmondani a szerdai meghallgatáson. Arról akart beszélni a törvényhozás előtt, hogy mennyire nehéz szülőnek lenni a digitális korban, cégét pedig azzal védte volna, hogy 2016 óta több mint húszmilliárd dollárt fektettek platformjaik biztonságába, és a tizenévesektől olyan visszajelzéseket kapnak, hogy pozitív szerepet játszanak az életükben.

Ehhez képest

a Metát beperlő 33 állam szerint a vállalat tudatosan alkalmaz olyan manipulatív módszereket, amelyeknek köszönhetően a fiatalok hosszan és kényszeresen használják szolgáltatásait, és megtéveszti felhasználóit a platformjai biztonságosságáról. 

Phil Weiser coloradói főügyész a Meta tevékenységét egyenesen a dohánygyárakhoz hasonlította, amelyek az emberek, különösen a fiatalok egészségének kárára növelték nyereségüket. 

A Meta korábban azt is tervezte, hogy megjelenteti az Instagram 13 éven aluli gyerekek számára kifejlesztett változatát, de ez már több volt a soknál: a felháborodás hatására le kellett mondaniuk róla. Richard Blumenthal már korábban is vádolta a céget azzal, hogy eltitkolta saját kutatásának eredményeit, melyek szerint a közösségi platformoknak mérgező és függőséget okozó hatásuk van a gyerekekre. Az amerikai törvényhozók szerint a Meta sorozatos botrányai bizalomhiányt idéztek elő.

A Wall Street Journal 2021 szeptemberi cikkében több lesújtó adatot is idéz, amivel a Meta is tisztában volt: a dolgozók belső üzenőfelületére 2020-ban feltöltött prezentáció szerint a tizenéves lányok 32 százaléka az Instagram miatt elégedetlenebb saját testével, egy 2019-es prezentációban pedig az állt, hogy a tizenévesek ugyanezt a közösségi platformot okolják a szorongás és depresszió terjedéséért. Sőt, arról is voltak információi a cégnek, hogy azok a tizenévesek, akik gondolkodtak már az öngyilkosságon, az Egyesült Államokban 6 százalékban, Nagy-Britanniában 13 százalékban az Instagramot nevezték meg okként.

A feszült hangulatú, három és félórásra nyúlt meghallgatáson Zuckerberg mellett részt vettek az X (Twitter), a Snapchat, a Discord és a TikTok vezetői is, többen közülük csak idézésre voltak hajlandók megjelenni. Mindegyik cégvezető hangoztatta, hogy maga is szülő, Ted Cruz texasi republikánus szenátor viszont a fejükre olvasta, hogy

minden amerikai szülő elborzad attól a szeméttől, amit a gyerekeinkre öntenek.


A New York Times emlékeztet, hogy tavaly Vivek Murthy amerikai tisztifőorvos a közösségi médiát jelölte meg a fiatalokat sújtó mentális egészségügyi válság okozójaként, és Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára is azt közölte, hogy tagadhatatlan bizonyíték van a közösségi média káros hatására.

A meghallgatás kezdetén bejátszottak egy videót, amelyben szexuális kizsákmányolás áldozatául esett gyerekek mondták el, hogy a techcégek cserben hagyták őket. A meghallgatáson jelen voltak olyan gyerekek családtagjai is, akik az online zaklatás következtében vesztették életüket. A hozzátartozók, akik magukkal vitték az elhunyt gyerekek fotóit, hangos tetszésnyilvánításban törtek ki, amikor a politikusok kiabálva szakították félbe a techvállalatok vezéreit.

Zuckerberg azzal próbálta megvédeni tevékenységét, hogy a Meta működése „eredendően kompromisszumokkal jár”, ennek során igyekeznek felerősíteni a jó élményeket, és elnyomni a rosszakat. A szenátorok szerint az utóbbi téren sokkal hatékonyabb munkát kellene végeznie.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor azt mondta a cégvezetőknek, hogy vér tapad a kezükhöz, párttársa, a missouri-i Josh Hawley pedig közölte Mark Zuckerberggel: az a dolga, hogy vállalja a felelősséget a Meta cselekedeteiért.

Dollármilliárdokat keresett az ön mögött ülő embereken

– utalt az áldozatok jelenlevő családtagjaira, hozzátéve, hogy Zuckerberg semmit nem tett azért, hogy segítsen nekik, kompenzálja őket és helyrehozza a dolgokat. „Ma itt megtehetné, és meg is kell tennie” – közölte. A vezérigazgató erre felállt, és a jelenlevő családtagokhoz fordult.

Sajnálom mindazt, amin keresztülmentek

– mondta, bizonygatva, hogy a vállalat „tovább dolgozik” azért, hogy más családoknak ne kelljen hasonlót átélniük.

Zuckerberg felszólalását csendben, taps nélkül fogadták az áldozatok családtagjai. Egyikük, Mary Rodee később elmondta: szkeptikusak az elhangzottakat illetően, ő maga két éve várja, hogy a Meta egyáltalán válaszra méltassa fia halálával kapcsolatban, aki 2021-ben lett öngyilkos, miután szexuális kizsákmányolás áldozata lett a Facebook Messengeren keresztül.

A vállalatok nem tesznek eleget. Elég a beszédből

– mondta.

Kérdés, hogy a feszült meghallgatásnak lesz-e bármi eredménye. Az öt jelen lévő cégvezetőből ketten jelezték – Evan Spiegel a Snaptől és Linda Yaccarino az X-től –, hogy támogatják a gyerekek online biztonságáról szóló törvényjavaslatot, amely ésszerű intézkedéseket vár el az internetes szolgáltatóktól az online zaklatás, bántalmazás, szexuális kizsákmányolás, anorexia, önkárosítás és a gyerekeket célzó „ragadozó marketing” ellen. Mark Zuckerberg, Shou Chew (TikTok) és Jason Citron (Discord) arra hivatkoztak, hogy a jogszabály olyan széles körű korlátozásokkal járna, amelyek a szólásszabadsággal ellentétesek.

A Meta vezetőit 2017 óta 33 alkalommal számoltatta be a törvényhozás olyan témákban, mint a választásokba való külföldi beavatkozás, versenyjogi ügyek és a közösségi média szerepe a Capitolium ostromában, de nem született szövetségi szintű törvény a techcégek felelősségéről. Több tucat törvényjavaslat bukott el a részletekről zajló politikai vita és az érintett vállalatok lobbija miatt.

Semmi sem fog változni, amíg bíróságra nem megyünk

– lengette be Amy Klobuchar minnesotai demokrata szenátor. A törvényhozók kilátásba helyezték, hogy eltörlik azt az 1996-os jogszabályt, ami megvédi az internetes szolgáltatókat attól, hogy felelősséget kelljen vállalniuk a platformjaikon található tartalmakért.

A Híradó tudósítása a meghallgatásról: 


Nyitókép: Tüntetők transzparense a Capitolium előtt a szerdai meghallgatás idején – Fotó: REUTERS/Nathan Howard

#Tudomány-Tech#facebook#mark zuckerberg#amerikai egyesült államok#meghallgatás#képviselőház#gyermekvédelem#közösségi média#ma

Címlapról ajánljuk