Tudomány-Tech

Itt a sokmilliárdos kérdés: belefúrjunk-e egy vulkánba, hogy ne törjön ki?

Kovács IstvánKovács István

2024. január 5. 13:31

Több esetben is sikerült már beleavatkozni úgy egy vulkán működésébe, hogy azzal rengeteg ember életét megmentették. De mi van akkor, ha belefúrunk? És mi történik akkor, ha egy szupervulkánnal tesszük ezt? Szakértők szerint érdemes lenne sokkal többet foglalkozni a kérdéssel, mert egy súlyos vulkánkitörésnek az egész világon beláthatatlan következményei lehetnek.

1986-ban egy éjjel egy kameruni krátertóból CO2-gázfelhő tört elő. Lefelé kúszott a lejtőn, majd bejutott a gazdasági épületekbe és a lakóházakba is. Ami ezután történt, az egyszerűen borzalmas volt: több mint 1700 ember és 3000 állat fulladt meg rövid idő alatt.

A tó alatti vulkánból előtörő gáz okozta katasztrófa halálos áldozatainak száma olyan magas volt, hogy tudósok és mérnökök feladata lett megakadályozni, hogy ez még egyszer előforduljon. A BBC szerint három évvel később egy egyszerű kerti tömlővel kezdték el kiszívni a halálos gázt a tó fenekéről, majd később ezt megismételték nagyobb csövekkel. Az eljárás nem volt kockázatmentes, benne volt a pakliban, hogy a szivattyúzással egy újabb nagy gázkitörés történik, de szerencsére működött a módszer. A tó szén-dioxid-gáz szintjét azóta sikeresen kontrollálják.

Talán ez volt a leglátványosabb siker, hogy egy tűzhányó által okozott negatív hatást sikerült kivédeni. A geomérnökök azóta is dolgoznak azon, hogy a vulkánok veszélyeit tompítsák, munkájuk persze leginkább akkor kerül reflektorfénybe, amikor valahol épp vulkánkitörés készülődik, vagy már be is következett. 

Néha kőegyszerű módszerekkel dolgoznak: decemberben az izlandi Reykjanes-félszigeten például a hatóságok kőhalmok segítségével kísérelték meg irányítani a lávaáramlást. 

A rengeteg vulkánnal büszkélkedő szigetországban a védekezésnek nagy hagyománya van. 1973-ban a Heimaey-kitörés során a lakosok innovatív megoldást alkalmaztak a sziget kikötőjének megvédésére: kiterjedt cső- és szivattyúhálózatot hoztak létre, hogy tengervizet permetezzenek a lávára, lelassítva annak előrenyomulását, és átirányítsák az áramlását. Összesen 6,2 millió tonna tengervizet használtak fel, és sikeresen megmentették a kikötőt. A kitörés öt hónapig tartott és 400 házat nyelt el a láva, de a lakosságot sikerült evakuálni, így nekik nem esett bajuk, és azóta vissza is tudtak költözni.

Itt a sokmilliárdos kérdés: belefúrjunk-e egy vulkánba, hogy ne törjön ki?
Fotó: Getty Images/LightRocket/Fred Ihrt

Két éve bejelentették, hogy Izland egyik legszebb vulkáni képződménye, a Krafla-kaldera alá fognak fúrni mintegy 2 kilométer mélyre, így próbálják megérteni a működését, és rájönni arra, hogyan tudnának előre jelezni egy lehetséges kitörést. John Eichelberger, a Fairbanksi Alaszkai Egyetem geofizikusa szerint veszélytelen lesz a művelet, és nem fog kitörést előidézni. Ahogy fogalmazott, az egész olyan, 

mintha egy tűvel bökdösnének egy elefántot.


Pedig amiről Eichelberger beszél, az gyakran felmerült aggályként a hasonló kísérleteknél, és arra is volt már példa, hogy véletlenül belefúrtak egy magmakamrába. 1919-ben az indonéziai Kelud-hegynél több mint 5 ezer embert ölt meg egy úgynevezett lahar, vagyis az iszapáradat, ami a vulkán kráteréből található tóból indult. Hogy ez ne ismétlődhessen meg, a mérnökök alagutakat fúrtak a kráteren keresztül, hogy lecsapolják a tavat. A következő, 1951-es kitörésnél a tó térfogata 90 százalékkal kisebb volt, így a laharok kevésbé voltak pusztítóak.

Az elmúlt években Izlandon, Hawaiin és Kenyában a tudományos és geotermikus fúrások üzemeltetői fúrtak bele alkalmanként a magmakamrákba. Bár a legrosszabb, ami történt, egy törött fúrófej volt, ezek az események felvetették a kérdést, hogy a behatolás a vulkánok belsejébe vajon segíthet-e enyhíteni a hatásokat.

A legambiciózusabb terv a Yellowstone vulkánnal kapcsolatban született, ami képes szupervulkáni kitörésre (ez becslések szerint kétmillió tonna levegőbe kerülő kénsavat és három állam totális lerombolását jelentené). A tűzhányó 6-700 ezer évente produkál ilyet, és legutóbb uszkve 660 ezer éve volt ilyen kitörése. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, hogy pont ideje lenne, gondoljunk bele, hogy az emberiség történelme alig 5 ezer éves, vagyis egészen mások a léptékek. Na meg másfajta vulkáni működések is adódtak az elmúlt több százezer évben, nem kell egyből szuperkitörésre és az emberi faj kihalására gondolni – főleg, hogy azóta is előfordultak szuperkitörések (például a Toba vulkáné), és mégis itt vagyunk.

A NASA 2017 óta gondolkodik azon, hogyan lehetne egy szuperkitörést megakadályozni. Arra jutottak, hogy ha a vulkán mellett fúrt 10 kilométeres lyukba vizet pumpálnának és a magmakamra alsó részén elkezdenék ezzel a hűtést, akkor évente méterenként lehűtenék a magmát. Az viszont kérdéses, hogy mindez nem indítana-e be egy kitörést, így egyelőre az egész módszer még csak elméletben létezik.

Amióta a vulkanológia a 20. század közepén önálló tudományággá vált, az általános elv az „elővigyázatosság” és a „ne árts”. Az Egyesült Államok Földtani Intézetének honlapján például elvetik a Yellowstone kitörésének megelőzésére irányuló fúrások ötletét, mivel 

a magmarendszerek nyomáscsökkentése számos negatív következménnyel járna, beleértve a kitörés valószínűségének növelését. 


Na meg az is hátráltatja mindezt, hogy a becslések szerint 3,5 milliárd dollárba kerülne.

Sokan azért lobbiznak, hogy a geomérnökök munkáját jobban elismerjék, és valószínűleg nem ártana hallgatni rájuk. Amikor 2010-ben az izlandi Eyjafjallajökull kitört, és több ezer repülőgépet állított le Európa-szerte, 5 milliárd dolláros kár keletkezett. A vulkánok olyan helyeken, mint a Malacca-szoros (az Indiai- és a Csendes-óceán átjárója), megbéníthatják a globális kereskedelmet a szállítási zavarok miatt, vagyis kemény gazdasági galibákat is okozhatnak a vulkánok.

Itt a sokmilliárdos kérdés: belefúrjunk-e egy vulkánba, hogy ne törjön ki?
Fotó: Reuters/Izlandi Parti Őrség


Az éghajlatra is komoly hatással lehetnek a nagyobb kitörések. Amikor 1815-ben Indonéziában kitört a Tambora, nyár nélküli év követte a kataklizmát Európában a légkörbe jutott 55 millió tonna kén-dioxid miatt, ami lehűlést okozott. Ha úgy gondolnák, Indonézia messze van, akkor el kell hogy keserítsük önöket, mert 

1816-ban olyan szintű éhínség tört emiatt Magyarországon, hogy Erdélyben több tízezren haltak meg, többen pedig kannibalizmusra vetemedtek.

Vannak olyan vulkánok, amelyek sokkal nagyobb kitörésre képesek, mint a Tambora. Mike Cassidy és Lara Mani, a Cambridge-i Egyetem egzisztenciális kockázatkutatói korábbi munkáikban a legrosszabb forgatókönyveket vizsgálták meg egy nagy globális kitörés esetén. Úgy vélték, egy ilyen esemény három fokos globális lehűlést vonna maga után, a termésátlagok drasztikusan csökkennének, az ellátási láncok összeomlanának. Egyes kitörések a Földön mindenkit érinthetnek.

De még így is alaposan át kellene gondolni, hogy hozzányúlunk-e egy vulkánhoz. A BBC a vulkánba fúrást hozta fel példaként, ami csökkentheti a gáznyomást, kevésbé robbanásveszélyessé teheti a kitörést, és az is mellette szól, hogy semmi sem történt, amikor a geológusok véletlenül magmakamrákba fúrtak Izlandon, Hawaiin és Afrikában. Sok tényező azonban még ismeretlen, és elképzelhető, hogy más vulkánok másként reagálnának. „Ha ezt egy szubdukciós zónás vulkánnál tennénk (például a Csendes-óceáni tűzgyűrűnél, ahol hatalmas kitörések történtek), ahol sokkal több és más összetételű a gáz, egészen másképp alakulhatna a fúrás” – mondta Cassidy. A szakértők úgy vélik, egyelőre nagyon kevés kutatás van erről, ezért sokkal több erőforrást kellene szánni a területre. Mint ahogy arra is, hogy megtudjuk, lehet-e kezdeni valamit a légkörbe kerülő kén-dioxiddal, azt valamilyen módon lekötni és úgy megelőzni egy globális hatást.

Nyitókép: Getty Images/LightRocket/Fred Ihrt

#Tudomány-Tech#vulkán#tűzhányó#geomérnök#kitörés#izland#yellowstone#szupervulkán#Kamerun#tudomány#ma

Címlapról ajánljuk