Tudomány-Tech

Egy vegyész betépve, pánikrohamok közepette biciklizett haza – így indult az LSD regényes története 80 éve

Dévai LászlóDévai László

2023. április 19. 10:03

A légzés- és keringésserkentő szer után kutató Albert Hofmann véletlenül az emberiség első számú pszichedelikus drogját alkotta meg, amit nagy bátran be is vett 1943 áprilisában. Kisvártatva azon kapta magát, hogy megőrült, és tejért könyörög a szomszédjának. Az LSD-nek eleinte áldásos hatásait kutatták, de amint népszerű lett a hippik és a művészek körében, közellenséggé vált. Mostanában ismét kezdik felismerni pozitív hatásait.

Pontosan 80 éve, 1943. április 19-én Albert Hofmann svájci vegyész 250 mikrogramm lizergsav-dietilamid nevű alkaloidtól hihetetlenül beállva biciklizett hazáig. Az akkor 37 éves Hofmann így indította útjára a művészeti és zenei világ egyik legmeghatározóbb kábítószerét, az LSD-t.

Albert Hofmann Bázelben, a Sandoz gyógyszeripari vállalat laboratóriumában dolgozott, ahol többek között az anyarozs orvosi felhasználásának módjait kutatta. Már jóval az 1943-as biciklis incidens előtt, 1938-ban szintetizálta az LSD-t, vagyis a lizergsav-dietilamid nevű alkaloidot. Hofmann eredeti célja az volt, hogy egy légzést és keringést serkentő szert fejlesszen ki, de a projekt nem haladt igazán semerre, így Bázelben félretették az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Öt év múlva Hofmann újra elkezdett a témával foglalkozni, és

1943 tavaszán kísérletképp 250 mikrogramm frissen szintetizált LSD-t nyelt le.

A vegyész saját elmondása szerint nyugtalanná vált, szédülni kezdett, ezért arra kérte a munkatársát, hogy kísérje haza. Mindketten biciklire pattantak, és elindultak Hofmann lakása felé, de a kutató egyre rosszabbul lett az úton: szorongott, úgy érezte, megőrül. A Guardian 2008-as cikke szerint a teljesen betépett férfi tejet kért a szomszédjától, hogy felhígítsa a mérget, két litert ivott meg, de hiába, nem lett jobban.

80 éve egy fiatal vegyész betépve, pánikrohamok közepette biciklizett haza, így indult az LSD története
Albert Hofmann, az LSD atyja. Fotó: DB / ullstein bild / Getty Images

Hofmann orvost is hívott magához, aki csak azt állapította meg, hogy tágak a pupillái. A vegyészprofesszor pánikrohamok közepette várta a sorsát, ám egy ponton azon kapta magát, hogy lassan elkezdte élvezni azokat a színes-formás sziluetteket, amiket akkor látott, amikor becsukta a szemét.

Álomszerű állapotban, csukott szemmel feküdtem, kaleidoszkópszerű, folyamatosan ismétlődő színjátékok tárultak a szemem elé. Körülbelül két óráig voltam ebben az állapotban, majd a hatás megszűnt.

mesélte el minden idők legelső LSD-tripjének történetét Hofmann. A merész vállalkozás napja Biciklinapként vonult be a történelembe.

A kutató rájött, hogy jelentős felfedezést tett: egy rendkívül erős hatású pszichoaktív anyagot szintetizált, amely addig soha nem látott módon képes módosítani a tudatot. Nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg tudósai is érdelődni kezdtek a szer iránt. Ám Hofmann nem fegyverként vagy méregként tekintett az LSD-re, hanem gyógyszerként, amit pszichiátriai betegek kezelésére lehetne használni.

Az LSD-t ennek megfelelően 1947-ben Delysid néven különféle mentális betegségek kezelésére szánt gyógyszerként vezették be.

A következő évtizedben már a mainstream média is beszámolt az LSD-vel kapcsolatos kutatásokról és egyre szélesebb körben történő alkalmazásáról. A szerről a Time magazin is cikkezett az ötvenes évek közepén. 

Az 1950-es években az Egyesült Államokban az LSD-kutatás úttörője Sidney Cohen pszichoanalitikus volt. Cohen először 1955. október 12-én vette be a szert, és arra számított, hogy kellemetlen élményben lesz része. Igencsak meglepődött, amikor mennyei belső csendet és hirtelen felbukkanó szinesztéziaélményeket tapasztalt. Cohen a jó tapasztalások után azonnal megkezdte saját LSD-kísérleteit Aldous Huxley író és pszichiáter társaságában. Az alábbi videóban Cohen ötvenes évekbeli kísérletéből látható egy részlet, ekkor egy háziasszonnyal vetette be a szert, és mondatta el élményeit. A nő látni vélte a molekulákat a levegőben, és önmagát is a nagy egész részének érezte:


Két évvel később Betty Eisner pszichológus is csatlakozott Cohenékhez, és együtt kezdték kutatni az LSD esetleges pozitív hatásait a pszichoterápiában. Már akkor is úgy tartották, hogy jó hatással lehet az alkoholizmussal küzdő betegekre. Ezt a kérdést boncolgatta egy 10 évvel ezelőtt megjelent tanulmány is, noha a szer addigra rég tiltólistára került. Veszélyei között tartják számon, hogy pánikrohamot, extrém szorongást válthat ki, ideiglenesen zavarodottságot okozhat és ronthatja az értelmes döntéshozatali képességet, így megnöveli a balesetek kockázatát, illetve bizonyos mentális betegségek, mint a skizofrénia is súlyosbodhat a hatására.

A CIA-től a Beatles-ig

Az ötvenes évektől rendkívül sok területen próbálták bevetni az LSD-t, de a zenészeket, a művészeket és a hippiket leszámítva kevesen tudták hasznosítani. Pedig voltak rá próbálkozások: a CIA például azt tesztelte, hogyan hat az emberi agyra az LSD, és az eredményeket katonai célokra szerették volna használni. Az amerikai kormányügynökség akkor kezdett aktívan érdeklődni a szer iránt, amikor olyan jelentések érkeztek, amelyek szerint a koreai háborúban az amerikai foglyokat valamilyen kábítószer használatával rábírták, hogy kifecsegjenek fontos információkat. Morálisan meglehetősen aggályosak voltak ezek a kísérletek, mivel rengeteg embert a tudtukon kívül drogoztattak be az amerikaiak, ez pedig sokaknál nem múlt el nyomtalanul.

80 éve egy fiatal vegyész betépve, pánikrohamok közepette biciklizett haza, így indult az LSD története
A CIA titkos LSD-programjának egyik dokumentuma. Forrás: Wikipédia

Nem kellett sok idő hozzá, hogy betiltsák az LSD-t, pedig szabadidős felhasználása kifejezetten kedvelt volt egyes körökben. A hippikultúrában istenítették a szert, de a zenészekre is nagy hatással volt, a Beatles tagjai közül mindannyian használtak LSD-t, és a Pink Floyd sem lenne ugyanaz, ha nem hatott volna rájuk a mámorító trip a pszichedelikus szerrel. Egy 1967-es film a Peter Fonda által megformált karakter egyetlen nagy LSD-tripjét mutatta be, és persze nem maradhatott ki a mentális kalandozásból Dennis Hopper sem:

 

1950-től kezdődően 15 éven keresztül több mint ezer tudományos publikáció és több tucat könyv jelent meg az LSD-ről és hatásairól. LSD-vel kezelték többek között Cary Grant filmsztárt is, akinek a pszichoterápiáját egészítették ki a droggal. Sok szakember elkezdte szórakozásból, mondhatni rekreációs céllal szedni a kábítószert. Ilyen volt Timothy Leary pszichológus is, aki kis túlzással vallásos áhítattal propagálta a kábítószert.

80 éve egy fiatal vegyész betépve, pánikrohamok közepette biciklizett haza, így indult az LSD története
Timothy Leary (jobbra) egy rendezvényen. Fotó: Bettmann / Getty Images

Az LSD-t hatvanas évekbeli betiltása óta is rengetegen fogyasztják, a pszichedelikus közösségek egyik legfőbb drogja. A Sandoz végül 1965 augusztusában állította le teljesen az LSD gyártását, miután a közvélemény egyre inkább negatív hatásúnak tartotta szert. Az LSD-vel kapcsolatos tudományos kutatások is leálltak, igaz, egészen 1980-ig futottak még olyan kísérletek, amikben használták a drogot az alanyok tudtával. Ezeket az eredményeket jellemzően nem publikálták, mert attól tartottak, hogy a tömegek ismét az LSD felé fordulnának.

A szerrel kapcsolatos kutatások az elmúlt 10 évben új lendületet kaptak, 2014-ben például megjelent egy tanulmány, amely szerint a halálos betegségben szenvedők szorongása enyhíthető a szer használatával. 

Nyitókép: Blick /RDB / ullstein bild / Getty Images

#Tudomány-Tech#albert hofmann#LSD#drog#kábítószer#vegyész#svájc#bicikli#ma

Címlapról ajánljuk