Tudomány-Tech

Megtörtént A mag című katasztrófafilm alaphelyzete: megállt a Föld magjának forgása

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 18:13

Aztán nekiállt ellenkező irányba forogni, állítják a tudósok.

Megállt a Föld belső magja, majd elkezdett ellenkező irányba forogni, mint a bolygó, írja a CBS hétfőn közzétett tudományos felfedezések alapján. A belső mag azért tud a bolygótól függetlenül forogni, mert a folyékony fémből álló külső magon belül van.

A Nature Geoscience-ben publikáló tudósok szeizmikus hullámok analizálásával jutottak erre a következtetésre. A Pekingi Egyetem tudósai szerint a mag 2009 körül lassulhatott le, majd kezdhetett el az ellenkező irányba forogni.

A jelenségről azt mondták, hogy az olyan, mint egy hinta mozgása: néhány évtizedenként irányt válthat a Föld magja. Egy ciklus hetven évig tarthat, tehát a Föld magja nagyjából 35 évenként vált irányt. Ezelőtt a korai hetvenes években volt a legutóbbi irányváltás, a következő pedig a 2040-es évek közepén várható.

Szerintük ez arra is kihatással van, hogy a napok hosszúsága a Földön nagyon kicsit változni szokott. Ezen kívül nincsenek komoly bizonyítékok arra, hogy a földlakók életét komolyan befolyásolja a bolygómag forgási iránya – tehát olyan katasztrofális jelenségekre se kell számítani, mint a 2003-as A mag című filmben, ami arról szól, hogy megáll a Föld magja, ezzel pedig belátható közelségbe kerül az apokalipszis. A felfedezés viszont várhatóan megosztja a geológustársadalmat, és komoly vita várható annak hitelességéről.

Nyitókép: Paramount Pictures

#Tudomány-Tech#mag#bolygó#föld#felfedezés#peking#film

Címlapról ajánljuk