Tudomány-Tech

Kiskorú zaklatása a virtuális térben, megerőszakolt avatár – biztonságban leszünk a metaverzumban?

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 14:22

Lassan-lassan meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az online tér egyre nagyobb része költözik tovább a metaverzumba. De mit jelent ez? Milyen veszélyek leselkednek ott ránk, és ki fog megvédeni minket? 

Először is tisztázni kell, hogy mit is értünk metaverzum alatt pontosan. Nos, ez nem is annyira magától értetődő, mivel a legtöbb esetben a különböző cégek más-más definícióval állnak elő. Ami minden esetben azonos: 

a metaverzum egy virtuális tér, ahol egy általunk generált avatárral tehetünk meg dolgokat. 

Már ebből is látszik, mennyire kiforratlan ez a platform, és mennyire nem célhoz kötött még. Hogy mi mindent tehet meg egy avatár, tehát nem túl körülhatárolt. Mark Zuckerberg, a Facebook és az azt üzemeltető, azóta már Metának átnevezett cég főnöke a következőket sorolja fel mint lehetséges tevékenységeket: 

  • találkozás a barátokkal, 
  • munka, 
  • tanulás,
  • játék, 
  • vásárlás.

A metaverzumba általában egy virtuális szemüveg segítségével lép be az ember, ami azt jelenti, hogy az őt körülvevő valóság szinte teljesen megszűnik számára. A szagláson, ízlelésen és a tapintáson kívül minden érzékszervet egyszerre stimulál a rendszer.

A lehetőségek száma végtelen, például egy cég szolgáltatása már arra is képes, hogy mesterséges intelligencia segítségével „életre keltse” a fizető felhasználó elhunyt hozzátartozóját. Jelenleg azonban még eléggé gyerekcipőben jár a technológia, és nincs is akkora felhasználói bázisa. A legköznapibb felhasználása a chatszobákba való belépés és csevegés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az illető a többi partnerrel egy kivetített helyen találkozik (ez lehet egy park vagy városi környezet vagy akár a Hold felszíne is). Nem írásban kommunikálnak a résztvevők, hanem szóban, és fizikailag is interakcióba tudnak lépni a másikkal. Oda tudnak lépni egymáshoz, megérinthetik egymás avatárját – ebből az is következik, hogy komoly visszaélések is történhetnek.

Erre a problémára mutatott rá a brit közszolgálat egyik csatornájának rövid dokumentumfilmje. A Channel 4 újságírója úgy állította be adatlapját, mintha 13 éves kiskamasz lenne, majd sorra járta a metaverzum chatszobáit. Nagyon hamar belefutott olyan dolgokba, amik senkinek sem valók: alpári, xenofób, rasszista megjegyzésekbe, szexuális tartalmú beszólásokba. 

A legsúlyosabbnak azt érezte, amikor odalépett hozzá egy másik személy, és a karakterét tapogatta, közben mindenféle mocskos dolgot mondott a fülébe. 

A tapintás ugyan nem érzékelhető, de amiatt, hogy közben hallani a zaklató hangját, és a teljes látótér a metaverzumra korlátozódik, teljesen valósághűnek hat az „élmény”. A legfőbb probléma, hogy jelenleg nem igazán működik a moderáció a felületen. Itt nem elég egy képerenyőfotó a zaklató kommentről, rögzíteni kell a teljes eseményt, ami viszont kevésbé életszerű. 

Hosszú távon tehát egyértelműen a traumatikus élmények megelőzése a legnagyobb feladat, amit a fejlesztőknek meg kell oldaniuk.

Guld Ádám médiakutató februárban a Reggeliben beszélt a metaverzumról annak a hírnek az apropóján, hogy többen zaklatták, majd megerőszakolták egy 43 éves nő avatárját a Facebook virtuális terében:

Nyitókép: gettyimages.com

 

#Tudomány-Tech#meta#metaverzum#virtuális valóság#mark zuckerberg#zaklatás#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk