Tudomány-Tech

Látványos, szokatlanul lassú tűzgömb hasított keresztül az égen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 14. 14:57

A meteor Szlovákia fölött égett el a légkörben, de Magyarországról is jól lehetett látni a gyönyörű zöldes színű, többször is robbanó, nagyon fényes égi jelenséget.

 

Egy nagyon fényes tűzgömböt észleltek többen is Magyarországról 2022. január 13-án este, pár perccel hat óra után, jelentette a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT). A zöldes színű, többször is robbanó, nagyon fényes meteort többek között az MMT által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) győri teljes égbolt kamerája is rögzítette.

A szokatlanul lassú, zöldes tűzgömböt a részben felhős égbolt ellenére Magyarországról sokan látták, sok kamera fel is vette, ahogy keletről nyugat felé halad az égbolt északi részén. Az Időkép cikkében is látható pár videó róla.

Azt, hogy földet értek-e darabjai, egyelőre nem tudni, de inkább valószínű, hogy teljesen elégett a légkörben. (A földrengésjelző állomások mérései szerint nem kísérte jelentős hangrobbanás a tűzgömb útját, ezért meteorit földet érésének valószínűsége igen csekély.)


Jäger Zoltán, a Magyar Tűzgömbkamera Hálózat pályaszámoló szakembere szerint a meteor Lengyelország dél-nyugati részén, Goleszóv felett, 107 kilométer magasan lépett a légkörbe, átvágott Csehország dél-keleti része fölött, a határ mentén, majd a szlovák Szenice felett 39 kilométer magasan hunyt ki.

Tűzgömbök, bolidák

Az utóbbi években jelentősen megnőtt itthon is az égboltot figyelő időjárási vagy éppen dedikált meteorfigyelő kamerák száma, így egyre több, a csütörtök estihez hasonló tűzgömböt lehet észlelni. Legutóbb december 17-én este láttak sokan egy igazán bámulatos, nagy tűzgömböt Magyarország fölött, amiről még Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója is azt mondta, hogy „Bazi nagy volt.”


A tűzgömbök olyan nagyobb hullócsillagok (meteorok), amik az átlagos meteoroknál is fényesebbek (-3, -4 vagy annál nagyobb magnitúdójúak), hosszan haladnak a légkörben, útjuk során többször is felfényesednek, több robbanással égnek el. 

Az átlagosnál nagyobb, fényesebb (-14 vagy annál nagyobb magnitúdójú) tűzgömböket gyakran emlegetik bolida néven is, ezek már gyakran hangrobbanások kíséretében esnek darabjaikra és semmisülnek meg a légkörben. Gyakran előfordul, hogy kisebb-nagyobb darabjaik elérik a földfelszínt – a meteoritvadászok legnagyobb örömére. 

A hírhedt cseljabinszki meteor egy úgynevezett szuperbolida volt: a Napnál is fényesebb eseményt súlyos károkat okozó hangrobbanás-sorozat kísérte, és az űrből érkező, a légkörben felrobbanó szikla nem is égett el teljesen, több nagyobb darabja is a földre hullott.

Nyitókép: Magyar Meteoritikai Társaság/Magyar Tűzgömbkamera Hálózat

#Tudomány-Tech#meteor#tűzgömb#bolida#cseljabinszki meteor

Címlapról ajánljuk