Sport

Mintha két külön személy lenne Hosszú Katinka és Iron Lady – de a századik világbajnoki éremig nem áll le

Mohos MátéMohos Máté

2022. május 9. 19:02

Hosszú Katinkával pont a Covid előtt kezdtek el filmet forgatni, a végeredményből ezért úgy tűnik, mintha a bezártság groteszk időkalitkájából tekintene vissza eddigi karrierjére és életére. A végére kiszabadul: nemcsak a karanténból, de mintha egy másféle börtönt is maga mögött hagyna, ahová már sokkal régebben zárta be saját magát. A film sajtóvetítésén jártunk.

Hosszú Katinka egy eszköz, ami saját magát használja a saját céljai elérésére. Legalábbis efféleképp írja le a helyzetét az úszónő a riói felkészülés idején, 2012 és 2016 között. Tudjuk, mi lett a vége, hiszen sporttörténelem: nagyjából másfél testhossznyit vert rá a világcsúcsra négyszáz vegyesen, de hozta az aranyat a száz méteres hátúszáson, és a kétszáz vegyesen is. A kétszáz háton pedig ezüstérmes lett élete legeredményesebb olimpiáján.

Van egy archív felvétel a csütörtökön mozikba kerülő Katinka című dokumentumfilmben, ami őszintébben mutatja meg, mi zajlott Hosszúban a felkészülés időszakában, mint a film narrációi és párbeszédei összesen. A sportoló először reggelit turmixol magának hajnali fél négykor, aztán megy az uszodába edzeni. Az viszont még nincs nyitva. Hát jó, amíg kinyit, nekiáll edzeni az uszoda melletti szabadtéri sportszereken. A felvételen nem túl jól érthetően beszél, vihog: pörög. Amikor a kamera közel kerül az arcához, a szemeiben a Szent Őrületet látjuk: a kamikazék nézhettek ki hasonlóan becsapódás előtt. „Ma már nem vagyok biztos abban, hogy ez mind kellett, de akkor biztosra mentem” – mondta el akkori kemény edzésrutinjáról a bemutató vetítés után.

Amikor a riói olimpiára érkeztem, biztos voltam, hogy a világon nincs olyan úszó, aki az elmúlt négy évet úgy csinálta meg, mint én.

A film egy másik pontján felidézi: Shane Tusup a riói olimpiára készülve egyszer azt mondta neki, hogy ő nem nő, hanem sportoló. Hosszú pedig arról beszél: Katinka és az Iron Lady szinte két külön személy. Mire lepereg a stáblista, a néző gyanítani kezdheti, hogy úszni csak egyikőjük szeret igazán.

 

Nagy pénz, nagy doksi

A Katinka című filmet még 2020-ban kezdte forgatni a stáb Pálinkás Norbert rendező, Köbli Norbert kreatív producer és Lajos Tamás producer irányítása alatt. Köbli a végeredményt „meglepően jónak” titulálta a film sajtóvetítése után tartott tájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban. „Ha azt mondod játékfilmes forgatókönyvíróként, hogy van egy világhírű sportolónő, van egy járványhelyzet, van győzelem, vereség, szerelem, meg még egy kutya is, akkor azt a választ kapod, hogy ezt azért eléggé túltoltad” – mondta. De a Katinkánál a való élet mégis ezt a koncepciót hozta össze.

Nem készültek a járványra, de az végül még érdekesebbé tette a produktumot: a bezártságban történő edzések, hízás, versenyzések elegánsan teszik keretbe a film többi részét, amik Hosszú életét idézik fel kisgyerekkorától egészen a 2021-es tokiói olimpiáig. 

Az is kihívás, hogy saját magamat nézzem a képernyőn, ráadásul több mint száz percen keresztül

– jegyezte meg az úszó a sajtótájékoztatón..

Kiderül, hogy Hosszú már kétéves gyerekként is valami úszásszerűséget művelt a medencékben, később pedig öntudatosan, a saját szabályai szerint vágott bele a versenysportba. Már a bajai iskolában is kisebb hírességnek számított: folyamatosan készültek vele az interjúk hazai és külföldi versenyei után. Az is a hír kategóriájába tartozott, amikor egyszer eltörte a kezét tesiórán.

A történet többi része már nagyjából ismert: a közepes szereplés a 2012-es olimpián, egy amerikai kitérő, ahol megismerkedett  Shane Tusuppal, aztán a riói bombasztikus szereplés, a világbajnoki címek sorozata, végül pedig a 2021-es, várakozáson aluli úszás a járványsújtotta Tokióban. Az életút versenytársak, edzők, barátok és Hosszú szavain keresztül elevenedik meg: látható, hogy az alkotók egyszerre tűzték ki célul, hogy intim, de nagyszabású filmet készítsenek a sportolóról.

Volt miből: a Nemzeti Filmintézet 560 millió forinttal támogatta az elkészítését – az azt megelőző kilenc évben több mint tíz dokumentumfilm kapott összesen nagyjából 534 milliót. A filmügyi kormánybiztos, Káel Csaba is részt vett a sajtótájékoztatón, és arról beszélt a Magyar Hang kérdésére válaszolva: „a dokumentumfilm-készítés hozzáállása sokat változott az elmúlt időben”, Hosszú pedig ismert annyira, hogy megérdemeljen egy ilyen nagyívű alkotást. Lajos Tamás szerint 

be kéne fejezni azt a szemléletet hogy a dokumentumfilm egyenlő az olcsó filmmel. Ez egész egyszerűen nem igaz. 

Ő a streamingszolgáltatók dokumentumfilmjeit hozta fel példának arra, hogy igenis van létjogosultsága annak, hogy a műfajban nagy költségvetéssel készüljenek alkotások.

Konfliktusok és lehetőségek

Mit lehet tenni a támadások ellen? Hosszú egy archív felvételen azt mondja: „kurva gyorsan úszni, és hozni az eredményeket.” A film nem zárkózik el azoktól a témákból sem, amik kellemetlenül érintették, vagy érinthették az úszónő karrierjét. A filmben édesanyja és ő maga is felidézi, hogy a riói olimpiára való felkészüléskor eltávolodott szeretteitől, szinte teljesen csak a sportnak élt. Shane Tusuppal való kapcsolatát és válását sem hallgatja el. Sőt: az edző-úszó házaspár kapcsolatáról szóló részek drámaiabbak és érdekesebbek is, mint a szimplán életrajzi jellegű betekintések Hosszú múltjába.

 

„Tudtuk, hogy erre mindenki kíváncsi” – mondta Lajos. „Ha ezt kihagytuk volna, a film hitelessége csorbult volna”. Arról beszélt: Tusup „nagyon nagyvonalúan” engedélyezte, hogy a róla készült archív felvételeket felhasználják a filmben. Maga az edző viszont nem szólal meg interjúalanyként a filmben. Lajos hárít: „amit Katinka és mi el akartunk mondani a filmben, azt sikeresen elmondtuk.” Úgy érezte, a „megállapodás folyamatáról” nem illene beszélnie. 

Hosszú már direktebben vetette közbe: 

Nagyon sok felkérés ment felé, hogy szólaljon meg a filmben. És azt a részét elutasította.

Tusup ellenpontja a filmben Gelencsér Máté, aki Hosszú jelenlegi párja és edzője. A Blikk kérdésére azt is elmondta a sportoló, hogy nyár végére tervezik esküvőjüket. Az úszó elárulta, hogy részt fog venni a vizes vb-n, és célja, hogy megszerezze századik nemzetközi érmét. Nem gondolta volna, hogy még 33 évesen is világbajnokságra fog készülni: de kitűzte célul a száz érmet, amihez már csak négy hiányzik, és ezt még elérné.

„Azt mondhatom, hogy most nagyon boldog vagyok a magánéletemben” – mondta Hosszú. Nem bánta meg a filmben bemutatott, küzdelmesebb időszakokat, amik azért „ott vannak a mérleg másik oldalán”. Jól érzi magát, és teljesen másképp néz vissza a kemény időszakokra, mint 2018-ban, vagy 2019-ben, amikor még nem volt biztos abban, megérte-e mindez. Most élvezi az edzést, a felkészülést, amit „picit másképp” csinál, mint régen: megpróbál mellette teljes nőként is létezni – nem csak sportolóként.

Talán az úszást is abbahagyom

– ezt már a filmben mondja Hosszú, ez az egyik utolsó mondat, ami elhangzik tőle. A családalapítást tervezi párjával, akiről az alkotásban is inkább párjaként, mint edzőjeként beszél. Nem nehéz arra gondolni: ahogy az országoknak is másféle vezetőre van szükségük békeidőben és háborúban, úgy Hosszú Katinkának is másféle társra volt szüksége karrierje csúcsán, mint most, amikor inkább üzletasszonyként és nőként tervezi az életét.

„Én pszichológiát tanultam, és az úszás meg a felkészülés alatt is nagyon érdekelt, mennyit számít a mentális felkészülés, és az, hogy állok egy-egy számhoz. Mindig úgy éreztem, hogy az úszás az, ami megtisztít, megkönnyít feldolgozni, hogy az életben mi történik körülöttem” – mondta. Arról is beszélt: nem zárja ki, hogy a jövőben komolyabban, akár hivatásszerűen foglalkozna a pszichológiával, hiszen 

a teljesítménypszichológiával azért személyes tapasztalataim is vannak.

Ugyanakkor azt mondja, karrierje során nem járt pszichológushoz

Arról, hogy mit vár a film közönségfogadtatásáról, azt mesélte el: „valaki azt mondta nekem viccesen, hogy ha van olyan szülő, aki azt szeretné, hogy ne legyen élsportoló a gyereke, akkor vigye el erre a filmre. Ha azt szeretné, hogy élsportoló legyen a gyereke, akkor vigye el erre a filmre. Szerintem mind a két oldalát sikerült bemutatni a dolognak.”

 

A Szuperprodukció stúdió által készített, az NFI által támogatott Katinka című filmet május 12-től vetítik a mozik.

#Sport#hosszú katinka#vb#film#dokumentumfilm#shane tusup#úszás#olimpia

Címlapról ajánljuk