Sport

Meghalt Csollány Szilveszter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 24. 16:45

Az olimpikon csaknem két hónappal ezelőtt került intenzív osztályra koronavírus fertőzéssel. 51 éves volt.

Elvesztette a Covid-19 betegséggel folytatott harcot Csollány Szilveszter, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A hírt a magyar olimpiai csapat osztotta meg Facebook oldalán. „Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt. Csollány Szilvesztert a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. A MOB együttérzését fejezi ki a családnak és a tornászok közösségének” – írták. 

 

Az olimpikon több mint ötven napja feküdt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív osztályán, ahol az utóbbi napokban már speciális lélegeztetőgép, műtüdő tartotta őt életben.

A sportoló aggasztó állapotáról először tavaly decemberben jelentek meg hírek, akkor derült ki, hogy lélegeztetőgépre került az olimpiai bajnok tornász. 

Csollány Szilveszter egészségi állapota nagy vitákat váltott ki. Elterjedt, hogy nem volt beoltva a koronavírus ellen, ezt Letoha Tamás kutatóorvos cáfolta azzal, hogy tudomása szerint Csollány egydózisú vektorvakcinával, Janssennel oltatta be magát még azelőtt, hogy bekerült volna a kórházba.

A soproni születésű Csollány Szilveszter április 13-án lett volna 52 éves. Felesége, két tinédzser lánya, és egy egész ország gyászolja. 

Csollány a győri Rába ETO-ban kezdte sportolói karrierjét (1976-1986), majd az Újpesti TE (1986-1998), a Dunaferr SE (1998-2000) és a Budapesti Honvéd SE (2000-2003) sportolója volt. Az olimpikon tornász a gyűrű mestere volt, 1996-os ezüstérme után 2000-ben Sydneyben lett olimpiai bajnok. Öt világbajnoki ezüst mellett 2002-ben világbajnoki címet szerzett ezen a szeren, míg 1998-ban Európa legjobbja volt.

Nagyon rossz fiú voltam

2020-ban ünnepelte ötvenedik születésnapját, aminek alkalmából az MTI interjút készített a sportolóval. Sportolói karrierje akkor ívelt fel, amikor 1986-ban Budapestre költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett. Három évvel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Nagyon rossz fiú voltam, amolyan fekete bárány, mert mindig elmondtam a véleményemet. Márpedig ha nem jó véleményt mondok az edzőkről vagy a szövetségről, hiába van igazam, akkor sincsen. Rengeteg energiát elpazaroltam ezekre a küzdelmekre, mert másokért is szót emeltem

– jellemezte ifjúkori önmagát.

A szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn. Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra, ahol megváltozott, fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Amerikában döbbentem rá, hogy ezt az egészet magamnak csinálom, és élvezem, hiszen sokkal jobb úgy edzeni, ha az ember nem szenved másokkal. A gondolkodásmódom ugyanaz maradt, annyiban viszont változtam, hogy nem beszéltem vissza.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára. Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst, egy világbajnoki arany- és öt ezüst, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult.

A sportolói pályafutását és a visszavonulása óta eltelt 17 évet így hasonlította össze az MTI-nek:

Mindkét időszakban önmagamért kellett megküzdenem, ingyen nem adtak semmit. A sport, a torna világa jóval kiszámíthatóbb, az elmúlt csaknem húsz év sokkal nehezebb volt.

A következő évtizedekre elsősorban egészséget és sportos életmódot kívánt magának az ötvenedik születésnapja előtt:

Az az elsődleges, hogy a gyerekeim legyenek boldogok, és ebben segíthessek nekik, mert már nem én vagyok a fontos, hanem ők.

A bajnok a koronavírus-járvány miatti korlátozásokról azt mondta, hogy betartja a hatósági előírásokat, és a család a sopronkőhidai házban várja a járványhelyzet elmúltát.

Nyitókép: RTL Fókusz

#Sport#csollány szilveszter#meghalt#elhunyt#tornász#koronavírus-fertőzés#covid-19

Címlapról ajánljuk