Reggeli

Kaáli professzor: Hiába erőltetjük a lombikkezelést a 43-44 éves nőknek

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 8:21

Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász szerint káosz van a meddőségi klinikákon. Az asszisztált reprodukcióval foglalkozó Kaáli Intézetet 30 éven át vezette, 2019-ben államosították. 

Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász a Reggeliben úgy fogalmazott: felügyelete alatt a Kaáli Intézetekben „egy városnyi”, több mint 30 ezer gyerek fogant. A professzor úgy tapasztalja: az államosítás után káosz uralkodik a klinikán, holott ő azt egy gyöngyszemként adta át az államnak. 

Nem végeztek kapacitásbővítést, nem növelték a személyi állományt, nem volt utánpótlás, és a meddőséggel küzdő, kétségbeesett párok nem érik el még telefonon sem az intézetet – sorolta. Kaáli Nagy szerint a finanszírozási feltételeken is kellene változtatni, ugyanis a kezelés 45 éves korig ingyenesen jár. 

A nagy gond az, hogy hiába erőltetjük a 43-44-45 éves nőknek a lombikbébi-kezeléseket, ezek eredménytelenek lesznek, ők gyakorlatilag esélytelenek arra, hogy gyermekük szülessen

– fogalmazott a professzor a Reggeliben, aki a meddőséget egy szomorú népbetegségnek jellemezte. 

Úgy látja, az államosított meddőségi klinikákba „mérhetetlen mennyiségű” pénzt pumpáltak, de ebből sokkal több gyereknek kellett volna születnie. Kaáli Nagy szerint azonban lehetnének megoldások. 

Kiemelte: Magyarországról nem hiába utaznak ezreivel Csehországba az emberek, ott ugyanis lehetséges a petesejt-adományozás. Ezzel pedig akár 50 százalékos esélye is lehet a teherbeesésre egy olyan nőnek, akinek itthon nulla százalékot adnak. 

Ebben a katasztrofális demográfiai helyzetben át kellene gondolni azokat a döntéseket, amelyek akadályozzák azt, hogy Magyarországon több gyermek szülessen. Egyike ennek a petesejt felhasználás

– üzente a kormánynak a szülész-nőgyógyász professzor, megjegyezve: a lombikkezelések természetesen nem oldják meg az ország demográfiai problémáit, hiszen az új babák legfeljebb 8 százaléka jön orvosi segítséggel a világra.

#Reggeli#rtl#Videó#Belföld#egészségügy#lombikprogram#államosítás#meddőségi klinika#Kaáli Intézet#kaáli nagy géza

Címlapról ajánljuk