Kultúra

Íme a film, amiért szobrot állítottak Stallonénak, és ami befuttatta Andy Vajnát – visszatért a mozikba a Rambo

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 14:52

Andy Vajna első hollywoodi sikerének digitálisan felújított változata, a film, amiről Sylvester Stallone azt hitte, romba dönti a karrierjét, ismét látható a mozikban. Milyen gyümölcsről kapta a nevét Rambo? Hány embert öl meg másfél óra alatt? Lehetett volna Dustin Hoffman a vietnami veterán? És kell-e szégyellni a rajzfilmváltozatot? 20 érdekesség John Rambo színrelépéséről.

Az 1982-ben bemutatott (természetesen nem nálunk, hanem az Egyesült Államokban) First Blood alapjául David Morrell 1972-ben megjelent azonos című regénye szolgált.

Morrell regénye már azelőtt szép sikert aratott, hogy a filmesek bármit is kezdtek volna vele. Lefordították több tucatnyi nyelvre, és Stephen King is előszeretettel használta, amikor kreatív írást oktatott  a Maine Egyetemen. Ami nem kis elismerés.

A legkíméletlenebbül a Time kritikusa bánt el a könyvvel: Morrell regényét „carnography”-nak nevezte, ami a carnage (vérontás) és a pornography összevonása. Vagyis gyilokpornónak titulálta a regényt.


Morrell egy almáról nevezte el erőszakos természetű főhősét. Hogy miért? Prózai okból: épp egy Rambo fajtájú almát majszolt, amikor a vietnami  háborúból hazatért katona nevén törte a fejét. A Rambo alma egy 17. századi svéd bevándorlóról, Peter Gunnarson Rambóról kapta a nevét. A könyvben nem tudjuk meg, mi Rambo (nem az alma) keresztneve, a John-t a filmesektől kapta.

Rambo áldozatainak száma az első filmben: 1. Más vélekedések szerint: nulla. Az első megközelítés szerint Rambo felelős a helikopterből kizuhanó rendőr haláláért, a második iskola szerint azonban ez a halál nem Rambo lelkén szárad. Akárhogy is, John Rambo az első részben még igencsak visszafogott.

Nem úgy a folytatásokban. A filmbeli áldozatokat (body count) megrögzötten számláló, sok szabadidővel rendelkező rajongók  szerint a második részben Rambo már 75 emberrel végez, a harmadikban 115-tel, a negyedikben 254-gyel, az ötödikben 46-tal, ami az előzmények fényében szerénynek mondható. Összesen tehát John Rambo 492 emberrel végzett hosszú pályafutása során a moziviásznon. Vagy 493-mal, ha az első filmben mégis az ő lelkén szárad a helikopteres rendőr.

Ma már a feledés jótékony homálya fedi, de ettől még megtörtént: a nyolcvanas években Rambo egy rajzfilmsorozat hőseként is visszatért. Hogy rajzfilmfiguraként hány másik rajzfilmfigurát ölt meg, arról nincs információnk.


A filmesek el is vettek, hozzá is tettek a regényhez. A könyvbeli Rambo rengeteg emberrel végez, míg a filmbeli csak eggyel, vagy eggyel se. A regény végén ő maga is meghal, s bár eleinte a filmesek is ki akarták nyírni Rambót, le is forgattak egy ilyen befejezést, végül mégis életben hagyták. Ez volt a 100 millió dolláros döntés, egyenes út vezetett  a folytatások felé,

Stallone el-elbabrált a forgatókönyvvel, egyesek szerint a befejezés (Rambo mégsem hal meg) is neki köszönhető, mások szerint  a producertől, Andy Vajnától jött az ötlet.

A Rambo volt a Carolco, Andy Vajna és Mario Kassar közös cégének első nagy sikere. A film 15 millió dollárból készült és 125 millió dolláros bevételt hozott. 

Még a Rambo védjegyévé vált túlélőkés (temészetesen Stallone ötlete volt), is nagy siker lett.  Divatba jöttek a Rambo-kések, rengeteg fogyott belőlük.

A film első változata három és fél órás volt. Stallone borzalmasnak találta az eredményt, attól tartott, hogy a Ted Kotcheff-rendezte film, ebben a formában, kinyírhatja a karrierjét.

Első gondolata az volt, hogy megvásárolja a filmet és eltemeti az egészet. Miután a kivásárlási kísérlet kudarcot vallott, B-tervként jött a vágóolló: a 3 és fél órás változatból majdnem két óra röpült: a mozikba egy 93 perces változat került.

Egyik baleset követte a másikat a forgatáson. A börtönből való kitörés felvételekor Stallone eltörte az egyik rendőrt játszó színész orrát, de ő sem úszta meg; egy veszélyes jelenet során bordatörést szenvedett. Egy kaszkadőrt is súlyos baleset ért a forgatáson.

A kanadai forgatásról valaki meglovasított jó néhány kellékfegyvert. A kár több mint 50 ezer dollár volt.

Színészek, akik Sylvester Stallone előtt szóba jöttek Rambo szerepére: gyakorlatilag mindenki. Név szerint: Al Pacino, Robert De Niro, James Garner, Paul Newman, Clint Eastwood,  Steve McQueen,  Kris Kristofferson, Jeff Bridges, Nick Nolte, John Travolta sőt még Dustin Hoffman is. 

Trautman ezredes, vagyis Rambo mentorának szerepét Kirk Douglas játszotta volna, de az utolsó pillanatban visszaadta a szerepet. Rock Hudson a szívműtétje miatt nem tudta vállalni a felkérést, végül Richard Crenna ugrott be az utolsó pillanatban.

Stallone 3 és fél millió dollárt kért, Vajnáék végül 2 milliót fizettek neki, a maradék másfél millió a tévés eladásokból folyt be a színész számlájára.

A kanadai Hope városában, ahol a filmet forgatták, ma egy fából faragott Rambo-szobor fogadja a látogatókat. A láncfűrésszel kifaragott fa-Rambo életnagyságú: ugyanúgy 1 méter 77 centiméter magas, mint a sztár, aki ihlette.


A film utóéletéhez a megvalósult folytatások mellett a meg nem valósultak is hozzátartoznak: a második Rambo-filmhez az akkor még kezdőnek számító James Cameron is írt egy forgatókönyvet, ami végül a kukában végezte.

Nyitókép: CBS via Getty Images

#Kultúra#rambo#sylvester stallone#andy vajna

Címlapról ajánljuk