Kultúra

Eltörölték a rangos díj női és férfi kategóriáit, aztán csak férfiakat jelöltek a legjobb előadónak

rtl.hurtl.hu

2023. január 15. 16:19

Áll a bál a Brit Awards-nál.

A Brit Awards-on a legjobb előadónak jelöltek közt van Stormzy, Harry Styles, George Ezra, Fred again és Central Cee – mindannyian férfiak, írja a HVG.

A női és férfi kategóriákat azért törölték el, mert elmondásuk szerint nem kell különbséget tenni a két nem teljesítménye közt. Ám korábban többen is figyelmeztettek, hogy ez a lépés káros lehet a női előadók számára. Nadine Dorries brit kulturális miniszter például arról beszélt: „Ha megnézzük, hogy kik nyerték az irodalmi díjakat és még sok minden mást is a múltban, [akkor azt látjuk, hogy] mindig a férfiak domináltak. Attól tartok, hogy a nők nem lesznek ezután igazságosan képviselve”.

Noha az elmúlt évben Adele nyerte a kategóriát, most az tűnik ki, hogy a többi díjért versengők között is túlnyomó többségben férfiak vannak. Egy másik fontos kategóriában sem kiegyenlített a verseny: az év lemezéért is nagyrészt férfi előadók versengenek. A legjobb nemzetközi előadó kategóriájában viszont vegyes a felállás. Itt három női jelölt van: Beyoncé, Taylor Swift és Lizzo.

Nyitókép: Getty Images /  Kevin Winter / Staff

#Kultúra#brit awards#harry styles#Lizzo#nemek#Adele#kategória

Címlapról ajánljuk