Kultúra

Miért ilyen kicsi a pénisze az ókori görög szobroknak?

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 14:21

Igen, a válasznak köze van a kívánatossághoz. 

Ha valaki sok ókori görög szobrot látott már, esetleg eszébe juthatott az a kérdés, hogy

miért tűnik úgy, hogy mindegyiküknek kisebb a pénisze, mint amit ma átlagosnak gondolunk.

Bár az ókori Görögország és Róma szobrászai nem tartottak a meztelenség ábrázolásától, a közönség hozzáállása az évek során megváltozott, amint azt egy történész is felfedezte, amikor a British Museumban szembesült egy lefűrészelt péniszekkel teli fiókkal – írja az IFL Science.

„Az Erotikus művészetek című könyvem írása során engedélyt kértem, hogy megvizsgálhassam a British Museumban található különböző, korlátozottan hozzáférhető erotikus gyűjteményeket” – írta a Guardianhez eljuttatott levelében Peter Webb, a Middlesex Egyetem művészettörténet-oktatója.

„A görög és római részlegben megmutatták nekem a Museum Secretumot, és a lenyűgöző tárgyak között volt egy válogatás márvány falloszokból. Mint azt megtudtam, ezeket a 19. századi kurátorok távolították el a klasszikus szobrokról, hogy alkalmassá tegyék őket a nyilvános kiállításra.”

„Később rájöttem, hogy más országokban is hasonló prüdéria volt a jellemző. Michelangelo Dávidját a 16. század elején márványból készült fügefalevéllel látták el, amelyet csak 1912-ben távolítottak el. 

Szerencsére a fügefalevelet gyakrabban alkalmazták az európai kurátorok, mint a kalapácsot 

– tette hozzá. Felmerül a kérdés azonban, hogy miért egy viszonylag kicsi fügefalevélre volt szükség a pénisz kitakarásához? Az IFL Science szerint a válasz az értékek változásában gyökerezik, nevezetesen abban, hogy akkoriban, amikor sok ókori görög szobor készült, a kisebb péniszeket kívánatosabbnak tartották, mint a nagyobbakat.

„Az ókori Görögország erősen maszkulin kultúra volt” – mondta a Hyperallergicnek Ingrid Berthon-Moine fotós, aki egy olyan sorozatot készített, amelyben ókori szobrok heréit örökítette meg képeken. „A kis és feszes nemi szerveket részesítették előnyben a nagy nemi szervekkel szemben, mert ez árulkodott a »férfi önuralomról« a szexualitás terén. Ma a filmek vagy a reklámok azt népszerűsítik, hogy minél nagyobb, annál jobb.” 

Ellen Oredsson művészettörténész ugyanebben a témában hozzátette, hogy a nagyobb péniszű embereket „ostobának, kéjsóvárnak és csúnyának” tartották, míg az ókori görög drámaíró, Arisztophanész az ideális férfi tulajdonságokról azt írta:

csillogó mellkas, fényes bőr, széles vállak, apró nyelv, erős fenék és kis pénisz.

Nyitókép: PxHere

#Kultúra#ókori görög szobrok#szobor#pénisz#művészet

Címlapról ajánljuk