Kultúra

Meghalt Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz legendás zongoristája

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 2. 13:59

A Kossuth-díjas zenész, zeneszerző 80 éves volt.

Vasárnap hajnalban elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz legnagyobb hatású zongoristája. A halálhírt a Magyar Jazz Szövetség közölte nem sokkal dél után a Facebookon.

A Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző 80 éves volt.

Személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség 

– méltatta röviden Szakcsi Lakatos jelentőségét a Magyar Jazz Szövetség.


Elsősorban improvizálóként határozom meg magam, amellett, hogy zongoraművész, zeneszerző, szólóban és különböző formációkban dzsesszmuzsikus is vagyok” – mondta az MTI-nek Szakcsi Lakatos Béla még 2013-ban, 70. születésnapja alkalmából.

Ha valaki pontosan lejátssza a kottába írtakat, az még nem tett semmit. A lényeg ezen túl van. A lényeg feltárásához természetesen szükséges az alapos felkészülés. Az improvizáció abban segít – és ezt érdemes és lehet is tanítani –, hogy vállalj rizikót az előadásban. Nem dráma, ha félre ütsz, ha kihagysz egy taktust, de a rizikóban légy biztonságban, hogy tovább tudj menni

– magyarázta az imporvizáció jelentőségét.

A kultura.hu a halálhírről szóló cikkében feleleveníti, hogy Szakcsi Lakatos 1943-ban született, és kilencévesen kezdett zongorázni apja hatására. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult klasszikus zenét, és már fiatalon olyan neves zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. A hatvanas évek közepén alapította első zenekarát, az LDL triót, amivel a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Nemzetközi karrierje során együtt zenélt többek között Bob Mintzerrel, John Patituccival, Jack DeJohnette-tel és Frank Zappával is.

A hetvenes-nyolcvanas években fontos szerepe volt a népzene, a komolyzene, a dzsessz ötvözésében, a fúziós zene hazai terjedésében. Az utóbbi időben sokat foglalkozott Kurtág György és Ligeti György műveivel, hogy miképp lehetne az elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremteni.


2008-ban mutatták be Szentivánéji álom című új musicaljét, amit a Kerényi Miklós Gáborral és Müller Péter Sziámival közösen írt.  Élete fő művének a nemrég bemutatott A tudás fája című misztériumjátékot tartotta.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Kultúra#meghalt#elhunyt#szakcsi lakatos béla#jazz#dzsessz#zongorista

Címlapról ajánljuk