Külföld

Lesántult a Sátán: már a silóban felrobbanhatott az oroszok vadiúj atomrakétája

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. szeptember 22. 12:48

A pleszetszki rakétakomplexumban egy teszt során felrobbant egy Sátán II néven is emlegetett RSZ-28 Szarmat, nukleáris töltet célbajuttatására kifejlesztett új tömegpusztító fegyver.

Az elsődleges, hivatalosan még nem megerősített hírek szerint nem sikerült jól a legújabb, már hadrendben álló, de gyakorlatilag még fejlesztés alatt álló orosz tömegpusztító fegyver, az RSZ-28 Szarmat atomrakéta tesztje. Az egyelőre csak műholdas fotók és geomonitoring adatokkal alátámasztott feltételezések szerint szeptember 21-én, szombaton, a pleszetszki rakétakomplexumban (a Jubilejnaja tesztálláson) egy teszt során még a silóban felrobbant Sátán II néven is emlegetett nukleáris töltet célbajuttatására kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakéta. 

A történtekről először a @MeNMyRC1 nevű, többek között katonai repüléssel, haditechnikával foglalkozó Twitter-felhasználó számolt be, aki arra lett figyelmes, hogy a Flightradar 24-en feltűnt az amerikai légierő egyik Boeing RC-135S Cobra Ball rádióelektronikai felderítő repülőgépe, ami az alaszkai Anchorage-ból szállt fel. A 62-4128-as lajstromjelű gép feladata a távolkeleti orosz rakétakomplexumban zajló tevékenység megfigyelése lett volna, de a szombatra tervezett repülést a várttól hamarabb fejezte be, észak helyett dél-nyugatra repült, és a kiadott légtér-figyelmeztetetést (NOTAM) is törölték.


A NOAA-20 és SUOMI NPP földfigyelő műholdak adatai ezzel egy időben valamiféle rendkívüli esemény bekövetkeztéről szolgáltattak adatokat, amik alapján az tűnt valószínűnek, hogy nagyobb tűzeset történt a pleszetszki kísérleti katonai objektum környékén. A Planet Labs műhold által készített friss fotó végül megerősítette a gyanút: úgy néz ki, hogy kudarcot vallott a rakétateszt.

A műholdképen látható nagy kiterjedésú és mély kráter alapján feltételezhető, hogy a rakéta még a föld alatti silóban felrobbant, teljesen megsemmisítve maga körül az indítóállást. A fotón négy tűzoltóautó is megfigyelhető, a krátertől kicsit odébb.

Az incidens okairól korai lenne feltételezésekbe bocsátkozni, egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy a folyékony üzemanyagú, háromfokozatú rakéta üzemanyaggal való feltöltése közben következhetett be valamiféle műszaki hiba, ami a detonációhoz vezetett. Az üzemanyaggal való feltöltés a teszt egyik korai szakaszában történik, ez magyarázhatja az amerikai Cobra Ball felderítőgép idő előtti visszahívását is.


Sem orosz, sem amerikai oldalról egyelőre semmilyen információ nem jelent még meg az incidensről, az előtte utána összehasonlító műholdfotók (amiket Mark Krutov, a Szabad Európa Rádió orosz kiadásának újságírója tett közzé) ugyanakkor önmagukban is eléggé beszédesek:


A feltételezett incidensről elsőként beszámoló Radio Svoboda cikke szerint a rakéta valószínűleg a silóban robbant fel, gyakorlatilag tönkretéve ezzel a kilövőállás teljes infrastruktúráját. 

Az RSZ-28 Szarmat az orosz nukleáris arzenál legújabb interkontinentális rakétája lenne, amiről Vlagyimir Putyin 2023 februárjában azt mondta, hogy még abban az évben hadrendbe állítják. Aaz orosz propagandamédia szerint a világ bármely pontját elérni képes rakéta első és utolsó sikeres tesztje 2022-ben történt, ha minden igaz, a mostani a negyedik sikertelen fellövési kísérlet.


Nyitókép: Planet Labs/@MT_Anderson/Twitter (X)

 

#Külföld#oroszország#szarmat#atomrakéta#felrobbant#sátán ii

Címlapról ajánljuk