Külföld

Joe Biden: Esztelen támadás a Hamász akciója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 8. 6:25

Az Egyesült Államok elnöke segítséget ígért Izrael számára az önvédelemhez, és országa rendületlen támogatásáról biztosította Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt.

Az amerikai elnök szombaton egyeztetett az Izraelben kialakult helyzetről külügyminiszterével és védelmi miniszterével, és segítséget ígért Izrael számára az önvédelemhez, írja az MTI. 

A Hamász palesztin iszlamista szervezet szombaton több ezer rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és fegyveresei behatoltak izraeli településekre és katonai bázisokra. A CNN friss hírei szerint legkevesebb 300 izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek. A támadásokban több mint 1500-an megsebesültek. Izrael teljes mozgósítást rendelt el, miután Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy országa háborúban áll. Az izraeli válaszcsapások következtében legalább 230 palesztin vesztette életét és 1600-an sebesültek meg.

Joe Biden a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni cselekményt, amelynek szombat esti amerikai beszámolók szerint már több mint 300 izraeli halálos áldozata van.

Beszámolt arról is, hogy egyeztetett Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel, akit szintén biztosított az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról, és leszögezte, hogy „a terrorizmus soha nem igazolható”. Joe Biden közölte, hogy továbbra is szoros kapcsolatban marad az izraeli kormányfővel, és többek között felkérte Abdullah jordán királyt is, hogy vegyen részt a kialakult helyzet körüli egyeztetésekben, valamint az amerikai Kongresszust is arra kérte, tárgyaljon a fejleményekről.

Joe Biden Izrael ellenségeinek címezve szavait arra figyelmeztetett, hogy "ez nem az a pillanat amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja". „A világ figyel” – fogalmazott.  

Lloyd Austin védelmi miniszter a Fehér Házban tartott egyeztetés, valamint izraeli kollégájával folytatott telefonos megbeszélését követően arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy segítsen Izraelnek megvédeni állampolgárait a válogatás nélküli erőszaktól, és ellássa a önvédelemhez szükséges eszközökkel.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a történtek fényében elismerték, hogy az ismét nyílttá váló izraeli-palesztin konfliktus akadályozhatja azt az amerikai törekvést, hogy folytatódjon a megbékélési folyamat Izrael és az arab országok között. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is.

A Biden-adminisztráció illetékesei azt is közölték, hogy Anthony Blinken külügyminiszter októberre Izraelbe és Szaúd-Arábiába tervezett látogatásának előkészítését egyelőre felfüggesztették. Ugyanakkor az amerikai kormány arra ösztönzi Egyiptomot, Jordániát, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy próbálja elérni a feszültség oldását, bár tisztségviselők annak a véleménynek adtak hangot, hogy a Hamász támadásának nagyságrendjét és a konfliktus mélységét tekintve ennek jelenleg kevés az esélye.

Abbász: a palesztinokkal szembeni igazságtalanság vezetett robbanáshoz

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton kijelentette Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy a palesztinokkal szembeni igazságtalanság vezetett az Izraellel való konfliktus robbanásához, jelentette a WAFA palesztin hírügynökség.

Az amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben Mahmúd Abbász elmondta, hogy a helyzet jelenlegi eszkalációját a „telepesek és az izraeli megszálló erők praktikái” idézték elő, valamint „az iszlám és keresztény rítusok elleni agresszió” – írta a WAFA.

A telefonbeszélgetés során Antony Blinken felszólította a Palesztin Hatóságot, tegyen lépéseket a nyugalom és a stabilitás helyreállítása érdekében Ciszjordániában, közölte az amerikai külügyminisztérium.

Antony Blinken a biztonsági intézkedések megerősítéséről tárgyalt Jichák Hercog izraeli elnökkel és Eli Kohen külügyminiszterrel is. "A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Izraelnek az önvédelemhez való jogát" - olvasható a közleményben.

Antony Blinken török kollégájával, Hakan Fidannal is megvitatta az izraeli-palesztin konfliktust, közölte a török külügyminisztérium. Fidan előzőleg katari, szaúdi, iráni, egyiptomi és palesztin kollégáival is tárgyalt a harcokról.

Előzőleg a török külügyminisztérium megismételte Recep Tayyip Erdogan elnök álláspontját, aki önmegtartóztatásra szólította fel a feleket, és határozottan elítélte a polgári áldozatok halálát. „Hangsúlyozzuk, hogy az erőszakos cselekmények és az ezzel kapcsolatos eszkaláció senkinek nem szolgálnak a javára” – áll a tárca közleményében, amely Törökország segítségét ajánlja fel a további eszkaláció megakadályozása érdekében.

Az RTL Híradónak beszélt a háborús helyzetről egy magyar nő, aki családjával Tel Avivban rekedt:


Nyitókép: Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én – Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

#Külföld#izrael#gáza#Hamász#terrortámadás#háború#közel-kelet#egyesült államok#joe biden#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk