Külföld

13 évesen nyúlnak először kábítószerhez a gyerekek – drogtesztet vezetnének be a román iskolákban

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. szeptember 13. 10:28

A gyanúsan viselkedő gyerekeken drogtesztet végezhetnének az iskolákban – ezzel szorítanák vissza a fiatalok kábítószer-használatát Romániában. Az államfő szerint nemzetbiztonsági kockázat a fiatalok drogfogyasztása, amivel szemben a miniszterelnök drasztikus fellépést ígér. De mit szólnak az érintettek a meglebegtetett intézkedésekhez, és miért éppen most került elő ez a téma?

Nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a fiatalok drogfogyasztását a bukaresti 162-es számú iskola tanévnyitóján mondott köszöntőjében Klaus Iohannis. A román államfő hétfőn azt mondta: fontosnak tartja, hogy a fiatalok mielőbb megértsék, milyen következményekkel jár a szerhasználat.

A riasztó jelenség komoly kihívást jelent az egyén és a nemzet biztonságára, folytatta, ezért a fiatalok kábítószer-használata a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) következő ülésének egyik napirendi pontja lesz. (Az államelnök és a miniszterelnök mellett a CSAT tagjai között ott ülnek például a védelmi, a belügyi, külügyi, igazságügyi, gazdasági és pénzügyi tárcák miniszterei, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetője is.)  

Bár még konkrét intézkedések nem születtek, de nyilatkozatok szintjén a romániai hatóságok azt fontolgatják, hogy drogteszteknek vessék alá az iskolában a tanulókat, így küzdve a kábítószer-használat ellen.

Erről először Cătălin Predoiu belügyminiszter beszélt, miután egy halálos baleset miatt az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet kapott Romániában a fiatalok drogfogyasztása. Augusztus 19-én egy 19 éves fiú a Fekete-tenger partján, Vama Veche és 2 Mai települések között gázolt halálra két fiatalt, három másikat pedig megsebesített. Mint kiderült, az elkövető kokaint, metamfetamint és amfetamint is fogyasztott.

A bukaresti kormánybiztos konkrét javaslatokkal állt elő a drogprevenció tekintetében. Rareș Hopincă kérdőíves felmérést végezne a román fővárosban a szülők és diákok körében a következőkről:

  • Drogteszt az iskolában: előre kidolgozott módszertan alapján, szülői beleegyezéssel tesztelnék azokat a tanulókat, akik gyanús vagy antiszociális viselkedést mutatnak, vagy akik erőszakosan lépnek fel más diákokkal szemben.
  • Orvosi igazolás kötelező felmutatása a tanévkezdés előtt: bizonyítani kellene, hogy a laborvizsgálat megtörtént, de az eredményeket csak a család látná, az iskolához ezek nem jutnának el.
  • A tanterv részeként a drogmegelőzésről szóló felvilágosító órák megtartása.

A felmérés eredményeit pszichológusok és drogellenes szakértők bevonásával összesítenék és elemeznék ki, ezután tennének konkrét módszertani javaslatokat az elképzelés gyakorlatba ültetésére.

Nem felelősöket keresünk, nem célunk megbüntetni a drogproblémákkal küzdő gyerekeket 

– magyarázta a kormánybiztos, hozzátéve: mindössze tudatosítani akarják az emberekben ezt az egyre erősödő problémát, nem pedig megbélyegezni egy egész generációt.

Pozitív drogteszt esetén ugrana a jogsi

A romániai országos drogellenes ügynökség adatai szerint tízből egy gyerek legalább egyszer kipróbált valamilyen kábítószert, a 15 és 34 év közöttiek körében 20 százalékos ez az arány. 

A román fiatalok átlagosan 13 évesen nyúlnak először droghoz.

„A drogteszt bizalmas körülmények között történne, kiskorú diák esetében szülői beleegyezéssel, nagykorú esetében pedig a diák engedélyével. Jelen pillanatban ki van zárva, hogy erőszakkal tesztelnénk bárkit is” – jelentette ki Sorin Ion oktatási államtitkár. „Nem akarunk tömeges tesztelést a diákok körében, az a legkevésbé sem hatékony, és nem is oldja meg a kábítószer-használat problémáját. (…) Viszont lehessen tesztelni akkor, ha egy gyerek drogozott, és ez kihat az egészségügyi állapotára vagy az iskolai viselkedésére” – fogalmazott Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Ilyen esetben szerinte a vizeletminta a legegyszerűbb opció, és ha az pozitív eredményt ad, meg kell erősíteni egy vérvétellel is. Az egyelőre nem világos, hogy a teszteket csak egészségügyi személyzet végezhetné, vagy bárki, akit erre kiképeznek, ahogy az sem, hogy az állam fedezné-e a drogtesztek költségeit. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök mindenesetre a szaktárcák összehangolt fellépését, jogszabály-módosítást, „drasztikus intézkedéseket” ígér az ügyben. 

Például azt, hogy ha egy 16 és 18 év közötti fiatalnak pozitív lesz a drogtesztje, akkor ne szerezhessen 18 éves kora után jogosítványt. 

„Lehet, hogy így kétszer is meggondolják, hogy kísérletezni akarnak-e ezzel a dologgal” – mondta a kormányfő.

A meglebegtetett intézkedések megosztották a romániai közvéleményt. Az érintettek általában egyetértenek azzal, hogy a prevencióra nagyobb hangsúlyt kell fektetni, de nem mindenki ért egyet azzal, hogy erre az a legjobb megoldás, hogy a gyerekeket drogteszteknek vessék alá az iskolában.  

„Nem vagyunk drogos nemzet”

A romániai szülők országos szövetségének elnöke például határozottan ellenzi, hogy orvosi igazolást kérjenek a tanulóktól a tanév elején, de a drogprobléma tematizálását üdvözli. „Valódi drogprevencióra van szükségünk, mert általában csak papíron jól hangzó stratégiáink vannak, de ezek nincsenek gyakorlatba ültetve” – fogalmazott Iulian Cristache a Szabad Európa Rádió romániai szerkesztőségének.

Szerinte a tesztelést nem kellene előre bejelenteni, kiskorúak esetében viszont szülői engedélyt kellene kérni. 

A tömeges teszteléssel nem értünk egyet, mert nem vagyunk drogos nemzet

– fejtette ki a szülők képviseletében.

A diákok képviselője szerint a fókusz a tudatosításon és a prevención kellene hogy legyen, drogtesztekhez csak végső esetben szabadna folyamodni – mutatott rá az országos diáktanács elnöke, Miruna Croitoru. Hangsúlyozta: 

ragaszkodnak a diákok anonimitásához, mert ha ez nincs garantálva, bullying áldozatává is eshet az a diák, akit tesztelnek. Egy drogproblémákkal küzdő, kiszolgáltatott helyzetben lévő gyereknek pedig nem hiányzik a stigmatizáció.

„Nagyon fontos, hogy a diákok valóban megértsék, mit jelent a kábítószer-használat, hogyan lehet nagyon könnyen függővé válni. Ezekről már felső tagozaton kellene beszélgetni, mert gimnáziumban már túl nagy a nyomás a környezet részéről, vagy egy kellemetlen otthoni környezetből adódóan” – fogalmazott a diákvezető.

A morális-etikai aggályokon túl gyakorlati akadályok is fennállhatnak – figyelmeztetett Mihai Copăceanu pszichológus:

Bármelyik kamasz, aki tudja, hogy iskolakezdés előtt tesztelni fogják, oda fog arra figyelni, hogy néhány nappal azelőtt ne szívjon.

Szerinte az elmúlt két évtized tanulmányai azt mutatják, hogy a tesztelésnek semmilyen hatása nincs a drogfogyasztásra, ráadásul ezek a tesztek fals pozitív eredményeket is mutathatnak, akár csak a covidtesztek esetében. „Ilyenkor mi lesz az eljárás? Több tucat diákot el fognak hurcolni a kórházba további vizsgálatokra?” – tette fel a kérdést.

Hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak Romániában annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fiatalok szerhasználatát, az tehát még kérdés, de az érvek ütköztetése már egy lépéssel közelebb vihet a megoldáshoz. 

Nyitókép: Klaus Iohannis román államfő szeptember 11-én, a 2023/2024-es tanév megnyitóján / Fotó: presidency.ro

#Külföld#kábítószer#drogprevenció#drogteszt#diákok#iskola#kiskorúak#románia#ma

Címlapról ajánljuk