Külföld

Putyin már kész átlépni minden határt – Moszkva merényletre készült az Egyesült Államokban

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. június 22. 6:03

Szövevényes kémdráma játszódott le az Egyesült Államokban alig néhány évvel ezelőtt. „Az Illegálisok” az amerikai társadalomba tökéletesen beépülve kémkedtek Oroszországnak, amíg az FBI informátora fel nem dobta őket. Ez példátlan lépésre késztette a Kremlt: olyan tervet akartak végrehajtani, ami soha nem látott mélypontra taszította volna az amerikai-orosz kapcsolatokat. De nem jött össze.

Az FBI történetének egyik legnagyobb fogása volt, amikor 2010-ben lelepleztek egy orosz kémhálózatot, amelynek tagjai magukat teljesen átlagos amerikainak álcázva élték az életüket több amerikai városban. A karrierjét KGB-ügynökként kezdő Vlagyimir Putyin orosz elnök egyes beszámolók szerint dühöngött, amikor kiderült, hogy az ígéretes kémek lelepleződtek, és úgy tűnik, ezt soha nem bocsátotta meg az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) ügynökének, aki elárulta őket az amerikaiaknak.

Annyira nem, hogy Moszkva példátlan lépésként az Egyesült Államokba menekült férfi megölését tervezte – írta a New York Times.

A célpont a floridai Miami városában letelepedett Alekszandr Potyejev, az SVR korábbi magas rangú vezetője volt. A tervről a Harvard Egyetem hírszerzéssel és nemzetbiztonsággal foglalkozó történésze, Calder Walton számol be új, megjelenés előtt álló könyvében, állításait pedig a Times független nyomozása is megerősítette.

„Az Illegálisok”

Potyejev nevét 2011-ben ismerhette meg a világ, miután egy moszkvai bíróság 25 évig tartó börtönbüntetésre ítélte, valamint megfosztották kitüntetéseitől és rangjától az Egyesült Államokba telepített, „Az Illegálisok” néven ismertté vált kémhálózat elárulása miatt.

Putyin már kész átlépni minden határt - Moszkva merényletre készült az Egyesült Államokban
Az Illegálisok nevű orosz kémhálózat letartóztatott tagjai. Fotó: U.S. Marshals via AP

A férfit azonban nem tudták börtönbe zárni, akkor ugyanis már nem volt az országban. 2010 június 24-én a felettesei tudta nélkül Minkszbe utazott, majd az ukrajnai Ivano-Frankivszk városába ment, onnan pedig hamis útlevéllel Frankfurtba távozott, majd a CIA segítségével az Egyesült Államokban landolt, ahol már ott volt a fia és a lánya. 

Másnap az FBI elkezdte letartóztatni a kémhálózat tagjait.

Az Illegálisok története olyan, mintha csak egy kémregény elevenedett volna meg. Az eleinte nyolc, majd végül tíz tagból álló hálózat tagjai látszólag teljesen átlagos amerikaiak voltak, akikről senki, szomszédaik, munkatársaik, ismerőseik, sőt a házaspárok esetében még saját, amerikainak született gyerekeik sem sejtették, hogy orosz kémek lehetnek. 

Előbb hittem volna el, ha azt mondják, hogy földönkívüliek

mondta az egyik kém szomszédja a CBS televíziónak nyilatkozva. 

Miután Potyejev elárulta létezésüket az FBI-nak, az ügynökség történetének legnagyobb, tíz éven át tartó nyomozását indították el a csoport tagjai ellen, akik az amerikai gazdasági, politikai és egyetemi elitbe igyekeztek beépülni, hogy Moszkva számára fontos információkat szerezzenek meg.

Az FBI azonban teljesen rájuk szállt, és az összes rendelkezésére álló eszközt bevetette ellenük. Mindenhova követték őket, lehallgatták a lakásaikat, nyomkövetővel figyelték mozgásukat, megfejtették és figyelték titkosított kommunikációs csatornáikat, és videófelvételeket készítettek arról, ahogy például Moszkvától kapott pénzt ásnak elő egy erdőben, ahogy egy orosz diplomatával csomagot cserélnek egy metróállomás lépcsőjén, vagy ahogy egyikük egy másik orosz ügynökkel találkozik.


A hálózatot végül az után számolták fel, hogy két új, fiatal taggal bővültek – egyikük a nagyrészt a szépsége miatt híressé vált Anna Chapman volt (a fenti képen fölül, középen) –, és az FBI a CIA-val egyetértésben úgy ítélte meg, hogy kezdenek túl veszélyesek lenni. Végül 2010. június végén tartóztatták le őket, a Fehér Ház kérésére csak azután, hogy Barack Obama amerikai elnök befejezte találkozóját Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel.

Az elfogott kémeket végül kiadták Oroszországnak, egy fogolycsere keretében. Az egyik így kiszabadult orosz kettős ügynököt, aki az Egyesült Királyságban telepedett le, pár évvel később megmérgezték.

Mexikói tudóst küldtek utána

Potyejevről sokáig semmit sem lehetett hallani, egészen 2016-ig, amikor az orosz sajtóban a halálhíréről számoltak be, ami egyes hírszerzési szakértők szerint egy trükk lehetett arra, hogy a férfi leleplezze saját magát, és megtudják, hol bujkál. Az oroszok végül szokatlan segítséghez folyamodtak, egy mexikói tudóst vontak be az ügybe.

Az amerikai szövetségi ügyészség 2020 februárjában jelentette be, hogy letartóztattak egy mexikói állampolgárt, egy bizonyos Hector Alejandro Cabrera Fuentest, mert az orosz kormány megbízásából tevékenykedett az Egyesült Államokban. Az ügyészségi közlemény szerint Fuentes az amerikai kormány egyik informátora után nyomozott. A New York Times cikke szerint a kérdéses informátor a Miamiban élő Potyejev volt.

Fuentest Németországban élő orosz feleségét felhasználva szervezték be. Amikor 2019-ben felesége Oroszországba látogatott a két lányával, az orosz hatóságok nem engedték ki őket az országból, és amikor Fuentes meglátogatta őket, egy kormányzati tisztségviselő magához hívatta, és közölte vele, hogy tudnak segíteni a családján, ha ő is segít nekik.

Arra kérték, hogy más neve alatt béreljen lakást egy Miamiban található házban, majd 2020 februárjában kapott egy leírást Potyejev autójáról. Azt a feladatot bízták rá, hogy szerezze meg az autó rendszámát, és tudja meg, hol van a parkolóhelye. Fuentes azonban elbaltázta az akciót. Az épület biztonsági őrei felfigyeltek rá, és kikérdezték. Közben a vele lévő nő – a másik, mexikói felesége – lefotózta Potyejev autójának rendszámát, annak ellenére, hogy az orosz tisztségviselő kifejezetten kérte, hogy ezt ne tegyék meg. A biztonsági őrök elküldték őket az épületből. 

Pár nappal később Miami repülőterén állították meg őket, és Fuentes telefonján megtalálták a rendszámról készült fotót, a férfi pedig a kihallgatáson elmondta az amerikai hatóságoknak, hogy mit csinált. 

2022 júniusában négy évig és egy napig tartó börtönbüntetésre ítélték. A mexikói férfi a Times információi szerint semmit sem tudott a célpont jelentőségéről és személyéről, és csak információkat gyűjtött az oroszok számára. Az viszont az első lépések egyike volt a Potyejev elleni merénylethez vezető úton.

Európában már rég halott lenne

Potyejev megölése amerikai földön példa nélkül álló cselekedet lett volna Moszkva részéről. Bár az orosz hírszerzés több disszidens ellen is elkövetett merényletet, az Egyesült Államokba menekülő és ott letelepedő orosz kémek abban a tudatban élhették és élhetik le az életüket, hogy nincsenek életveszélyben.

Ha Potyejev Európában lett volna, már régóta halott lenne. Európa egészen más eset, ott el lehet intézni

jelentette ki a Daily Beastnek Oleg Kalugin. A KGB egykori tábornoka, aki a szovjet időkben a külföldi kémelhárítás vezetője volt, és részt vett egy Londonba disszidált bolgár író ellen elkövetett merénylet megszervezésében, az után nyilatkozott Potyejev esetleges megöléséről, hogy az orosz sajtóban felröppent a halálhíre.

A kétezres évek eleje óta az Egyesült Államokban amerikai állampolgárként élő Kalugin elmondása szerint az USA-ba menekülő volt orosz kémeknek soha nem kellett amiatt aggódniuk, hogy Moszkva utasítására megölik őket.

Amióta én élek, még soha nem követettek el politikai merényletet a szovjetek vagy az oroszok az Egyesült Államok területén

– fogalmazott. Hozzátette: „egy ilyen cselekedetnek súlyos következményei lettek volna”. 

A merényletterv Marc Polymeropoulos, a CIA egykori magas rangú tisztjének elmondása szerint azt mutatja, hogy Putyin már kész átlépni minden határt, és halottnak akar tudni minden átállt hírszerzési ügynököt. 

Bár a merényletkísérlet már az elején teljes kudarcba fulladt, a következmények így sem maradtak el, jelezve, hogy Washington mennyire komolyan veszi az esetet. A Fehér Ház 2021 áprilisában szankciókat jelentette be Oroszország ellen, valamint kiutasított tíz orosz diplomatát az országból, köztük az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat washingtoni irodavezetőjét – mondták el a Timesnak magas rangú egykori kormányzati tisztségviselők.

Ez utóbbi komoly érvágás volt Moszkva számára, mivel egy vezető távozása jelentős zavart tud okozni a hírszerző szerv működésében – írta a lap. A CIA-nál tudták, hogy emiatt hasonló válaszlépésre kell számítani Moszkvától, ami meg is történt: egy nappal később Moszkva szintén kiutasított tíz amerikai diplomatát, köztük a CIA moszkvai irodájának vezetőjét.

Az akkori beszámolók szerint a Kreml visszafogott választ adott az amerikai lépésekre, és válaszlépéseivel nem feszítette tovább a húrt. Bár a diplomáciai adok-kapok nagyrészt a Potyejev elleni merényletkísérlet eredménye volt, akkor arról még nem lehetett tudni semmit, és Joe Biden amerikai elnök sem utalt rá nyilatkozataiban.  

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy 2014-ben készült fényképen. Fotó: AP Photo/Ivan Sekretarev

#Külföld#oroszország#egyesült államok#kém#merénylet#vlagyimir putyin#ma

Címlapról ajánljuk