Külföld

Meghalt Viktor Silov, a Magyarországot utolsóként elhagyó szovjet katona

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 13. 13:55

Az ukrán nemzetiségű altábornagy a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnoka volt, amikor 1991. június 19-én utolsó szovjet katonaként elhagyta Záhonynál az országot. A kivonulás után még részt vett Moldovában a Dnyeszter-melléki harcokban, ahol lábsérülést szenvedett és fogságba is került. Utána vonult nyugdíjba. Fia már nem él, unokája, az utolsó Silov a keleti fronton harcol a megszálló oroszok ellen. Fel sem merült benne hogy kimentse a szolgálat alól. 

Az rtl.hu információi szerint születésnapja előtt pár héttel meghalt Viktor Jehorovics Silov altábornagy, a Magyarországot 46 éven át megszállás alatt tartó Szovjet Hadsereg tisztje, aki utolsóként hagyta el 1991. június 19-én Záhonynál Magyarországot.

A halálhírt megerősítette Meskó János ungvári helytörténész, Viktor Silov közeli barátja, aki egészen az utolsó időig tartotta vele napi szinten a kapcsolatot.

Silov ungvári otthonában, szerdáról csütörtökre virradó éjjel hunyt el. Az egykori szovjet katona 82 éves volt, május 16-án töltötte be volna 83. életévét. 

Meskó János tájékoztatása szerint Viktor Silovot április 14-én, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron. A katonát fia mellé temetik.*

Meghalt Viktor Silov, a Magyarországot utolsóként elhagyó szovjet katona
Silov portréja – Forrás: Meskó János

Viktor Silov nagyon gyenge volt már az elmúlt időszakban, egészsége leromlott, többek között cukorbetegséggel is küzdött.

Két évvel ezelőtt, a Szovjet Hadsereg kivonulásának 30 éves évfordulójára dokumentumfilmet, interjúkat készítettek vele, de a köztudatból alapvetően már rég kikopott Silov szimbolikus figurája.

Sajnáltam őt nagyon, mert elfelejtkeztek róla. A fia meghalt, az unokája pedig a keleti fronton harcol, így ő az utolsó férfi a családban, aki a Silov nevet viseli

– mondta az rtl.hu-nak Meskó János.

A legfiatalabb Silovot egyébként az altábornagy nem akarta kimenteni a hadkötelezettség alól, mert mit szólt volna a több tízezer ukrán anya és apa, akik fiai most a háborúban vannak.

„Három háborúban vettem részt, tudom hogy a nép ettől nagyon szenved, sajnálom a sok fiatalt, akik meghalnak” – mondta ezzel kapcsolatban Meskó Jánosnak egy beszélgetésük során.

Gyalog a záhonyi hídon át

A magyar Wikipédia szócikke szerint Silov 1940. május 16-án született, az Ukrajna Hmelnickiji területén fekvő Szlavutában, munkás családba, a 12 gyermek közül a legfiatalabbként. A második világháború kitörése miatt 1941-ben a Cseljabinszki területen fekvő Csebarkulba költöztették családját és őt is. Ott töltötte gyermekkorát és ott végezte alapfokú és középfokú tanulmányait.

A katonai főiskola elvégzése után Csebarkulba vezényelték, 1972-ben beiskolázták a Frunze Katonai Akadémiára, később Moszkvában a Vezérkari Akadémián is tanult. Szolgált Csehszlovákiában, Kazahsztánban, Mongóliában. 1988-ban nevezték ki az ideiglenesen Magyarországon állomásozó Déli Hadseregcsoport parancsnok-helyettesévé, majd két év múlva, 1990 decemberében ő lett a Déli Hadseregcsoport parancsnoka.


Viktor Jehorovics Silov 1991 júniusáig volt a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnoka, 1991. június 19-én ő volt az utolsó szovjet katona, aki elhagyta Magyarország területét a csapatkivonásokkor.

Azon az emlékezetes napon Silov 14 óra 50 perckor ért a záhonyi határállomásra. Elköszönt Annus Antal altábornagytól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától. Gyalog lépte át a szovjet–magyar határt, majd már civilben, diplomata útlevéllel, egy Volgában ülve hajtott át a Záhony és Csap közti Tisza-hídon. Levetett egyenruháját később a Terror Háza Múzeumnak adományozta.

A szovjet csapatok Magyarországról történt kivonása után még a Szovjet Hadsereg kötelékében a Moldovában állomásozó békefenntartó erők parancsnoka volt. A Dnyeszter-melléki harcokban lábsérülést szenvedett és két napra fogságba is került. 1992-ben, 52 évesen vonult nyugállományba.

*Helyesbítés: cikkünk első változatában tévesen írtuk, hogy Viktor Jehorovics Silov felesége, Tamara Silov már nem él. A hibáért ezúton kérünk elnézést.

#Külföld#viktor silov#vörös hadsereg#szovjet megszállás#magyarország#rendszerváltás#Szovjetunió#ma

Címlapról ajánljuk