Külföld

„Dühös és vérszomjas” – gyűlölethullám borítja el a volt férje ellen forduló Angelina Jolie-t

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. október 29. 19:28

A színésznő súlyos bántalmazással vádolja volt férjét, Brad Pittet. Angelina Jolie-t a neten máris „második Amber Heardként” emlegetik, azaz bosszúálló, vérszomjas ribancként, akinek az a küldetése, hogy tönkretegye a színészt. Miközben konzervatív híroldalak már a metoo végét hirdetik, szakértők szerint aggasztó minta rajzolódik ki a híres férjeik ellen harcoló nők ügyében.

Október elején bíróságon vádolta meg Brad Pittet Angelina Jolie azzal, hogy a színész egy Franciaországból Los Angelesbe tartó út során a magánrepülőjükön részegen bántalmazta őt és gyerekeit. Jolie már korábban is bántalmazó viselkedéssel vádolta volt férjét, azonban a volt házaspár dél-franciaországi borászatával kapcsolatos perben most benyújtott egy olyan beadványt is, amelyből kiderült néhány állítólagos részlet is.

A beadványban ismertetett eset, ami miatt Angelina Jolie a válást kezdeményezte, 2016-ban történt. A párral utazott hat gyerekük, akik 8 és 15 év között voltak ekkor. Jolie állítása szerint Pitt kiabálni kezdett, és azzal vádolta feleségét, hogy túlságosan megengedő a gyerekekkel. A repülőgép vécéjébe rángatta a nőt, ahol előbb a fejénél, majd a vállánál fogva megrázta, ezután a falhoz nyomta, és többször beleütött a mennyezetbe. Jolie ezután elhagyta a mosdót. Amikor az egyik gyerekük közbeszólt, Brad Pitt rárontott. Angelina Jolie ekkor hátulról ragadta meg a férjét, hogy megfékezze – áll a beadványban. 

Hogy lerázza magáról Jolie-t, Pitt hátratántorodott, emiatt Jolie a hátán és a könyökén szenvedett sérüléseket. A gyerekek eközben egymást próbálták védeni, egyiküket Pitt fojtogatta, másikukat arcon ütötte – olvasható az ügyiratban.

Az Angelina Jolie iránti gyűlölethullám már a Depp-Heard-per öröksége lehet
Jason LaVeris/FilmMagic

A színésznő és gyerekei ezután csendben ülték végig az utat, de Pitt időnként visszatért hozzájuk, kiabált velük, illetve sörrel és borral öntötte le Jolie-t és a gyerekeket. Az esetet az FBI is vizsgálta 2016-ban, de a hatóságok úgy döntöttek, nem emelnek vádat.

Pitt tagadja volt felesége állításait, Angelina Jolie-ra viszont vele ellentétben  internetes gyűlöletcunami zúdult. Nem csak a bulvársajtó vádolja őt rágalmazással, a közösségi média felhasználói rögtön rásütötték: ő a második Amber Heard.

Egy youtuber azt állította, hogy Jolie „tönkre akarja tenni” Pittet azzal, hogy lejárató kampányt folytat ellene. „Dühös és vérszomjas” – írta egy másik felhasználó a Twitteren, egy harmadik pedig úgy kommentálta az esetet, hogy 

most mondd meg, mi a különbség Amber Heard és Angelina Jolie között a korkülönbségen kívül: rajongás a kések iránt, egymás vérének a nyakban hordása, a nyilvánosság manipulálása, műsírás, nárcisztikus és bosszúálló személyiségjegyek, férfigyűlölő forgatókönyvek stb.

De még a TMZ is azzal a címmel számolt be a hírről, hogy „Jolie lejárató kampányt folytat Brad Pitt ellen”, a YouTube-ot pedig elárasztották a szenzációhajhász videók. Az Egyesült Királyságban azzal vádolnak egy férfit, hogy részegen fizikailag bántalmazta a barátnőjét. A barátnő a bíróságon elmondta: úgy volt beírva a férfi telefonjába, hogy „Amber Heard”.

Az Angelina Jolie iránti gyűlölethullám már a Depp-Heard-per öröksége lehet
Rod Lamkey/Consolidated News Pictures/Getty Images

A teljes kép része természetesen az is, hogy sokan Jolie és a gyerekei pártjára álltak, ám az, ahogy Jolie kapja a nyakába a gyűlöletet Pitt helyett, kísértetiesen ismerős mintát követ – írja a Vice. A lap emlékeztet: a Heard–Depp-perben mindkét fél rágalmazással és bántalmazással vádolta a másikat, de a közvélemény hamar Depp pártjára állt, és a közösségi média felhasználói hazugnak, manipulátornak és ribancnak nevezték Heardöt.

Az ellene irányuló támadások olyan súlyosak voltak, hogy egyes szakértők szerint befolyásolták az ítéletet is. A Heard–Depp-per a Twitter elemző eszköze, a Bot Sentinel szerint is „a platform manipulációjának és a Twitter-felhasználók egy csoportjának kirívó gyalázkodásával volt jellemezhető”.

„Már júniusban figyelmeztettem mindenkit, hogy az Amber Heardöt célba vevő felhasználók előbb-utóbb új áldozatra helyezik majd át a fókuszt, és sajnos igazam lett” – tweetelte Christopher Bouzy, a Bot Sentinel alapítója. 

Ugyanazt az alattomos taktikát, amit Amber Heard ellen használtak, most Angelina Jolie ellen használják, és ez csak rosszabb lesz.

A Westworld színésznője, a 34 éves Evan Rachel Wood is a gyűlölet célpontja lett, miután egykori partnere, Marilyn Manson beperelte őt a fizikai bántalmazással kapcsolatos vádjai miatt. Napokkal a Depp–Heard-ítélet után egy Manson-rajongó azt írta: „már most pánikolnak, hogy egy újabb híres nőről derülhet ki, hogy hazug… És jó okuk van rá”. A felhasználó Woodra úgy is utalt, mint Amber Heard 2.0-ra.

Az Angelina Jolie iránti gyűlölethullám már a Depp-Heard-per öröksége lehet
John Shearer/WireImage

De miért történt mindez?

A Depp–Heard-per során már csak azért is érezhették magukat sokan a kellemetlen, sőt kegyetlen szócsaták részeseinek, mert a per teljesen nyílt volt: akadt tévé, amely közvetítette, az újságok pedig percről-percre tudósításokban számoltak be a legújabb fejleményekről. Ahogy a Glamour is rámutat, ez lehetővé tette, hogy a nézők, olvasók egyfajta kapcsolatot alakítsanak ki Depp-pel és Hearddel egyaránt, magyarul a pálya széléről drukkolhattak vagy gyűlölködhettek. A per és annak hatása azonban a legkevésbé sem Hollywood-specifikus.

A Vice által hivatkozott szakértők közül többen vélik úgy, hogy a Depp–Heard per, amely a férfi elsöprő győzelmével végződött, 

segített létrehozni a nők elleni netes gyűlölet kézikönyvét, 

amelyet most már a Jolie-hoz hasonló és a kevésbé híres nők ellen is használhatnak. 

A lap felidézte: egyes konzervatív híroldalak egyenesen a metoo végét hirdették Depp győzelmének kihirdetése után. A nemek közti egyenlőségért harcoló Farrah Khan azt mondta a Vice-nak, hogy az emberek felbátorodva érzik magukat, hogy kifejezzék a véleményüket az ügyben, ráadásul az együttérzésre való törekvés súlyosbítja a problémát: az emberek a bántalmazó viselkedést olyan problémákra hivatkozva racionalizálják, mint Depp és Pitt kábítószer-használata és -függősége. Számos lap jelent meg Pitt-tel szimpatizáló címlapokkal, a szeretett színész nyomorúságát hangsúlyozva Jolie-val való szakítása után, vagy azt kiemelve, hogy mennyire „rosszul érintik” a visszaélésekkel kapcsolatos vádak.

Ahogy a Vice emlékeztet, Jolie, Wood és Heard esetében közös, hogy mindhármukat beperelték az általuk megvádolt férfiak. Depp és Manson rágalmazási pert indítottak korábbi partnereik ellen, Pitt pedig állítólag megpróbálta rávenni Jolie-t, hogy írjon alá egy titoktartási megállapodást, ami megakadályozza, hogy valaha is nyilvánosan hozza fel a bántalmazási vádakat.

Milyen következményekkel járhat a Depp–Heard-per?

Mandi Gray, a Calgary Egyetem kutatója szerint Depp győzelme sok elkövetőt felbátoríthat, hogy rágalmazási pereket indítson, amelyek aztán „gyakorlatilag elhallgattatnak minden vitát a szexuális erőszakról, a nemi alapú erőszakról. Azaz a híres nők elleni gyűlölet nehéz helyzetbe hozhatja az áldozatokat, akik attól tarthatnak, hogy hasonló – vagy még hevesebb – támadással kell szembenézniük, ha feljelentést tesznek a partnerük ellen.”

Carmel Offord, a családon belüli és kapcsolati erőszakkal foglalkozó Independent Domestic Abuse Services munkatársa a Glamournak beszélt a Depp kontra Heard ügy túlélőkre gyakorolt hatásáról. Mint mondta, a Johnny Depp-féle rágalmazási perre adott nyilvános reakció nyugtalanító visszaigazolását adja annak, hogy a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak oly sok áldozata és túlélője inkább a hallgatást választja.

Az Angelina Jolie iránti gyűlölethullám már a Depp-Heard-per öröksége lehet
Cliff Owen/Consolidated News Pictures/Getty Images

A lap Deniz Uğurral, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetése Koalíció igazgatóhelyettesével is beszélt, aki szerint az ügyről szóló tudósítások nagy része szerepet játszott az áldozatokkal kapcsolatos káros sztereotípiák megerősítésében is. Jolie-nak korábban voltak olyan ügyei (mint például a Billy Bob Thorntonnal való kapcsolata, vagy az, hogy szájon csókolta a bátyját a 2000-es Oscar-gálán), amelyek azt a feltételezést erősítik, hogy

nem teljesítette be a tiszta, szűzies feleség ideális szerepét, és ezért bármi is történt a házasságában, elfogadható, mert elmaradt ettől az ideáltól. De a »tökéletes áldozat« valójában csak mítosz. Egyetlen nő sem fér bele abba a nemi szerepbe, hogy minden férfi minden elvárásának mindig megfeleljen

– ezt már Nicole Bedera, a szexuális erőszak kutatója mondta a USA Todaynek. Bedera úgy véli, hogy az arról alkotott elképzelésünk, hogy egy áldozatnak hogyan kellene vagy nem kellene kinéznie és viselkednie, messze ható következményekkel jár arra nézve, hogyan érzékeljük és kezeljük a túlélőket. Azokat, akik nem felelnek meg az elvárásainknak, alapból tisztességtelennek vagy rosszindulatúnak tekintjük, miközben kevés empátiát tanúsítunk irántuk.

Bedera arra is felhívta a figyelmet, hogy gyakran úgy érezzük, a hírességektől bizonyos fokú távolságot tartunk, ezért szórakozásként kezelhetjük az ilyen jellegű ügyeiket is. Azt hihetjük, hogy bármi, amit Jolie-ról vagy éppen Heard-ről írunk a Twitteren, soha nem lehet hatással rájuk, de ez illúzió. 

Aggasztó, hogy a bántalmazási vádakra a nyilvánosság humorral, nem pedig együttérzéssel reagál, és Bedera szerint azt jelzi, hogy a kultúra még mindig bővelkedik a nőgyűlöletben. „Amikor a Jolie-hoz hasonló állítólagos áldozatokat nyilvánosan kigúnyolják és megalázzák, az arra készteti a jelenleg bántalmazó kapcsolatokban élő, átlagos embereket, hogy azt gondolják: 

»Hűha. Ha Angelina Jolie-nak sem hisznek, akkor nekem mégis ki hinne?«

Nyitókép: Kent Nishimura / Contributor / Getty Images

#Külföld#angelina jolie#brad pitt#amber heard#johnny depp#Evan Rachel Wood#marilyn manson#per#bíróság#tárgyalás#bántalmazás#ma#metoo#áldozatok

Címlapról ajánljuk