Külföld

A lengyel kormánnyal szövetséges államfő akadályozta meg a kormánykritikus média ellehetetlenítését

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2021. december 28. 15:32

Andrzej Duda azt állítja, hogy az újabb viták elkerülése és a megállapodások betartása érdekében emelt vétót.

Kis híján ellehetetlenítette a lengyel kormány a legnagyobb kormányfüggetlen médiavállalkozást, a TVN csoportot, de épp a kormányzó Jog és Igazságosság párt által támogatott államfő, Andrzej Duda vétózta meg az erről szóló törvényt hétfőn. A TVN csoporthoz tartozik a konzervatív lengyel kormánnyal kritikus TVN24 hírtelevízió.

Az Euronews azt írta, hogy az amerikai Scripps Networks Interactive kétmilliárd dollárért vette meg a TVN csoportot, majd a Scripps megvásárlásával a Discovery vált a csoport tulajdonosává 2018-ban. A Discovery jelenleg hárommilliárd dollárra teszi a TVN csoport értékét, ami a legnagyobb amerikai befektetésnek számít Lengyelországban.

A TVN-t ellehetetlenítő törvény

A Financial Times emlékeztetett, hogy idén a lengyel médiafelügyelet mindössze négy nappal a lejárta előtt hosszabbította meg a TVN24 műsorszolgáltatási jogosultságát, noha az erre vonatkozó kérelmet már 19 hónappal korábban benyújtották. December 17-én pedig a kormányzó Jog és Igazságosság Párt váratlanul keresztülvitte a törvényhozáson azt a jogszabályt, ami előírja, hogy a lengyelországi médiavállalatok tulajdonosi szerkezetében nem lehetnek többségben az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek.

Bár a TVN csoportot a Discovery holland leányvállalatán keresztül birtokolja, a kormánytöbbség által beterjesztett törvény az ilyen közvetett irányítást is megtiltotta volna az EGT-n kívüli szereplőknek. A törvény értelmében a Discoverynek fél éven belül el kellett volna adnia az irányítást biztosító többségi tulajdonrészét.

Lengyel kormánypárti politikusok úgy érveltek a törvény mellett, hogy meg kell akadályozni, hogy nem demokratikus államokból befolyást szerezzenek a lengyel sajtó felett. A Jog és Igazságosság elnöke, a legbefolyásosabb lengyel politikusnak számító Jarosław Kaczyński korábban pénzmosókat és drogkereskedőket is emlegetett, akiktől meg kell védeni az országot. Ennek ellenére széleskörű vélekedés maradt, hogy a TVN-t akarják ellehetetleníteni a jogszabállyal, melynek elfogadása országszerte tiltakozást váltott ki.

Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Duda váratlan vétója

Az Egyesült Államok varsói ügyvivője, Bix Aliu már a törvény elfogadása napján kérte a lengyel államfőt, hogy emeljen vétót a jogszabállyal szemben, jelezve, hogy országa nagyon csalódott a fejlemények miatt. Ezek után Andrzej Duda hétfőn valóban bejelentette, hogy megvétózza a törvényt.

A honfitársaim többsége nem akar több küzdelmet. A dolgom elnökként az, hogy úgy cselekedjek, hogy elkerüljük ezeket a küzdelmeket. Ha aláírtunk egy megállapodást – márpedig aláírtunk egy megállapodást – tartanunk kell hozzá magunkat. Ha mi nem tartjuk be a másokkal kötött megállapodásokat, mások sem fogják betartani a velünk kötött megállapodásokat

– indokolt az elnök, aki a küzdelmek alatt nyilvánvalóan az Európai Unióval zajló jogállamisági vitákat értette. Arra is figyelmeztetett, hogy több milliárd dollárra perelhetnék Lengyelországot. A Politico kedd reggeli hírlevelében ironikusan azt írta erről, hogy végre a közjó érdekében használhatták volna fel a befektető és az állam közötti vitarendezési mechanizmust (ISDS), amit egyébként azért bírálnak, mert megnehezíti, hogy az egyes államok választott kormányai és bíróságai fellépjenek a multinacionális vállalatokkal szemben.

Duda: Nem lehet visszamenőlegesen szabályokat alkotni

A vétó bejelentésekor Andrzej Duda beszélt arról, hogy nem ellenzi az EGT-n kívüli tulajdon korlátozását a médiában, felidézve, hogy léteznek hasonló szabályok Amerikában, Franciaországban és Németországban is. Úgy látja ugyanakkor, hogy a piacra újonnan belépő szereplőket kell korlátozni, nem lehet visszamenőlegesen szabályokat alkotni meglévő üzleti struktúrák, befektetési megállapodások ellenében.

Állítása szerint a sajtó sokszínűségével és a szólásszabadsággal kapcsolatos aggodalmakat is figyelembe vette döntése meghozatalakor, de tagadta, hogy a tüntetések befolyásolták volna döntését. Azt mondta, már augusztusban kinyilvánította véleményét az ügyről: akkor úgy nyilatkozott, hogy fontosnak tartja a hazai tulajdon arányának növelését a lengyel médiában, de ezt piaci folyamatok útján kell véghezvinni.

Az elnöki vétót a törvényhozás háromötödös többsége még felülírhatná, ehhez azonban 276 szavazatra lenne szükség, miközben a kormánykoalíció csak 228 képviselőt tudna mozgósítani. A Jog és Igazságosság szóvivője közölte, hogy tiszteletben tartják Duda döntését, de csalódottak: nemzetbiztonsági szempontból stratégiai jelentőségűnek tartják, hogy megvédjék a médiapiacot a túlzott külföldi befolyástól.

A Discovery a lengyel nép győzelmének nevezte az elnöki vétót, a TVN pedig üdvözölte, hogy a lengyel elnök a sajtószabadság és a nézők jogainak figyelembevételével járt el. Az amerikai ügyvivő Duda demokratikus elkötelezettségét dicsérte: „A szövetségesek együtt erősebbek” – írta a Twitteren.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange

Címlapról ajánljuk