Külföld

Észak-Korea diszkrétebben végez ki embereket, mert túl sokat kritizálták őket

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 15. 18:02

Kevesebb nyilvánosságot kapnak a kivégzések, és próbálják szűrni az erről szóló híreket.

Komoly munkát végzett a szöuli emberjogi szervezet, a Transitional Justice Working Group. A csoport műholdfelvételeket elemzett és 683 észak-koreai menekülttel készített interjút. Arra próbáltak rájönni, hogy az ország mennyit változtatott a kivégzések lebonyolításán azóta, hogy Kim Dzsong-un 2011-ben hatalomra került. Kiderítették: a diktatúra most már igyekszik diszkrétebb lenni a kivégzésekkel, és nagy figyelmet fordít arra, hogy korlátozza az azokról szóló információkat, írja a Yahoo News.

A kutatás eredényei azt mutatják, hogy Kim Dzsong-un rezsimje több figyelmet fordít az emberjogi ügyekre a megszaporodott nemzetközi kritikák miatt

 – mondta Park Ah-yeong, a hat évig tartó kutatás vezetője.

Arról is beszélt: ez nem jelenti azt, hogy az emberjogi helyzet javul az országban – csupán azt, hogy az államilag elrendelt gyilkosságokat nem verik olyan nagy dobra.

Észak-Korea nem publikál semmilyen adatot az igazságügyi rendszeréről, és tagadja az országban működtetett büntetőtáborok létezését is.

A jelentést kiadó szervezet 27 kivégzést dokumentált. Az áldozatok „bűnei” többek közt dél-koreai videók terjesztése voltak, valamint, hogy embereket juttatak ki az országból.

A főleg golyó általi kivégzéseket ma már kevésbé tartják sűrűn lakott területeken, a határok közelében, vagy ott, ahol a műholdakról jól meg lehet figyelni azokat. Ma már komoly gonddal állítják össze a kivégzések nézőközönségét is.

Nyitókép: KCNA / Reuters

 

#Külföld#észak-korea#kivégzés#kim dzsong un#emberi jogok#műhold

Címlapról ajánljuk