Időjárás

Közelít a következő hőhullám

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. július 12. 16:27

Sok helyen tél óta tart az aszály, az Alföldön néhol már százmilliós a mezőgazdasági kár, a lakások pedig éppen, hogy csak átszellőztek, de máris kilátásban a következő hőhullám. A hőségnapok talán egyetlen jó tulajdonsága, hogy jól előrejelezhetők, ezért most mi is igyekszünk időben felhívni a figyelmet a várható helyzet esetleges veszélyeire.

A hűvös, szeles hétvége után lassú emelkedésbe kezd a hőmérséklet. Ezt szerdától határozottan érezzük majd, akkor már 30 fok körül, csütörtökön pedig afölött alakulnak a maximumok. Kapunk tehát egy kis ízelítőt a hőségből, de ekkor még szerencsére ez nem lesz tartós. Pénteken átvonul egy hidegfront, mögötte kissé mérséklődik a meleg, és talán némi csapadékban is bízhatunk. A hétvége tehát kellemes, strandoláshoz még éppen kedvező időt hoz, az ezt követő napok azonban egészen biztosan meghozzák mindenki kedvét a csobbanáshoz.

Ismét 40 közelében

A pontos hőmérsékleti értékeket illetően persze még bőven van bizonytalanság, de az egészen biztosnak látszik, hogy egy újabb hőhullám éri el a Kárpát-medencét a jövő hét elején. Erőteljes, gyors melegedésre számítunk, a hőmérséklet 1-2 nap alatt akár 6-8 fokot is emelkedhet, és olyan tartományba kerülhet, ami már sokakat megvisel. Ez sem jó hír, de az talán még kevésbé, hogy csapadéknak szinte semmi esélye sincs. A fölénk húzódó anticiklon teljesen kizárja az esőt, annak is örülhetünk majd, ha felhőket látunk az égen. A melegre visszatérve, sajnos van esély 40 fokot közelítő értékekre is, bár 35 fok felett, gyenge légmozgás mellett szinte mindegy is, pontosan mit mutat a hőmérő.

Nem esőnek való vidék

A középtávú előrejelzések jellemzője, hogy minél távolabbra nézünk, annál ködösebbek a részletek. Egyelőre ugyan mintha látszana a hőhullám vége valamikor a jövő hét vége felé, azonban így sem dőlhetünk nyugodtan hátra. A hosszútávú valószínűségi előrejelzések sem kecsegtetnek ugyanis sok jóval, a mezőgazdaság és az aszály szempontjából legalábbis semmiképp sem. Nagy esély van rá, hogy a hónap végéig kitart az átlagosnál melegebb idő, amely csapadékszegénységgel társulhat. Mondanunk sem kell, hogy ennek komoly hatása lehet az Alföldön, elkerülhetetlenné teszi az öntözést, de a lakosság növekvő vízigénye is okozhat újabb ellátási gondokat.

Ritka, hogy az előrejelzések több hetes időtávon is egyértelmű jelét adják a hőségnek, de ezúttal erről van szó. Reméljük, tévednek…

Határon túl

A hazai helyzet nem túl rózsás, de érdemes azt is megnézni, mi várható a kontinens más részein. A jövő hét során a hőhullám szinte egész Nyugat- és Dél-Európát érinti majd, a központja pedig Olaszország lesz. Éppen az a térség, ahol már most is kritikus a szárazság. Augusztus elejéig nem sok változást látunk ebben, mindvégig Európa déli fele maradhat a szárazabb és a forróbb, míg északabbra, főleg Skandinávia térségében mérsékeltebb lesz a felmelegedés, és arrafelé még akár érdemi csapadék is hullhat. Ez a kép egyébként kísértetiesen hasonlít arra, amelyet az IPCC, az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testülete is lefestett a jövőre vonatkozóan. Előfordulhat, hogy már a változások jelét, megnyilvánulását látjuk, ami felhívás kellene legyen a klímaváltozás elleni cselekvésre!

Nyitókép: Szökőkútban frissíti magát egy nő a hőségben az egri Dobó téren 2022. június 27-én. Fotó: MTI / Komka Péter

 

#Időjárás#meleg#hőség#kánikula#hőhullám#előrejelzés#meteorológia

Címlapról ajánljuk