Híradó

„Persze még az RTL... a hidra másik feje” – még nagyobb hatalmat szeretne a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak Lánczi Tamás

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. július 27. 17:54

A legolcsóbb irodát keresték – így reagált Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Tusnádfürdőn, amikor az RTL Híradó arról kérdezte, miért egy Gellért-hegyi villát bérelnek munkatársaiknak. Lánczi Tamás, aki az RTL-t csak a hidra másik felének nevezte, azt is elmondta, hogy szigorúbb szabályokra van szükség a szerinte átláthatatlan civil szervezetekkel szemben. A példaként említett Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint viszont működésük nyitott könyv, csak szúrják a kormány szemét.

„Van itt egy nagy erő, külföldről jön, messze ágazó összefüggései vannak, rengeteg pénz, befolyást akarnak gyakorolni Magyarországra. Mi a védekezés egyetlen lehetősége? Nyilvánosság és transzparencia” – mondta Orbán Viktor még tavaly decemberben. A miniszterelnök a külföldi befolyás visszaszorításával indokolta a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítását akkor. Két hete Hadházy Ákos országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylése után derült ki, hogy egy Gellért-hegyi villában is dolgoznak a szuverenitás védelmén, az irodákat évi csaknem 60 millió forintért bérlik. Lánczi Tamástól tegnap Tusnádfürdőn a Telex riportere után az RTL Híradó is interjút kért, majd kapott is némi kritikával.

RTL Klub? Ja jó persze még az RTL... a hidra másik feje, na nézzük!

– kezdett bele a Magyarország szuverenitásáért felelős közpénzből működő szervezet feje. Azért a Híradó megkérdezte tőle, mit jelent a megjegyzése.

Mindig ugyanazok a kérdések szoktak jönni a sajtónak egy bizonyos területéről

– válaszolta,

Az RTL Híradó szerette volna megtudni, hogy eddig miért volt titok, hogy hol, és mennyiért bérel irodát a hivatal.

Először is kell egy iroda, mert a munkatársaknak le kell ülni. Megkerestük a legolcsóbbat. A piacon jelenleg elérhetőket és ez volt a legolcsóbb

– mondta erről Lánczi. Arra kérdésre pedig, hogy mi az oka annak, hogyha ezzel kapcsolatban kérdéseket kapnak az RTL-től, akkor hetekig nem érkezik válasz, így felelt:

Hát mert kint van. Nyilvános a szerződés. Az ár ott van benne.

A hivatal nem hatóság, de bármelyik szervezettől bekérhetnek adatokat, átvizsgálhatják azokat, majd ez alapján jelentést írhatnak, és azt nyilvánosságra hozhatják. Az érintett szervezeteket nem büntethetik meg. Lánczi Tamás azt mondta, vannak olyan civil szervezetek, amelyek működése szerinte átláthatatlan. A korrupció ellen és az átláthatóságért dolgozó Transparency International nemzetközi civil szervezet magyarországi irodája például a hivatalvezető szerint megtagadja az együttműködést.

Azok a jogszabályi keretek, amelyek eddig megszülettek azok jók, de nem elégségesek. Az átláthatóság a növeléséhez újabb szabályokat kell majd nagy valószínűséggel hozni, mert már most látszik, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek például kerek perec megtagadják a magyar állam egyik hivatalos szerével való együttműködést

– panaszkodott az RTL Híradónak Lánczi.

Teljes mértékben kielégülne ez a kíváncsiság hogyha az éves beszámolóinkat elolvasná, illetve hogyha a honlapunkon a különböző közleményeket, tájékoztatókat, hírleveleket nyomon követné

– ezt reagálta minderre Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, aki szerint egyszerűen szúrják a hatalom szemét, ezért szeretné őket lejáratni a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője.

Véletlen, vagy sem: egy időben az adóhatóság is eljárást kezdeményezett a Transparency International Magyarországgal szemben különböző számlákat elszámolásokat kérnek, amiket természetesen teljesítünk.

Ligeti Miklós szerint ez a vizsgálat is a hatalom kéretlen, de nem múló figyelmének köszönhető.

#Híradó#Videó#Belföld#lánczi tamás#szuverenitásvédelmi hivatal#tusnádfürdő#tusványos#bálványosi nyári szabadegyetem#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk