Híradó

Hidrogén-cianid szivárgott a komáromi akkugyárban, nyolc embert vittek kórházba

Simon JuditSimon Judit

2024. április 1. 18:24

Nyolc ember kórházba került vasárnap késő este, miután több dolgozó fejfájásra és szúró szagra panaszkodott. A helyszínre a mentők mellett katasztrófavédők is érkeztek, akik méréseket végeztek az üzemben. Szerintük hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid került a levegőbe, de a veszélyes anyagok szintje határértéken belül maradt.

Mentőautók sorakoznak a komáromi akkumulátorgyár előtt vasárnap éjjel egy nézőnk felvételén. Ki kellett üríteni a gyárat, mert szivárgást észleltek az épületben. Több dolgozó is fejfájásra panaszkodott és szúrós szagot érzett a csarnokban, a mentők 8 embert vittek kórházba. 

Az eset egyik szemtanúja telefonon nyilatkozott a Híradónak.

„Nekem egy barátom szólt, hogy a gyárnál kint vannak a mentők, rendőrök, katasztrófavédelem, mert hidrogén-cianid szivárog. Odamentünk autóval és tényleg éreztük a maró szagot, marta az orrot, a szemet. Mentők voltak kint meg rendőrök, és érdekes módon, sziréna nélkül közlekedtek” – mesélte a névtelenséget kérő tanú.

A Híradónak nyilatkozó szemtanú felvétele szerint egy egy biztonsági őrrel is megpróbáltak beszélni, de ő a „mi történt?” kérdésre csak annyit válaszolt:

Titoktartás.

A katasztrófavédelem a Híradóval azt közölte, a mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. A mérési eredményeik szerint a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt.

Hidrogén-cianid és ammónia szivárgott 2022 januárjában is, amikor 14 dolgozó lett rosszul. A gyárat 2020-ban nyitották meg, azóta több dolguk is volt ott a hatóságoknak. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint a magyarországi akkumulátor-gyáraknál sorozatban történnek kisebb-nagyobb balesetek.

Ennél az üzemnél, illetve sajnos a többi akkumulátorgyárnál is sorozatban történnek a kisebb-nagyobb balesetek. Láthatóan a cégek nem tudják úgy üzemeltetni ezeket a gyárakat, hogy ne mérgezzék meg a saját dolgozóikat, és jó eséllyel a környéken lakókat is, és a hatóságok sem tudják ezt elérni náluk.

Simon Gergely szerint a büntetéseknek sincs elrettentő erejük.

A büntetések nem elrettentőek, sokszor csak pár 10 ezer, 100 ezer forintos büntetéseket kaptak ezek a cégek, amikor számtalan dolgozó szenvedett mérgezést. És amikor egészen kirívó szabálytalanságok voltak, akkor is csak pár milliós büntetéseket kaptak ezek a cégek

– mondta a szakértő.

A kormány korábban azzal érvelt, a hatóságok szigorúan lépnek fel a szabálytalanságokkal szemben.

„A legszigorúbban ellenőrzi azt, hogy semmilyen negatív környezeti ártalmat okozó tevékenység és működés az nem megengedett, és ha ilyenre sor kerül, akkor a működést azonnal megtiltja” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még tavaly augusztusban.

A vasárnapi eset miatt az LMP feljelentést tesz, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt a baleset.

#Híradó#Videó#Belföld#baleset#komárom#akkumulátorgyár#mérgezés#top hírek

Címlapról ajánljuk