Híradó

Sokan már beleestek az adósságcsapdába, és még csak most jön a karácsony

Velti LászlóVelti László

2023. november 20. 16:56

Már megélhetési céllal vesznek fel hitelt családok, mert nem elég a jövedelmük, mondják a Híradó által megkérdezett szakértők. Csúcsokat döntenek a folyószámla-, illetve hitelkártya-tartozások, és 25 százalékkal nagyobb áruhitelt vesz fel egy átlagos ügyfél, mint két éve, mielőtt meglódult volna az infláció. A KSH adatai alapján a háztartások harmada mosógépet sem tudna cserélni, ha hirtelen elromolna.

A rezsire folyik el a fizetése fele – panaszkodik egy asszonya Híradónak. Takarítóként havi 116 ezer forintért dolgozik. Két iskoláskorú gyerek édesanyja, akiket egyedül nevel.

„Húst azt úgy szoktam venni, hogy havonta egyszer. És azt beosztjuk egész hó végéig” – mondta.

A háztartási gépek bármikor elromolhatnak az otthonukban, mert 20 évesnél is régebbiek. De pénze nem lenne lecserélni a rossz gépeket.

A KSH friss adatai szerint messze nincs egyedül: a magyar háztartások harmadában tavaly sem tudtak fedezni egy váratlan, 125 ezer forintos kiadást. Ezért csúsznak egyre többen mínuszba a folyószámlájukkal, és emiatt duzzadtak 8 éve nem látott méretűre a hitelkártya-tartozások az általunk kérdezett szakértő szerint.

„Sokan hónapról hónapra élnek, és a megemelkedett infláció miatt elfogyott, leapadt az a pénz, ami esetleg tartalékként volt a folyószámlán. 

Az utóbbi években több mint ezer milliárd forinttal kevesebb pénz van a folyószámlánkon. Tehát akár az szja-visszatérítést, akár az év eleji bónuszt, hogyha volt, szépen lassan föléltük a megnövekedett árak miatt

– mutatja be a helyzetet Gergely Péter, a Bizotsdontes.hu pénzügyi szakértője.

Úgy számolnak, már 255 ezer forintra rúg az átlagos áruhitel összege, az Unió legmagasabb inflációja miatt. 25 százalékkal magasabbra, mint két éve. Ilyenből is többet vesznek fel a családok. A kereskedők egy része kamatmentes kölcsönökkel próbálja élénkíteni a keresletet. Például karácsonyi ajándékot is többen vásárolhatnak majd ilyen kölcsönökből. Csakhogy az ingyen hitelből is kész ráfizetés lehet.

Ha megcsúszunk a törlesztéssel, nem tudunk szerződés szerint teljesíteni, akkor azonnal visszatér a kamatozás, és akár 15-20 vagy esetleg 25 százalékos kamat is megjelenhet. Egy kisebb jövedelmű család esetében, hogyha belép egy 20 százalékos vagy afölötti kamatozási szint, akkor az viszont már tartós problémát okozhat

– figyelmeztet Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A Bankmonitor szerint 

már megélhetési céllal is vesznek fel kölcsönt családok, mert nem elég a fizetésük a hónap végéig.

„Nagyon gyorsan megjelenhet az adósságcsapda. A család felveszi a hitelt, a növekvő kamatokat viszont nem tudják kitermelni, hanem egy újabb hitelből kezdik törleszteni, ami egy fenntarthatatlan állapothoz vezet” – vázolja az összeomláshoz vezető utat Sándorfi Balázs.

A KSH legutolsó adatai szerint a magyar háztartások 9,6 százaléka küzdött hiteltörlesztéssel vagy lakásával összefüggő hátralékokkal tavaly, amikor még az ideinél alacsonyabb volt az infláció Magyarországon.

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#hitel#tartozás#adósság#hitelkártya

Címlapról ajánljuk