Híradó

Gulyás Gergely azzal indokolta az állami üdülők eladását, hogy nem akarják arra kényszeríteni a munkavállalókat, hogy együtt nyaraljanak

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. július 6. 20:33

„A kormány nem akarja arra kényszeríteni a munkavállalókat, hogy együtt nyaraljanak”. 74 ingatlan szerepel a kiszivárgott listán, ezek közül két honvédségiről mostanra kiderült, hogy mégis megmaradhat. A miniszterelnök szerint az a helyes, ha az állam nem foglalkozik üdültetéssel, hanem elegendő fizetést ad az embereknek. Csakhogy a szakszervezetek szerint nem ad annyit, hogy abból nyaralni lehetne. 

Óriási, vízparti területen szállodák, faházak, kemping – így néz ki a Honvédségi Üdülő Balatonakarattyán Ez az egyik olyan állami tulajdonú üdülő, amelyik szerepel a Válasz Online birtokába került listán azzal, hogy eladásra javasolt. Csütörtökön a honvédelmi miniszter a Facebookon azt közölte, hogy marad, akárcsak a budapesti Stefánia Palota. Viszont a rendőrség, a vámhivatal, a büntetés-végrehajtás, a mentők, a katasztrófavédelem üdülőit eladhatják. Harangozó Tamás, szocialista országgyűlési képviselő hétfőn a Parlamentben azt mondta, hogy szerinte ez hiba.

Igal és Pilisszentkereszt, miniszterelnök úr, nem tudom, tudja-e az elmúlt években az ön kormánya alatt fogvatartottak segítségével a büntetésvégrehajtás a saját költségén újította fel európai színvonalúra, hogy a munkatársaknak legyen hol azt az elképesztő munkát kipihenni 

– mondta Harangozó Tamás.

Orbán Viktor erre azt válaszolta, hogy egy-két kivételtől eltekintve az állam semmilyen üdülőt nem akar fenntartani.

Az a helyes, ha az állam ezzel nem foglalkozik, viszont úgy, ahogyan ön is mondta, ad elegendő pénzt az alkalmazottainak, hogy nyaralhassanak 

– felelte.

Csakhogy a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint az állami szférában a munkavállalók többségének csökken a reálkeresete.

Sajnos nagyon rossz pozícióban vannak a munkavállalók és látjuk a híreket a Balatonról is, hogy bizony egyre kevesebben tudják megfizetni piaci áron az üdülést

– szögezte le Boros Péterné.

Az üdülőeladásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter is a béremelésekre hivatkozott a kormányinfón. És arra, hogy senkit sem akarnak a kollégáival közös nyaralásra kényszeríteni.

Azt mondta:

Az ország jobban jár azzal, hogyha nem ezzel a kicsit szocialisztikus üdülői kultúrával kényszerítjük a munkavállalókat közös nyaralásra akkor is, hogyha esetleg nem egymást szeretnék már a munkában együtt töltött idő után nyaraláskor is látni, hanem béreket emelünk és lehetőséget adunk arra, hogy mindenki saját maga döntsön, hogy hol és milyen formában kíván nyaralni.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint

a rendvédelmen belül vannak olyan ágazatok, ahol három éve egyetlen fillér béremelés sem volt.

„Ezek a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, biztonsági őrök, iskolaőrök. Ők nem a szolgálati törvény alapján kapják a fizetésüket, de még a hivatásos állomány sem rendelkezik annyi illetménnyel, hogy fogja a családját, egy három-négy tagú családot és bevonuljon valamelyik szállodába” – mondta Bárdos Judit.

A kormány nem egészen 33 milliárd forint bevételt remél az állami üdülők eladásából.

 

#Híradó#Videó#Belföld#politika#állami üdülők#rtl#vállalati üdülők#top hírek

Címlapról ajánljuk