Híradó

Áruhiányhoz vezethet, és az egy számjegyű inflációt is veszélyeztetheti a kormány legújabb döntése a szakértő szerint

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. április 19. 18:48

Nemcsak a gabonára, hanem összesen 25 mezőgazdasági termékre rendelt el importtilalmat Ukrajnából a kormány. A korlátozás június 30-ig tart és az agrárminiszter szerint a magyar gazdák és vásárlók érdekében kellett bevezetni. Az RTL Híradónak nyilatkozó közgazdász szerint az intézkedés veszélyezteti a kormány célját, hogy év végére 10 százalék alatt legyen az infláció. Raskó György szerint egyes árstopos termékeknél pedig akár átmeneti hiányt is okozhat. 

Tavaly februárban, még azelőtt vezetett be árstopot a kormány a brutális infláció miatt, hogy Oroszország lerohanta volna Ukrajnát. A csirkemell ára azóta, a tojásé pedig november óta változatlan. A békéscsabai piacon azt mondják: ezek alapélelmiszerek a konyhában. „Nem is az ár a fontos, hanem hogy lehessen kapni” – mondta az egyik vásárló.

Éppen ez kerülhet most veszélybe, a Híradónak nyilatkozó közgazdász szerint a kormány ukrán import tilalmi listája miatt. A magyar közlönyben megjelent rendeletben 25 termék átmeneti behozatali tilalmát rendelték el. A sertés- marha-, juh-, kecske- és baromfihús mellett, a tojás, a zöldség, valamint a cukor, a méz, a bor, a különböző gabonafélék, lisztek, olajos magvak illetve az ezekből sajtolt olajok is a tiltólistán vannak. Raskó György szerint vannak köztük olyan termékek, amelyeket az árstop miatt az ukrán piacról hoztak be a kereskedők, hogy így csökkentsék a veszteségüket.

Valószínűleg ez a lépés olyan problémát okozhat, hogy a csirkelmell szűkös lesz a kínálatban a kiskereskedelmi egységeknél

– mondta Raskó György, majd hozzátette: egyelőre nem tudni, mikor tudják ezt belföldi forrásból olyan áron pótolni, ami a kereskedőknek is megfelel.

Átmeneti problémát biztosan okozni fog

– mondta Raskó a kormány lépéséről.

Ráadásul a szakértő szerint a tilalom veszélybe sodorhatja, hogy a kormány célja teljesüljön, és év végére 10 százalék alá csökkenjen az infláció.

A kereskedőknek és a vásárlóknak is nehézségeket okoz, a gazdák egy részének viszont segítség, de csak átmeneti. Így látja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége is.

Örülünk annak, hogy megjelent ez a kormányrendelet és az elmúlt pár hónap után egy előrelépésnek lehetünk a tanúi. Persze még friss a dolog és kiváncsian várjuk, hogy milyen hatást fog ez kifejteni a piacra

– mondta Csősz Tibor, a MOSZ tanácsosa.

Az agrárminisztérium az RTL Híradó megkeresésére azt írta: az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek. Az EU-s mezőgazdasági előírások Ukrajnára nem érvényesek, így ott a termelés olcsóbb. 

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e ellátási problémákra az ársapkás termékek esetében nem válaszoltak.

Lengyelország és Magyarország után kedden Szlovákia, szerdán pedig Bulgária is bejelentette, hogy korlátozzák ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. A tranzitforgalmat ott is engedélyezik, de a saját, belföldi piacokon nem kerülhet forgalomba az ukrán import.

#Híradó#Videó#Gazdaság#import#gabona#ukrajna#infláció#áruhiány#árstop#orosz-ukrán háború#top hírek

Címlapról ajánljuk