Híradó

Nem akarják megmondani a fideszes delegáció tagjai, miről tárgyalnának a svédekkel és a finnekkel

rtl.hurtl.hu

2023. február 26. 17:24

Sem Hende Csaba, sem Németh Zsolt nem akart beszélni arról az RTL Híradónak, hogy pontosan kivel és miről fognak tárgyalni Svédországban és Finnországban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy ők biztosan tagjai lesznek annak a delegációnak, amely a két országba utazik a vitás kérdéseket rendezni. Az MSZP szerint ezen államok NATO csatlakozásának semmi köze ahhoz, hogy politikusaik korábban mit mondtak a magyar közállapotokról.

Hende Csaba vezeti a delegációt Svédországba és Finnországba, hogy a két ország NATO csatlakozásának parlamenti támogatása előtt idézem „vitarendezési és tájékozódási célból” tárgyaljon. Erről szombaton beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Házelnök dönt a delegációról, annyit tudok mondani a személyi összetételről, hogy jelenlegi ismereteim szerint Hende Csaba parlamenti alelnök fogja vezetni, és Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök is a tagja

– mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Finnország és Svédország tavaly május végén – azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát – jelentette be, hogy csatlakozna a NATO-hoz. Ezt azóta minden tagállam megszavazta – csak Magyarország és Törökország nem.

A kormány sokáig azzal magyarázta a késlekedést, hogy nem ér rá a parlament, majd a héten kiderült, hogy a Fidesz képviselői közül többen sérelmezik, hogy a két ország politikusai szerintük sértegették Magyarországot.

Erről pénteken Orbán Viktor is beszélt az állami rádióban.

A parlamentek között nem ártana, ha tisztázó beszélgetésre sor kerülne, hogy ne rugdossanak már bennünket, hogy ha már közbe idejönnek azt kérni, hogy vegyük fel őket. Ha azt várják, hogy mi legyünk tisztességesek velük szemben, akkor ők is méltóztassanak és legyenek tisztességesek Magyarországgal szemben

– mondta a miniszterelnök.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mikor, kivel, és pontosan miről fog tárgyalni a delegáció. A Híradó kereste Hende Csabát és Németh Zsoltot, de egyikük sem akart interjút adni.

Az MSZP szerint a két északi ország csatlakozása érdeke a NATO-nak, beleértve Magyarországot is. Ennek szerinte semmi köze ahhoz, hogy a politikusaik korábban mit mondtak a magyar demokrácia helyzetéről.

Most akkor a Fidesznek van két hete, hogy ezt a delegációs utat, meg ezt a helyzetet további politikai zsarolásra használja fel az érintett államokkal szemben

– mondta Harangozó Tamás. Hozzátette: „az, hogy politikailag milyen viszonyban van a két ország, és hogy a NATO-hoz mint katonai szövetséghez, két egyébként Európán belül is nagylétszámú és legkorszerűbben felszerelt NATO tagállam csatlakozzon, biztos, hogy semmi köze nincsen ahhoz hogy melyik kormány mit gondol a másikról.”

A parlament várhatóan a jövő héten tárgyal a két ország csatlakozásáról szóló kormányjavaslatról. A kormánynak több kérdést feltettünk a delegáció utazásával kapcsolatban, de későbbre ígértek választ.

Nyitókép: RTL Híradó

#Híradó#Videó#delegáció#nato#svédország#finnország#hende csaba#Németh Zsolt#gulyás gergely#kormányinfó

Címlapról ajánljuk