Híradó

Még Gulyás Gergely szerint is „szánalmas és borzalmas az állam teljesítménye” a napelemek ügyében

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. január 16. 18:41

Tovább bonyolódik a lakossági napelemes pályázatok ügye: egy pályázatnyertest hiánypótlásra szólították fel, holott már egy éve lezárult a pályázat, és támogatási szerződést is kötöttek vele. Igaz, pénzt még nem kapott. 43 ezer napelemes pályázatból mindössze 41-et fizetett ki eddig az állam. A napelemes rendszerek időközben 30-40 százalékkal drágábbak lettek, a plusz költség a pályázót terheli.

Azzal kecsegtettek, hogy egy-két héten belül eredmény is születik, hát erre majdnem plusz 10 hónapot kellett várni

– a Híradó névtelenséget kérő nézőjének napelempályázatát tavaly több hónapos késéssel bírálták el. Elméletileg elnyerte a 100 százalékos állami támogatást, de pénzt azóta sem folyósított a kivitelezőjének az állam. Néhány napja hiánypótlást kértek tőle.

„Derült égből jött, mert erről semmilyen szó nem volt eddig. Meg is lepődtem, hogy egy egy éve lezárt pályázatnál még mindig hiánypótlásra szólítanak fel.” Arról kellett nyilatkoznia, hogy nincs összeférhetetlenség.

A lakossági napelemes rendszerek kiépítését eredetileg uniós forrásból fizette volna az állam, csakhogy a helyreállítási alap pénzeihez egyelőre nem fér hozzá Magyarország. A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a már betervezett programokat kifizetik a költségvetésből. A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter elnézést kért a csúszás miatt. Úgy fogalmazott:

Olyan mértékben szánalmas és borzalmas a teljesítmény, amit ezen a területen eddig nyújtottunk, hogy nem is mondom, hogy mennyit fizettünk ki.

A nyilvános adatbázisból viszont kiderül: nagyjából az egy ezrelékét fizették ki az összes pályázatnak. A 43 ezerből mindössze 41 darabot.

Gulyás szerint ha az államigazgatás az elvárható szinten működött volna, akkor 3750 pályázatot kellett volna kifizetni. A miniszter ezt mondta, majd még egyszer elnézést kért, és azt ígérte, felgyorsítják az adminisztrációt. 

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint az összes tervezett rendszer csak akkor készülhet el az idén, ha a pályázók segítik a kivitelezők munkáját, például azzal, hogy önerőt vállalnak. 

A pályázatok eredetileg 100 százalékos állami finanszírozásról szóltak, de mostanra a napelemes rendszerek 30-40 százalékkal drágábbak lettek. A plusz költség a pályázót terheli.

Kiss Ernő azt javasolja, hogy működjenek együtt, hiszen így is egy olyan napelemes rendszerhez jutnak hozzá, ami teljes egészében ki fogja váltani a villamosenergia-felhasználást, sőt akár még a fűtési költségüket is.

A pályázók összesen 150 milliárd forintot igényeltek, ebből eddig mindössze 78 millió forintot fizetett ki az állam. 

#Híradó#Videó#napelem#Belföld#top hírek#pályázat#ma

Címlapról ajánljuk