Híradó

Soha nem volt még olyan rossz éve a forintnak, mint idén

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. december 26. 16:57

Az euróval szemben 14-szer, a dollárral szemben 26-szor jutott olyan mélypontra az árfolyam, mint korábban soha. A környező országok pénzeihez képest is messze a forint szerepelt a legrosszabbul: az euróhoz képest 9, a dollárhoz képest 16 százalékot veszített az értékéből – a Bank360 szakértője szerint leginkább az uniós támogatások körüli bizonytalanságok miatt. Tóth Levente úgy véli: az uniós pénzek érkeztével stabilizálódhat az árfolyam.

615 forint literje a 95-ös benzinnek, 685 pedig a dízelnek egy olcsónak számító benzinkúton. Egy másiknál 632 forintért adják a 95-öst, a dízel literjét pedig több mint 715 forintért. Tavaly ősszel az árak még átlagosan 500 forint körül mozogtak.

A holtankoljak.hu adataiból követhető, hogy a kormány áprilisig 480 forintos szinten tartotta az árakat, ezután a céges autók már nem kaphattak kedvezményt. A magyar benzinárak ekkor elkezdtek párhuzamosan mozogni a Brent kőolaj hordónkénti árával. Ám míg a kőolaj ára az év végére visszatért az év eleji szintjére, az üzemanyagok a magyar kutakon jóval drágábbak maradtak.

Soha nem volt még olyan rossz éve a forintnak, mint 2022-ben

Sajnos nem is számítunk 500 forint körüli üzemanyagárakra a következő hónapokban

– mondta Híradónknak a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter.

A forint árfolyama idén 26-szor került történelmi mélypontra a dollárral szemben. Március első hetében például rögtön négyszer is. Július 6-án pedig már a 400 forintos határt is átszakította a dollár árfolyama. Az utolsó, korábban elképzelhetetlennek tűnő mélypont október 13-án volt, ekkor 1 dollár 450 forintba került.

Az euróval szemben idén 14-szer jutott olyan mélyre a forint, mint korábban soha. Március 7-én már majdnem elérte, június 13-án pedig át is lépte a 400 forintos határt az árfolyam. És a dollárhoz hasonlóan az euró is október 13-án került a legtöbbe eddig: 434 forintba.

Soha nem volt még olyan rossz éve a forintnak, mint 2022-ben

Egyértelmű, hogy a liftezésben egyrészt mindig annak volt szerepe, hogy a jegybank hogyan reagál kamatemelésekkel. Másrészt pedig az is látszik, hogy a forint lényegesen rosszabbul viselte az inflációt és a háborús helyzetet, mint például a zloty vagy a cseh korona

– vélekedett Tóth Levente, a Bank360 kommunikációs igazgatója.

Míg a forint az értéke több mint 9 százalékát elvesztette az euróval szemben, addig a lengyel zloty értéke csupán másfél százalékot csökkent, a cseh korona és a román lej viszont még erősödött is. A Bank360 szakértője szerint leginkább az uniós támogatások körüli bizonytalanságok miatt vesztett kiemelkedően az értékéből a forint.

A dollárral szemben az összes környező ország fizetőeszköze veszített, de a forint esése volt messze a legnagyobb, több mint 16 százalék.

Soha nem volt még olyan rossz éve a forintnak, mint 2022-ben

Amennyiben az eurótámogatások elkezdenek megérkezni Magyarországra, az biztos, hogy jótékony hatással lesz a forintra

 – a Bank360 szakértője szerint azonban ettől nem várható, hogy a forint lényegesen erősödjön.

Az árfolyam zuhanása viszont mérséklődhet, és az euró ára tartósan megmaradhat a 395 és 415 forint közti tartományban.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#forint#árfolyam#top hírek

Címlapról ajánljuk