Híradó

Ha nem kapott legalább 20 százalékos béremelést, akkor ma kevesebbért dolgozik, mint tavaly ilyenkor

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2022. november 24. 18:39

Fordulat: a KSH friss adatai alapján csökkenni kezdett a reálbér. Hiába ugrott meg az átlagfizetés, a vágtató infláció miatt majdnem 2 százalékkal kevesebbet ért a boltokban szeptemberben, mint egy évvel korábban. A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, árstopokkal védik a béreket. A DK szerint távoznia kell a kormánynak, mert hiteltelenné vált a gazdaságpolitika. Az államkasszának viszont 30 százalékkal nagyobb áfabevételt hozott az infláció.

A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben. Ezzel szemben az átlagkereset 18,2 százalékkal nőtt egy év alatt a statisztikai hivatal szerint. A különbséggel, 1,9 százalékkal csökkent a reálbér, azaz ennyivel ér kevesebbet egy statisztikai átlagfizetés, mint egy évvel ezelőtt. (Máshogy fogalmazva: aki az elmúlt 12 hónapban nem kapott 20,1 százaléknál nagyobb fizetésemelést, annak a bére kevesebbet ér, kevesebb dologra elé, mint 12 hónapja.) Szeptemberre már a minimálbér is kevesebbet ért a boltokban, mint tavaly. Pedig azt 19 és fél százalékkal emelték idén. Reálbércsökkenésre több mint 9 éve nem volt példa.

Ha valaki év elején ezt a pénzt kapta meg és nem emeltek a bérén, akkor szeptemberben a pénznek a vásárlóértéke, gyakorlatilag a többletértéke eltűnt. 

És a követkő évek várható további áremelkedése miatt egyre kevesebbet fog érni a fizetése

– magyarázza Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Alig több mint egy éve a pénzügyminiszter még további reálbér-emelkedést ígért.

Ahogyan elmondhatjuk azt, hogy Magyarországon most jobb élni, mint 10 évvel ezelőtt, úgy ezt a munkát folytatva az sem kérdéses, hogy a következő években, a következő évtizedben, ugyanezt elmondhatjuk a jelen korral összehasonlítva is – mondta Varga Mihály 2021. augusztus 29-én.

A kormány tavasszal, a választások előtt Híradónknak azt írta: „a bérek vásárlóerejére a háború és a háború okozta infláció a legveszélyesebb, ezért is fontos, hogy a vasárnapi választáson megállítsuk a háborúpárti baloldalt”.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az állami hírügynökség tudósítása szerint ma azt mondta,

a kormány árstopokkal védi a béreket a – szerintük – szankciós inflációtól.

A DK szerint hiteltelenné vált a kormány a gazdaságpolitikája miatt.  

„Elfogyott a bizalom az Orbán-kormánnyal szemben. Ezért nyilván valóan elszállt a forint árfolyam, ami meglátszik az árak növekedésében, ezt pedig nem tudja követni a bérek emelkedése, illetőleg a gazdasági teljesítőképesség. És ebből a helyzetből csak az lehet a kiút, hogyha kormányváltás történik” – mondta Kordás László, a párt országgyűlési képviselője.

A Pénzügyminisztérium szerint a költségvetés áfabevételei több mint 5 ezer milliárd forintra híztak az év első 9 hónapja alatt. Majdnem 1200 milliárd forinttal többre, mint egy évvel korábban – mindez az infláció miatt.

#Híradó#Videó#Gazdaság#reálbér#top hírek#infláció

Címlapról ajánljuk