Híradó

Csak egy sebtapasz lesz a több sebből vérző kis- és középvállalatoknak az energiaár-emelkedés kompenzáció?

Luigits TamásLuigits Tamás

2022. szeptember 18. 18:52

Csak a kis- és középvállalkozások egy részén segíthet az energiaár-emelkedés kompenzációjáról szóló szombati bejelentés az RTL Híradó által megkérdezett szakértő szerint. A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter szombaton 10 ezer olyan vállalkozásról beszélt, amelyek megkaphatnák energiaköltség-növekedésük 50 százalékát, kkv viszont 190 ezer van Magyarországon.

Nagy fogyasztású berendezéseket: hűtőkamrát, sütőkemencéket, dagasztógépeket üzemeltet a szegedi Tündérkert cukrászda. Tulajdonosa, Romicsné Domokos Mónika szerint már most az energiaszámlák a kiadások 20 százalékát teszik ki, hamarosan pedig négyszer drágábban fognak majd villanyáramhoz jutni. Abban bízik, hogy ők is kapnak támogatást, mert ha nem, nagyon nehéz helyzetbe kerül vállalkozásuk. Árat nem tudnak emelni, mert már most is egyre kevesebb a vendég. Csak a bérköltségen tudna spórolni.  

Felelősséggel tartozom a dolgozóimért, nem szeretném őket cserbenhagyni, tehát ha én megígérem nekik, hogy alkalmazom őket tovább, akkor nekem alkalmaznom is kell őket tovább, viszont ha nem tudom kitermelni azt az áram-, illetve gázszámlát, amit majd be kell fizetni, lehet, hogy meg kell váljak tőlük.


Egyelőre nem lehet tudni, hogy jogosultak lesznek-e a kompenzációra, mert a gazdaságfejlesztési miniszter szombaton azt mondta: azok a feldolgozóipari vállalkozások pályázhatnak energiaszámla növekedésük 50 százalékos támogatására, amelyek nettó árbevételének 3 százalékát meghaladja az energiaköltség.

Jelen pillanatban az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k száma – erre van egy pontos számunk – körülbelül 10 ezer, tehát ők a potenciális ügyfeleink, ha úgy vesszük 


– mondta Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak csak kis része jut támogatáshoz.

A valós és foglalkoztatottat is alkalmazó vállalkozás nagyságrendileg 180-190 ezer van, ebből körülbelül 10 ezret mondtak, hogy támogatásra jogosult. Ez összességében a vállalkozások nem egészen öt százaléka, és ebben a logikában az ipar kizárja a szolgáltatást a szállítmányozást, a fuvarozást, a raktározást, a szálláshely szolgáltatást, a turizmust, vagy a személy jellegű szolgáltatásokat 


– magyarázta az RTL-nek Molnár László.

A Momentum szerint a kormány döntése keveseken segít, és rajtuk is csak keveset.

Ez egy nagyon komoly válsághelyzetre adott elégtelen válasz, igazából sebtapasz, miközben az a veszély fenyeget, hogy a magyar gazdaságnak egy nagyon nagy része – és akkor még nem említettük az önkormányzati szférát –, elvérzik 


– vélekedett Kele János, a Momentum elnökségi tagja.

A párt szerint a kormánynak nem akadályoznia, hanem támogatnia kellene a közös európai megoldásokat, például a gázársapka közös bevezetését.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormánytól, hogy miért csak a vállalkozások kis része kap támogatást, erre választ nem kaptak. A kormány levélben azt írta, további részletekről később adnak tájékoztatást.

#Híradó#Videó#Gazdaság#KKV#vállalkozás#támogatás#energiaár#emelkedés#költségek#kompenzáció#top hírek

Címlapról ajánljuk