Híradó

Kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a rezsiárak miatt, pedig vadul megy a spórolás

Horváth NándorHorváth NándorHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. augusztus 19. 18:50

Ötödével kevesebb gáz fogyott Magyarországon a rezsicsökkentés átalakításának bejelentése után, mint egy éve ugyanekkor. Az áramfogyasztás pedig 7 százalékkal lett kevesebb a tavalyinál. Szakértők szerint hiába a spórolás: kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a magas rezsiárak miatt, amit főleg a szegényebb régiókban nem lehet majd kigazdálkodni. A kormány közben két fideszes országgyűlési képviselőt nevezett ki miniszteri biztosnak a villamosenergia-ellátás és lignittermelés felügyeletére.

A rezsiárak rengeteg kisvállalkozásnak jelentenek hatalmas terhet, sokaknak pedig a véget. Ilyen például a debreceni Sunland szolárium.

„2010 elején nyitottunk, azóta működik töretlen sikerrel az üzlet, de a mai nappal zárunk” – mondta a Híradónak Bundik Norbert tulajdonos. Az ok az energia ára: képtelenség kigazdálkodni a drasztikusan megemelkedett rezsiszámlákat.

„Céges felhasználóként a villanyszámla eddig volt 300 ezer forint, az most egymillióra emelkedett meg nagyságrendileg. És minden hónapban egyre több” – mondja a tulajdonos.

A gazdaságkutató megerősíti, egyáltalán nem egyedi esetről van szó.

A kata változása és az energiaszámlák emelkedése együttesen százezres nagyságrendben irthatja a vállalkozásokat

– jósol sötét jövőt Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

Azt mondja, a kisvállalkozók előtt egyetlen út van: áthárítják a magasabb rezsiárakat. De ezt csak akkor tehetik meg, ha a drágább szolgáltatást meg is veszik tőlük.

„Márpedig a lakosságnál is nőni fog a rezsi, következésképpen kétszer meggondolja, hogy mire költ. Tehát egyik oldalon van egy növekvő költség a másik oldalon meg egy csökkenő vásárlóerő. Ebből azért le lehet vonni a következtetést, hogy igen nehezen fognak tudni tovább működni ezek a cégek. Főleg olyan településeken, ahol eleve alacsony a vásárlóerő” – magyarázza Molnár László

Az adatok alapján a rezsicsökkentés átalakításáról szóló bejelentés óta jelentősen csökkent a hazai gáz és áramfogyasztás. Gázból az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest ötödével kevesebb fogyott. 

A szakértő szerint mindenki igyekszik spórolni.

„A gáziparban csökken a lakossági fogyasztás, továbbá csökken gáztüzelésű erőművek fogyasztása, valamint az az ipari fogyasztás, ahol a gáz az alapanyag. Ezért van az, hogy a magyar gázfogyasztás idén júniusban az elmúlt 10 évben a legalacsonyabb” – mondta a Híradónak Balogh József energiapiaci szakértő.

Az áram esetében 7 százalékos a csökkenés 2021 hasonló időszakához képest. Úgy, hogy az átlaghőmérséklet idén is a tavalyihoz hasonló.

Közben a magyar közlöny szerint Palkovics László technológiai és ipari miniszter két miniszteri biztost is kinevezett a hazai villamosenergia-ellátás és lignittermelés felügyeletére. Mindkét biztos fideszes országgyűlési képviselő. Horváth László és Riz Gábor fejenként havi 520 ezer forintot kap a posztja után. A képviselői fizetésük felett.

A DK úgy reagált: a megszorítások és a rezsiemelés közben a kormány továbbra is csak a saját embereinek a zsebét tömi.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#top hírek#csőd#rezsicsökkentés#gáz#villany#vállalkozás

Címlapról ajánljuk