Híradó

Az egekbe szökhet a hús ára az aszály miatt is durván dráguló takarmány miatt

Velti LászlóVelti László

2022. július 3. 21:35

Akár 15-20 százalékkal tovább drágulhat a hús az egekbe szökött takarmányárak miatt. A Híradó által kérdezett agrárközgazdász úgy számol, a kenyérfélékért és a tejtermékért jövőre is a jelenlegi, rekordmagas árat kell majd fizetni. Az agrárminiszter szerint komoly veszélyben a kukorica- és napraforgótermés, ha két héten belül nem esik elegendő eső az Alföldön. Az RTL meteorológusa szerint érdemi csapadék nem várható ennyi idő alatt. 

Az inflációt is fűti a perzselő hőség. A Békés megyei Telekgerendás határában már a búza felét betakarították, de csak feleannyit, mint tavaly: átlagosan 3-4 tonnát hektáronként. A gabona mennyiségére és minőségre is panaszkodnak a gazdák.

„Fiatal korom ellenére, én már régebb óta csinálom a gazdálkodást, de még ilyen aszállyal nem szembesültem – mondta a Híradónak Kolarovszki Tamás.

Letérdelünk. Itt kérem szépen olyan drágaság lesz, hogy ezt nehezen fogjuk elviselni 

– teszi hozzá Zelenyánszki András.

Alig van olyan területet az Alföldön, ahol ne lenne aszály. Ennek következményeként az ország délkeleti megyéiben minden gabonából átlag alatti terméssel számolnak. 3 havi csapadékmennyiség hiányzik a földekről.

Nagy István agrárminiszter szerint „ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor a kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet."

Márpedig az RTL meteorológusa szerint ez a csapadék továbbra is hiányozni fog, nem jön komoly eső, csak lehűlés.

„Csapadék is jön majd a jövő héten több hullámban, azonban záporok-zivatarok formájában. És ez sajnos azt jelenti, hogy egyrészt nem jut mindenhova, másrészt pedig ha esik is, ahhoz valószínűleg kevés lesz, hogy behozza azt a hatalmas lemaradást, ami tulajdonképpen már tél óta halmozódik" – keseríti el a reménykedőket Allaga Tamás.

Pedig a helyzet már most is igen rossz, igaz, ennek csak részben az aszály az oka. „Az állattartók jelenleg kétszer annyit fizetnek a takarmányért, mint tavaly. A háború miatt 22 millió tonna gabona áll silókban Ukrajnában, a világ egyik legnagyobb termelőjénél. Most pedig a vártnál kisebb utánpótlással számolnak az Európai Unióban a szélsőséges időjárás miatt. Szertefoszlott a remény, hogy a tej és a kenyér olcsóbb lehet a boltokban" – mondta a Híradónak Raskó György agrárközgazdász, aki a választási kampányban Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mezőgazdasági tanácsadója volt.

„Biztosra merem állítani, hogy sem ősszel, sem jövőre nem lesznek alacsonyabb fogyasztói árak egyetlen alapvető élelmiszer esetében sem.” Ráadásul Raskó György szerint a hús bolti árába még az eddigi, a háború miatti takarmánydrágulás sem épült be teljesen.

Egészen biztos, hogy a sertés- és baromfihús kiskereskedelmi ára a következő hónapokban nagyságrendekkel növekedhet, akár 15-20 százalékkal is

– vázolja fel a jövőt.

Magyarországon jobban drágulnak az élelmiszerek, mint a legtöbb uniós tagállamban. A GKI szerint ennek fő oka 19, 5 százalékos minimálbér-emelés, illetve a rekordgyenge forint.

#Híradó#Gazdaság#aszály#hús#drágulás#rtl

Címlapról ajánljuk