híradó

Aki rágta a körmét, annak ecetbe mártatta a kezét – kegyetlen módszerekkel vádolnak egy iskolai kézilabdaedzőt

rtl.hurtl.hu

2022. május 17. 18:33

„Kinek kell adni a taslit, mondd el még egyszer! Hát, aki rágja a körmét. És ki adja a pofont? Mindenki.” Felvette egy anya a kisfia beszámolóját egy pusztazámori iskola kézilabdaedzőjének módszereiről. Az edzőnővel beszélt az RTL Híradó, de nem járult hozzá, hogy válaszait közöljék.

Aki rágta a körmét, annak a társaival adatott taslit egy kézilabdaedző az egyik pusztazámori általános iskolában. Később ugyanezért azzal büntette a diákokat, hogy 20 százalékos ecetbe kellett mártaniuk a kezüket – ezt állítják az érintett szülők, akiknek gyerekeik panaszkodtak otthon a történtekről. A szülők felháborodtak, levelet írtak az iskola vezetőjének, aminek hatására az igazgató azt írta, kivizsgálja az ügyet, kéziszakkör pedig már nem lesz ebben a tanévben. 

Az RTL Híradó beszélt az edzővel, aki nem járult hozzá, hogy válaszait közöljék. 

Az edző külsős óraadóként tanított, és több szülő szerint felháborító büntetéseket talált ki a gyerekeknek. Erről az egyik kisfiú is mesélt az édesanyjának, amiről az anya hangfelvételt is készített.

– Mit mondott **** néni, mit kell csinálni?

– Pofon kell, nem erőset, de kell adni egy kis taslit. (…)

– Kinek kell adni a taslit, mondd el még egyszer?

– Hát, aki rágja a körmét.

– És ki adja a pofont?

– Mindenki.

A érdi női kézilabdacsapatnál is dolgozó, játékosként több mint 200-szoros válogatott edző taslis büntetését egy idő után a szülők szerint az ecetes váltotta. Aki rágta a körmét, annak egy pohár 20 százalékos ecetbe kellett belemártania a kezét. Úgy gondolják, hogy ez fájdalmas büntetés, mert a lerágott köröm alatt csíp az ecet.

A szülők levélben keresték meg az RTL Híradót, ketten közülük névtelenséget kérve nyilatkoztak. Például, hogy volt olyan kislány, akinek az edző belevágott a hajába.

Annyi volt a kislány bűne, hogy nem volt nála hajgumija, és a gyönyörű szép haját levágta a kézilabdaedző

 

– mondták a szülők, akiket az edzési módszerek is felháborították. „A kisfiam mesélte el, hogy egy másik osztálytársa mennyire zokogott az órán, mert hogy egy halomban ráfeküdtek a gyerekek, és nem kapott levegőt” – mondta egyikük.

A szülők panaszt tettek az intézményvezetőnél, aki levélben válaszolt nekik. Azt írta „az ilyen módszereket nem támogatom”, „az ügyet kivizsgálom”, „a tanév hátralévő időszakában nem lesznek kézilabdaórák”. 

A szülők szerint azonban ez kevés, őket az nyugtatná meg, ha soha semmilyen intézményben nem kapna munkát az edző, és gyerekekkel sem foglalkozhatna. „Itt már nem csak a mi gyerekeinkről van szó, hanem mindenkiről, aki a célpontjává válhat” – mondta egyikük.

A Magyar Kézilabda Szövetséghez nem érkezett panasz az edzőre, de válaszukban közölték, hogy ha hivatalos, írásos jelzést kapnak, etikai és fegyelmi bizottságuk kivizsgálja az ügyet. Az edzőt foglalkoztató érdi kézilabdacsapat nem válaszolt a Híradó megkeresésére, ahogy az iskolát fenntartó tankerületi központ sem.

A rendőrséghez nem érkezett feljelentés az ügyben.

#híradó#iskola#iskolai bántalmazás#kézilabda#edző#sport

Címlapról ajánljuk