Híradó

Megözvegyült a fogyatékos fiát nevelő pécsi apa, erre az állam elvette az otthonápolási díj nagy részét

Ragoncsa RitaRagoncsa RitaKovács KingaKovács Kinga

2022. május 3. 19:03

A GYOD 180 ezres összegéből az anya halála óta levonják azt a 120 ezer forintot, ami a korábban uránbányában dolgozó özvegy apának egészségkárosodás miatt jár. A 32 éves fiát egyedül nevelő apa petíciót indított.

180 ezer forint helyett csak 60 ezer forintot kap egy pécsi férfi, aki egyedül neveli otthon beteg fiát. Felesége januárban halt meg, azóta neki jár a GYOD. Az apa korábban uránbányában dolgozott, ezért nagyjából 120 ezer forintos egészségkárosodási járadékot kap. Mivel ez rendszeres jövedelem, azt levonják a gyermekek otthongondozási díjából. Az elkeseredett férfi petíciót indított, ezt már csaknem nyolcszázan írták alá.

A fiú, a 32 éves Dávid kiskora óta halmozottan sérült, és súlyos értelmi fogyatékossággal él. Édesanyja januári halála óta apja egyedül gondoskodik róla. 24 órás felügyeletet igényel, ezért Csató Imrének ott kellett hagynia a munkahelyét.

Nem is gondolok másra, csak rá, hogy tisztességesen neveljem

– mondta Csató a Híradónak. A gyermekek otthongondozási díját, a GYOD-ot haláláig a felesége kapta. A férfi megdöbbent, miután kérte, hogy ezután neki járjon a havi 180 ezer forint.  Az apát arról tájékoztatták, hogy ha van rendszeres jövedelme mellette, azt levonják, és csak a különbözetét utalják át.

Csató Imre 29 éve kap egészségkárosodási járadékot, mert korábban uránbányában dolgozott. Ezt a nagyjából 120 ezer forintot levonják a GYOD-ból, és csak a maradék 60 ezret kapja meg, ez a kiesés pedig éves szinten másfél millió forint.

Az apa ezt igazságtalannak tartja, azt mondja, a pénz nem elég az élelmiszerre, a rezsire, a gyógyszerekre és a többi alapvető kiadásaikra.

Elkeseredettségében petíciót indított, amit már csaknem nyolcszázan írtak alá. Azt akarja elérni, hogy ne vonják le a GYOD-ból az egyéb rendszeres jövedelmet.

Az ügyben a Híradó interjút kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, de csak írásos választ küldtek. Szerintük a GYOD annak jár, akinek nincs lehetősége teljes munkaidőben dolgozni. Vagyis ez úgynevezett „jövedelmet pótló ellátás, amelynél alapelv, hogy a kieső jövedelmet csak egyféle jogcímen lehet pótolni”.

 

#Híradó#Belföld#otthongondozás#gyod#fogyatékkal élők#állami támogatás#petíció#top hírek

Címlapról ajánljuk