Híradó

Steve Bannon: Orbán olyan, mint Trump, született tehetség

Kotroczó RóbertKotroczó Róbert

2018. november 16. 16:30

Steve Bannon egy Edinborough-i nemzetközi híradós konferencián beszélt arról, hogy tiszteli és hősnek tartja Orbán Viktort, és szerinte Magyarországon szabad a sajtó. Donald Trump korábbi főtanácsadója, a konferencia után exkluzív interjút adott az RTL Híradónak.

 

Kotroczó Róbert: Többször említette, hogy Orbán az Ön hőse.
Steve Bannon: Az egyik.

KR: Kit tart még hősnek rajta kívül?
SB: Ha a mai Európát vesszük, akkor azokat az embereket, akik… mint pl. Salvini vagy akár Marine Le Pen, vagy Nigel Farage, azokat az embereket, akik szembeszálltak a rendszerrel, akár populista, akár a szuverenitást előtérbe helyező értelemben. Felvállalták a helyzetet, kiálltak az országukért és kiálltak az állampolgárokért. 
Nem minden tökéletes, amit Trump mondott, nem minden tökéletes, amit én mondtam és nem volt minden tökéletes, amit a közönség soraiból mondtak, de… Ott ülhettem volna egész este a színpadon és hallgathattam volna a kritikákat Orbánról. De, az nem fordult volna elő, hogy azt mondjam róla, hogy nem csodálom, nem nézek fel rá vagy, hogy nem végzett jó munkát. Szerintem kiváló munkát végzett.

KR: Mikor hallott róla először?
SB: Egy pár éve a Breitbartnál, Londonban. Talán, amikor a Breitbart londoni irodáját alapították, talán 2013-ban. És aztán 2013 végén, 2014 elején fokozódott a figyelem a 2014 tavaszán tartandó EP választások kapcsán… azt éreztük, hogy jelentős esemény lesz. Aztán a következő pár év során kezdtem el hallani Orbánról, a migránsok kapcsán került előtérbe, amikor a migráns helyzetről tudósítottunk… Azt hiszem, 2014-15-ben volt a németországi migráns válság. Szerintem akkor lett igazán valaki a konzervatív sajtó szemében. De a Breitbartnál mintha… Ha kikeresi és visszanézi a Breitbart londoni irodájának anyagait, akkor látni fogja, hogy sokat foglalkoztunk Magyarországgal és Orbánnal. Számos anyagunk futott párhuzamosan, néhány naponta foglalkoztunk a témával.

KR: Volt ezen kívül más kapcsolata is vele, tartott neki képzést vagy adott neki tanácsot?
SB: Nem, csak azóta ismerkedtem meg vele. Jártunk arrafelé egy párszor. Azóta ismerkedtem meg vele. És remélem, hogy majd jobban is, ha a Mozgalom nevű politikai tömörülés már teljesen beindult és teljes gőzzel megy előre. De vannak közös aktivitások, beszéltem is az embereivel. De ott van John McLaughlin, aki az Egyesült Államokban a közvéleménykutatásokat végezte nekem, ő fogja itt is csinálni, Európában és Orbánnak is Magyarországon. A helyi emberekkel együtt hajtja végre. Remélem, hogy jobban is megismerhetem azokat, akik napi szinten foglalkoznak ezzel, remélem, elmélyül a kapcsolatunk… Ha tehetnénk, Budapestet tennénk meg a "Mozgalom" székhelyének. Imádok ott lenni, de sajnos, gyakorlati okok miatt ez nem kivitelezhető. De sok időt fogunk mostantól Magyarországon tölteni a választásokig. (Bannon a "Mozgalmat" populista nacionalizmusként definiálja.)

KR: Ez azt jelenti, hogy valamilyen továbbképzést tart neki vagy a csapatának?
SB: Nem. Ugyanaz a helyzet, mint a többiekkel. Rendkívüli módon értenek ahhoz, amit csinálnak. Tudom, kijavított, hogy nem kapták meg a voksok 2/3-át. De roppant sikeresek…. neki, és a többieknek sincs szüksége arra, hogy… Ezeknek a helyi pártoknak, szerintem nincsen semmilyen segítségre szüksége ezen a téren. Teszik a dolgukat… és szerintem kiválóan levezénylik a kampányt. Egész biztos, hogy nincs szüksége arra, hogy beleszóljunk… Ne feledjük, ő is az utca embere volt. Zsigerből érzi, miről van szó, valódi populista. Ráérez, hogy az emberek mit akarnak. Olyan ő is, mint Trump, született tehetség.

KR: Személyesen is szoktak beszélni egymással?
SB: Már többször találkoztam vele és a stábtagjaival is. Ahogy korábban is mondtam, nagy csodálója vagyok. Beszéltem vele és látok is dolgokat, követem a Magyarországról szóló híreket. Pont ma este fognak hívni néhányan a választási stábból, amit lehet, hogy megtartunk a közös cél érdekében. Nem tudok róla rosszat mondani, nagyra tartom és rendkívül tisztelem… De ők teljesen profik.

KR: De azt tudja, hogy voltak… Finkelstein itt is maradt egy ideig Orbánnál, gyakorlati tanácsokkal is ellátta, információt, know-how-t adott át?
SB: Hát benne nagyon hiszek. Tudja, Amerikában Arthur Finkelstein egy legenda. Már, ami a politikai színteret illeti… És John McLaughlin, aki nekem is csinálta a közvéleménykutatást, ő Finkelsteinnek dolgozott korábban. Hát ezért is értek olyan könnyen szót, ezért is olyan könnyű megértetnem magam Finkelsteinnel, illetve azzal a szervezettel, amit létrehozott.

KR: Azt mondta, hogy ellenzi a cenzúrát illetve a sajtótermékek betiltását.
SB: Igen, de azt gondolom… Nézze, személy szerint nekem… Vegyük azt, amit a színpadon is mondtam. Magyarországon egy nagyon különleges helyzet alakult ki. Szerintem rögzített keretek között történnek a dolgok. Ami manapság történik… Én nem gondolom, hogy konkrétan elnyomnák a sajtót, érti? Szerintem azt teszik, amire szerintük jelenleg Magyarországnak szüksége van. De remélem, hogy a problémák idővel megoldódnak. Ahogy mondtam, nem ismerem a pontos részleteket. De ez egyáltalán semmilyen mértékben nem ingatja meg az Orbánba vetett bizalmam vagy támogatásom.

KR: Mit gondol a sajtó szabadságáról?
SB: Szerintem megesik, hogy a sajtó az egyik oldalt képviseli. Csak meg kell nézni, mi a különbség a szabad sajtó és az elfogult sajtó között. Szerintem a mainstream sajtó ebbe vagy abba az irányba elfogult, és ha valaki átlépi a határvonalat, és már nem tud elfogulatlan lenni, akkor roppant veszélyes és konfliktusokkal övezett területre téved. Szerintem ezért is van, hogy az ellenzéki párti sajtó is elfogult… és ezért bírálják Trumpot napi rendszerességgel. Ezért lehet látni ezt a mindennapos harcot, ami az amerikai sajtóban, és Nyugat-Európában is zajlik. Én is voltam hírszervezet vezetője. És mi is érdekeket képviseltünk, a mi újságíróink is elfogultak voltak. De ezt felvállaltuk. Partizánok voltunk és büszkék voltunk rá. Nem… mi aktivizáltuk magunkat és tettük a dolgunk. Ha ezt az emberek is belátnák és elfogadnák, akkor előrébb tartana a világ. 

KR: Sokkal nyíltabbnak tűnik, mint Orbán. Ő nemigen szokott interjút adni.
SB: Rajta sokkal nagyobb a felelősség és a teher, de pontosabban is látja a dolgokat. Ne feledje, én csak egy bohóc vagyok. Nekem könnyű azt mondani, hogy üljünk le egy interjúra. De mondom, tényleg nem tudtam, hogy Önt kitiltották. Nekem semmi bajom nincs azzal, ha bárki eljön egy nyilvános rendezvényre, ahol beszélek. Például ma is, amint mondta, felajánlottam, hogy beszélek Önnel, adok interjút. Nincsen semmi fenntartásom azzal, hogy a sajtó bármely képviselőjével beszélgessek, függetlenül attól, hogy az általa képviselt szervezet hol helyezkedik el a spektrumon.

KR: A közelgő EP választások kapcsán mit gondol az Európai Néppárt illetve a szélsőjobb esélyeiről? 
SB: Szerintem észre lehet majd venni a populista nacionalistákat. Tusk kijelentette, hogy ”kellenek a barnaingesek”. De tisztázzuk, a populista nacionalisták a jófiúk. A jövő év, a jövő tavasz döntő fontosságú lesz, mivel 2 filozófia kerül szembe egymással: az egyik, amelyik erősebb európai integrációt szeretne, igaz? Amelyik elégedett a Macron-Merkel tervvel, illetve azok, akik független nemzetállamokat akarnak és független nemzetek szövetségét. És szerintem ez komoly összecsapásnak ígérkezik, ami az urnáknál fog eldőlni. És ott is kell eldőlnie. Szerintem roppant izgalmas lesz. Ha valaki szereti a politikát, és a nagy horderejű kérdéseket, itt csak jelentős kérdések lesznek… Terítékre kerül, hogy mi a legalapvetőbb kapcsolat, ami az államhoz köt minket, mennyit ér az állampolgárság, vagy, hogy mit jelent egy állam egy nagyobb szövetségben.

KR: Ha a Fideszt kizárják a konzervatív csoportból, akkor milyen lehetősége marad? Mit gondol erről?
SB: Hát szerintem már jóval azelőtt beindul majd ezeknek a csoportoknak a “keringője és társkeresője”. A legfontosabb, hogy a választáson a lehető legtöbb mandátumot megszerezzék. A választásnak van kiemelt fontossága. Meg kell nézni, hogy ezzel mire mennek…. a jelöltekre kell összpontosítani, arra, hogy mire nyílik lehetőségük. Mert vannak ugyan európai pártok, de arról se feledkezzünk meg, hogy a hazájukban ezek önálló, országos pártok.

KR: Az ön Mozgalma nem kívánja felkarolni az összes ilyen mozgalmat és egy nagy pártba tömöríteni ezeket?
SB: Nem, nem hinném. Ezt egyébként is nekik kell eldönteniük. A "Mozgalom" csak egyfajta kötőszövet, pl. szervezünk konferenciákat. De ha ők úgy döntenek, hogy így vagy úgy, ennyien vagy annyian összeállnak, van egy pár kombinációs lehetőség… ha ők döntenének úgy, hogy össze-összeállnak és azokkal a jelöltekkel bizonyos irányt képviselnek… főleg most, hogy a britek távoznak… és ne feledkezzünk meg az Öt Csillag Mozgalomról sem… De ezt úgyis lejátsszák majd ők, a megfelelő csoportokban a megfelelő emberek. Nekem ez magas, ezt csinálják csak a politikusok, vagy azok, akiknek ez a dolga.

KR: Amikor Orbánról beszél, mindig felmerül, hogy megkérdőjelezhető a Putyinhoz fűződő – egyébként szorosnak tűnő – viszonya. Ön mit gondol erről?
SB: Ha ellátogat Budapestre… Legutóbb, amikor ott voltam, elvittek bennünket a Terror Házába. Ott látni lehet, hogy a kommunisták mit csináltak az emberekkel Magyarországon… Mikor is? Még nem telt el egy emberöltő. Úgyhogy, nem hiszem, hogy Orbán vagy az emberei… nem hiszem, hogy naivak lennének, és odafigyelnek Putyinra, és tudják helyiértéken kezelni. De Putyint egyébként sem kéne… Fiatalkoromban a haditengerészetben szolgáltam egy rombolón, ami szovjet tengeralattjárókra vadászott, aztán a Pentagonban még mindig alacsony rangú tisztként azon a haditerven dolgoztunk, hogy megássuk a Szovjetunió sírját. Tudom, hogy ők a rossz fiúk. De ha megnézem Nyugat-Európa védelmi költségvetését, akkor nem látom, hogy a németek vagy mások komolyabban odatennék magukat, nem igazán látom a veszélyt. Úgyhogy szerintem Orbán az anti-globalistát látja Putyinban, vagy még inkább a nacionalistát. Úgyhogy szerintem normális, hogy kommunikációt kezdeményez vele. Nem hiszem, hogy halálos veszélyt jelentene Oroszország a Nyugatra. Az orosz gazdaság mérete New York városának gazdaságával vetekszik. Nem Kína. Kína egzisztenciális értelemben is fenyegeti az Egyesült Államokat, de Oroszország erre egyszerűen nem képes. Bármennyire is rosszfiúk az oroszok, bármennyi fegyverük is legyen, de arról az országról beszélünk, ami komoly gazdasági slamasztikában van, ráadásul demográfiai robbanás is várható… de gazdaságilag küszködnek. Szerintem bőven megvan a saját bajuk. De azzal nincs semmi gondom, hogy Orbán vagy Salvini nyit Oroszország felé.

KR: Mikor látogat újra Budapestre?
SB: Egy pár hét múlva tervezem, november vége felé. De ha megyek, akkor leülünk majd, adok interjút. Ezt is le fogják írni, le fogják hozni?
KR: Igen.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

 

#Híradó#steve bannon#interjú

Címlapról ajánljuk