Házon kívül

Meglepetések választása: 14 év után először nem az van, hogy Orbán vagy Gyurcsány

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. június 17. 10:01

Minden ötödik kis falusi választónak Magyar Péter volt a legszimpatikusabb, és ez csak az egyik volt a június 9-ei választás számos meglepetése közül. Húszezernél is több érvénytelen szavazat született a mostani főpolgármester-választáson, a Választási Földrajz szakértője szerint sokat ezek közül tájékozódni már nehezen képes idős emberek húzhattak be. Karácsony Gergely maradt ugyan főpolgármester, de a szakértők szerint sokat hibázott, miközben a demokráciáról elnevezett párt vezetőségében fel sem merült, hogy vállalja a felelősséget a kudarcért. Miért szomorkodhat a Fidesz Gyurcsány Ferenc háttérbe szorulása miatt?

Karácsony Gergely a szavazatok újraszámlálása után csupán 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármesteri választást. A győzelem ellenére bejelentette: új választást kellene kiírni Budapesten, mindezt Vitézy Dávid is támogatná. A Választási Földrajz geográfus elemzője, Bódi Mátyás szerint az érvénytelen szavazatok jó része abból adódott, hogy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban visszalépett, ami főleg az idősebbeket zavarta össze.

„Az a szavazókör, ahol a legmagasabb a rontott szavazatok aránya, a XVII. kerületben a 16. szavazókör, ez pedig a Pesti úti idősek otthona. Ez megerősíti azt a hipotézist, hogy az idősebb választók valószínűleg nem tudták átlátni azt, hogy Szentkirályi Alexandra már nem játszik ebben a versenyben” – jegyezte meg az elemző.

„14 év után először nem az van, hogy Orbán vagy Gyurcsány”
Érvénytelen szavazat 

Masszív ellenzéki többség a fővárosban

A fővárosi szavazatokból látszik, hogy egy kivételével az összes 2019-ben megválasztott ellenzéki polgármester megtartotta a hatalmát, sőt eggyel nőtt is a számuk Kovács Gergely miatt – tehát a fővárosban ellenzéki többség van. 

Ruff Bálint politikai tanácsadó nemcsak Szentkirályi Alexandra visszalépésében látja a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti minimális szavazatkülönbség okát: „Az látszik az eredményekből, hogy a fővárosban masszív ellenzéki többség van, továbbá hogy Karácsony Gergely ezt nem tudta masszív szavazatokra átfordítani. Ez az ő politikájának a hibája.”

„14 év után először nem az van, hogy Orbán vagy Gyurcsány”
Karácsony Gergely

A szakértő szerint Karácsony Gergely hibái közé tartozik, hogy szövetségre lépett a DK-val, amiért sok választó büntette.

Továbbra is tartom, hogy ha ő függetlenként indult volna el, és nem az utolsó pillanatban állt volna be a DK-MSZP támogatói körébe, akkor ez az eredmény sokkal jobb lett volna.

Az új főpolgármesternek mindenesetre nagyon nehéz dolga lesz. Ahhoz, hogy a főváros működni tudjon, 17 képviselőnek kell együtt szavaznia, de senkinek nem lesz többsége. A Karácsony Gergely vezette listáról eközben csak 7 képviselő jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe. 

Magyar Péter örülhetett a legjobban

A Tisza pártra több mint 1 millió 300 ezer ember szavazott. Ez 7 európai parlamenti képviselőt jelent a fővárosi közgyűlési helyek mellett. Számos olyan település van az országban, ahol többen szavaztak a Tiszára, mint a Fideszre. Ilyen például Szeged, de az ezer főnél alacsonyabb népességű apró falvakban is 20 százalékon állt Magyar Péter pártja. Mint a Választási Földrajz elemzője megállapította:

Minden ötödik kis falusi választónak Magyar Péter volt a legszimpatikusabb politikus vasárnap este. Ami szerintem egészen meglepő.

A Tisza párt a Fidesztől is vitt el szavazókat a szakértők szerint, de a legnagyobb csapást a hagyományos ellenzéki pártokra mérte. Ruff Bálint szerint „nagyon érdekes, hogy a nevében magát demokratikusnak valló, az egész politikáját erre építő párt elnökének, elnökségében fejében a választás éjszakáján sem fordult meg, hogy egy ilyen jellegű politikai kudarc után valaki vállalja a politikai felelősséget. 

Ha a nyugati mintákat vesszük, akkor ott valószínűleg az egész elnökség aznap beadná a lemondását, már csak szimbolikusan is, hogy mutassa a párttagság és az esetleges szavazók felé a felelősséget. Ez elmaradt.

Gyurcsány Ferenc teljesen más tanulságot vont le a rossz eredményből, szerinte inkább meg kell erősíteni az egykor szebb napokat látott ellenzéki összefogást.

Nem veheti elő Gyurcsány Ferenc képét a Fidesz

Az ellenzéki szövetség összeomlásának a szakértők szerint valószínűleg a Fidesznél sem örülnek. László Róbert, a Political Capital politikai tanácsadója szerint az is előfordulhat, hogy a Fidesz a DK alá nyúl, hiszen „gyurcsányozás” nélkül sokkal nehezebb lesz a dolga a Fidesz-kommunikációnak.

Ruff Bálint pedig úgy látja, „14 év után először nem az van, hogy Orbán vagy Gyurcsány, hanem Orbán vagy Magyar Péter. Eddig a Fidesz teljes hatalmi gépezete arra alapozódott, hogy ha bármi probléma van, akkor elő kell venni Gyurcsány Ferenc képét, és a saját tábor összezár. Most ez nem fog menni, mert látható, hogy a DK közel megsemmisítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson, egyébként a helyi választásokon is sok helyen. 10 százalék alá szorultak be, ami azt jelenti, hogy egy kis vagy egy középpárttá zsugorodtak. Most már kicsit nehezebb velük riogatni.”

A Házon kívül teljes riportja, amely a fenti videóban érhető el, azt is körbejárja,

  • mi mindenben nyilvánulhat meg Karácsony Gergely politikai bénultsága a Fővárosi Közgyűlésben;
  • mi a Tisza-párt politikai stratégiája a Fővárosi Közgyűlésben;
  • milyen hatással van az ellenzéki szövetség összeomlása a DK-ra;
  • a politikai elemző szerint miért esett a Momentum a saját csapdájába;
  • hogyan veheti fel a versenyt Tisza párt egy parlamenti választáson a Fidesszel.
#Házon kívül#Videó#választás#politika#magyar péter#ep-választás#önkormányzati választás#gyurcsány ferenc#orbán viktor#donáth anna#tisza párt#fidesz#dk#momentum#ma

Címlapról ajánljuk