Házon kívül

„Lefeküdt a kanapéra, letérdeltetett, és csináltam, amit mondott” – pánikrohamai vannak a Böjte Csaba-féle otthon volt lakójának, akit nevelője szexuálisan molesztálhatott

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. június 14. 6:20

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes 1993 óta több mint hatezer gyereknek segített, de van, akinek rossz emlékei vannak az otthonokban töltött évekről. Ők szexuális és fizikai bántalmazásról beszélnek, továbbá hogy az atya tudott az incidensekről, éveken át mégsem történt semmi. Mónikát volt neveltje molesztálhatta, története nagy port kavart a sajtóban. 2016-ban egy másik nevelőről derült ki, hogy gyerekeket vert az otthonban, őt idén 28 év börtönre ítélték. Az otthonokba ráadásul olyan nevelőket vehettek fel, akiknek nincs ilyen irányú képzettségük. A Házon kívül Erdélyben forgatott az ügy érintettjeivel.

„Szó szerint pánikrohamom lett, minden emlék visszajött” – mondta arról Mónika, mit érzett, amikor visszanézte a misét, amelyet Böjte Csaba két hete Erdélyben, Szovátán tartott amiatt, hogy a lány – a ferences szerzetes szavai szerint – „vádaskodott”. Mónika ugyanis nemrég a nyilvánosság előtt mondta el történetét: Böjte Csaba Szent Ferenc alapítványának szovátai otthonában, ahol három évig élt, az otthon korábbi vezetője szexuálisan molesztálta.

A szerzetes az ügy kirobbanása nyomán úgynevezett szembesítő misét tartott, amelyen sokan ott voltak jelenlegi és egykori lakók, nevelők és újságírók, a leginkább érintett személy, Mónika azonban nem volt ott, ugyanis nem hívták meg. Aki ezen az alkalmon szót kapott, az kizárólag jókat mondott az otthonokban töltött éveiről.

„Lefeküdt a kanapéra, letérdeltetett, és csináltam, amit mondott” – pszichológushoz jár és pánikrohamai vannak Böjte Csaba szovátai otthonának egykori lakója, akit korábbi nevelője szexuálisan molesztálhatott
Fotó: Házon kívül

Böjte Csaba áldozatos munkával évtizedek óta működtet gyermekotthonokat, ahol már több mint hatezer gyereken segítettek. Ám vannak, akiknek nagyon rossz emlékeik is vannak az ott töltött időszakról. Ilyen Mónika is, aki 15 éves volt, amikor állítása szerint a szovátai otthon korábbi vezetője szexuálisan bántalmazta.

„Az első eset a téli vakációban, pont karácsony előtt történt, amikor kiszöktem az udvarra. Tudta, hogy nem vagyok bent a szobában, biztos keresett, mert többször előfordult, hogy benyitott, amikor épp átöltöztem, tusoltam vagy ilyesmi. Csak úgy berontott akármikor” – idézte fel Mónika.

Amikor visszament a szobájába, a férfi már ott volt. 

Akkor már lefeküdt a kanapéra. Ott letérdeltetett, és csináltam, amit mondott, mert olyan agresszív volt, meg tartottam is tőle nagyon. Kezdte magyarázni – de nem volt ideges, pedig előtte jól leordibált –, hogy ha lefekszek vele, akkor nem visz vissza a gyerekvédelemhez.

Mónika ekkor 15 éves volt. A szülei lemondtak róla, nevelőszülőktől került egy évvel korábban az otthonba. Úgy emlékszik: az otthon vezetője nem engedte haza karácsonyra, büntetésből, mert „rosszul viselkedett”.

„Lefeküdt a kanapéra, letérdeltetett, és csináltam, amit mondott” – pszichológushoz jár és pánikrohamai vannak Böjte Csaba szovátai otthonának egykori lakója, akit korábbi nevelője szexuálisan molesztálhatott
Mónika / Fotó: Házon kívül

Ma már az mondja: visszagondolva olyan, mintha „előre be lett volna tervezve ez az egész”. A molesztálás Mónika szerint minden második este folytatódott. A férfi bement a lány szobájába, bezárta az ajtót. 

Az a zárkattogás az nálam a mai napig olyan, hogy ha meghallom, egyből előjön egy ilyen pánikroham.

Mónika elmondása szerint a téli szünet után is folytatódott a szexuális abúzus. Minden este, amikor imádkoztak, a férfi mellett kellett ülnie, és bár próbált elhúzódni tőle, nem tudott. „Fogta a kezemet, és akkor már tudtam, hogy nekem annyi lesz. Próbáltam hamar beosonni a többiekkel, hogy hátha megúszom, de mindig valamiért visszahívott” – osztotta meg a lány.

„Fontos, amit kialakított, de nem feledkezhetünk meg azokról, akiket bántalmaztak”

Böjte Csaba 1993-ban hozta létre az alapítványát Romániában. Magyar anyanyelvű gyerekeket fogadott be, és fogad be ma is, olyanokat, akik árvák, vagy akikről szüleik nem tudnak, illetve nem akarnak gondoskodni.

Roth Mária Kolozsváron élő neves pszichológus évek óta tanulmányozza a romániai gyermekvédelmi rendszert, és kutatja annak hiányosságait. Szerinte Böjte Csaba hibázik, amikor a kritikák ellen mindössze azzal védekezik, hogy felsorakoztat maga mögött olyanokat, akik ma már úgy érzik, jó volt nekik az otthonban.

„Továbbra is fontos, amit ő tett és kialakított. A hatezer fiatal közül remélhetőleg nagyon sok kapott megfelelő segítséget ezekben az intézetekben. De nem feledkezhetünk meg azokról sem, akiket esetleg bántalmaztak, nekik is igazságot kell szolgáltatni” – fogalmazott a szakember.

„Lefeküdt a kanapéra, letérdeltetett, és csináltam, amit mondott” – pszichológushoz jár és pánikrohamai vannak Böjte Csaba szovátai otthonának egykori lakója, akit korábbi nevelője szexuálisan molesztálhatott
Fotó: Házon kívül

Úgy látja, az utóbbi időben megjelent hírek azt jelzik, hogy az otthonokban nem megfelelően kezelték a problémákat, és 

azzal, ha elhallgattatják Mónikát, azt az üzenetet küldik a többi gyereknek, hogy ne beszéljenek arról, ha őket rossz bánásmód éri.

Sokan tudtak róla, a feleség „bömbölt meg ordibált”

Hogy Mónika és az otthon vezetője között van valami, hamar kiderült Szovátán. A lány azt mesélte, Böjte Csaba egyszer már szembesítette őt a nevelőotthon vezetőjével 2016 januárjában, de ekkor mégsem mondta el, mi történt.

„Mindenkin láttam, hogy már azelőtt megbeszélték, hogy semmi nem igaz, nem történt semmi. Ott volt mellettem az agresszor, utána ránéztem Böjtére is, és akkor inkább azt mondtam, hogy na jó, nem történt semmi” – idézte fel Mónika, aki ekkor abban reménykedett, hogy ezzel minden lezárul, és többet nem közeledik felé a férfi. Nem így lett.

Egy akkoriban az otthonban élő fiú, aki kérte, hogy ne legyen felismerhető, szintén azt mondta a Házon kívülnek, hogy mindenki erről beszélt. 

Nagy balhé volt. Böjte Csaba eléggé könnyen lezárta ezt az esetet. Este lefekvés előtt mindig szoktunk imádkozni, és ott mondta azt, hogy ez csak egy hencegés volt Mónika részéről, és minden rendbe jön.

A szerzetes nem értesítette sem a gyermekvédelmet, sem a rendőrséget, ehelyett elhívta a tusnádfürdői otthon akkori vezetőjét – aki pszichológus végzettségű, de soha nem praktizált –, hogy meghallgassa Mónikát.

„Emlékszem, hogy félrehúzott a nevelő, és azt mondta nekem, »leányka, bármi történik, tagadjál«. És én mit csináltam? Álltam a szavamat. Bármit kérdezett, én mindenre azt mondtam: nem igaz. Sarokba szorított a kérdéseivel, és akkor már nem tudtam azt mondani, hogy nem igaz; akkor elmondtam, hogy mi történt” – idézte fel Mónika.

Aztán a nevelőt is meghallgatták, majd a férfi feleségét is, aki az ott élők szerint kiborult, amikor megtudta, férje mit tett. 

Nem sírt, inkább bömbölt meg ordibált

– mondta egy korábbi lakó. Mónika is így emlékszik, és nem érti, Böjte most miért nem hisz neki, hiszen másképp „nem ordibált volna a feleség”.

„Sajnálom, hogy ilyen hazug ez a kislány”

Böjte Csaba ugyanis még néhány hete is azt nyilatkozta a Válasz Online portálnak, hogy „továbbra sem tartom életszerűnek, hogy az úgy megtörtént, ahogy Mónika most meséli”. Végül mégis elküldték az otthon vezetőjét.

A Házon kívül telefonon érte el a férfit. „Sajnálom, hogy ilyen hazug ez a kislány” – kezdte, azt hangsúlyozva, hogy soha nem közeledett szexuálisan a lány felé. Azt mondta, ők döntöttek ügy, hogy eljönnek az otthonból, de amikor szembesítettük azzal, hogy maga Böjte Csaba mondta, hogy felfüggesztette, letette a telefont.

2016-ban egy másik nevelőről derült ki, hogy verte a gyerekeket

2016 nyarán az alapítvány egy másik nevelőjéről is nagyon súlyos dolgok derültek ki, az Átlátszó Erdély újságírója a Mérce munkatársával közösen tárta fel az eseteket. Előbb egy tusnádfürdői villaszerű épületben, majd Kászonmiséren több mint tíz éven át bántalmazta brutálisan a nevelő a rá bízott gyerekeket.

„A veréseken, súlyos bántalmazásokon át a szexuális megrontásig és nemi erőszakig bezárólag” – ismertette Szabó Tünde, az Átlátszó Erdély munkatársa. A legfiatalabb gyermek 3-4 éves körüli volt, a többiek kiskamaszok.

„Lefeküdt a kanapéra, letérdeltetett, és csináltam, amit mondott” – pszichológushoz jár és pánikrohamai vannak Böjte Csaba szovátai otthonának egykori lakója, akit korábbi nevelője szexuálisan molesztálhatott
Fotó: Házon kívül

Egy kisgyereket, aki beszélni sem tudott, kirakott az ablakba a második emeleten úgy, hogy rácsukta a ruhájára az ablakot, hogy azért ne essen le, de a kisgyerek azért rendesen féljen. 

Mindkét helyen volt egy-egy gyermek, akit kipécézett magának, és a többinél is gyakrabban ütötte, kínozta, verte seprűnyéllel, vagy odaverte a kádba, a fejét a falnak verte” – tette hozzá az újságíró.

Idén májusban ítélték jogerősen 28 év börtönbüntetésre az egykori nevelőt. Pedig a gyermekvédelem hét évvel korábban, 2016 nyarán szerzett tudomást az esetekről, ősszel a rendőrség is nyomozni kezdett. 

Akkor Böjte Csabát is értesítették – állította a Hargita megyei gyermekvédelem igazgatója az újságíróknak, akik az azóta elítélt egykori nevelővel is beszéltek: „Elmondta nekünk, hogy akkor ősszel Böjte Csaba azt mondta neki, hogy nem hiszi el azokat, amikkel őt vádolják, és biztatta, hogy ha úgy érzi, hogy van kedve és ereje, akkor még maradjon nevelőként.”

Végül 2017 elején bontották fel a munkaszerződését. A férfi végig szabadlábon védekezett. Böjte Csaba a Válasz Online-nak azt mondta: ő jelentette a gyámhatóságnak az ügyet. Az Átlátszó Erdély munkatársa szerint csak három évvel később, 2019-ben. Szabó Tünde szerint abban az évben visszajött a nevelő néhány angliai adományozóval, ettől a gyerekek nagyon megijedtek, és emiatt kezdhettek el először beszélni.

„Ők értesítették Böjte Csabát, és ez az, amit Böjte folyamatosan elmesélt, hogy akkor ő ezzel a pszichológussal együtt elment a Hargita megyei gyermekvédelemhez, és megtette a feljelentést” – magyarázta Szabó Tünde. De ekkor már három éve tudtak arról, hogy a nevelő veri a gyerekeket.

„Minden családban vannak gondok-bajok”

Mónika ügyében a Házon kívül több egykori önkéntessel, nevelővel és volt diákkal is beszélt különböző időszakokból. Egy Mónikával együtt felnövő diák például azt mondta, a rossz osztályzatokért tenyeresekkel büntették. Anna pedig, aki a szovátai otthonban a konyhán dolgozott, férje pedig karbantartóként, azt mondta, Böjte Csabának is jelezték, hogy az egyik nevelő veri a gyerekeket, de nem történt semmi.

„Lefeküdt a kanapéra, letérdeltetett, és csináltam, amit mondott” – pszichológushoz jár és pánikrohamai vannak Böjte Csaba szovátai otthonának egykori lakója, akit korábbi nevelője szexuálisan molesztálhatott
Fotó: Házon kívül

„Maga a házvezetőnő ismerte el a gyűlésen az atyával, hogy ő utánanézett, vizsgálatot indított, és a gyerekek neki bevallották, hogy durván veri őket. De nem történt semmi.

Az atya azt mondta, hogy tanuljon a tettből, emelkedjen föléje, minden családban vannak gondok-bajok, ezért nem válunk el, nem veszik el azért a gyereket, mert egyszer megverte

 – idézte fel Anna, aki szerint ez a személy ma is ott van az otthonban, már nem nevelő, hanem házvezető. Az Átlátszó Erdélynek a férfi azt mondta: már nem veri a gyerekeket. 

Szinte válogatás nélkül vették fel a nevelőket, szakmai szempontok nem voltak

Több, egykor az otthonban dolgozó önkéntes és nevelő is arról beszélt, hogy szinte válogatás nélkül vették fel az embereket. A munkaügyi alkalmassági vizsgálaton és erkölcsi bizonyítványon kívül nem volt más követelmény.

A szakácsnő Anna és karbantartó férje is hamar nevelők lettek az otthonban, pedig nincs ilyen irányú képesítésük, végzettségük. A nő szerint a legtöbb nevelő is kiszolgáltatott helyzetben van, sokan úgy kerülnek az otthonokba, hogy például elmenekülnek az agresszív férjüktől a gyerekkel, ott elbújnak, és azonnal nevelő vagy konyhás segítő lesz belőlük. 

Ki vagyok én, és ki Böjte Csaba? A kamerák őt kísérik, nem engem. Ki hinne nekem vele szemben?

– szemléltette a helyzetet.

Böjte atya mellett több kormányzati politikus is kiállt, néhány napja épp a kulturális miniszter, Csák János védte meg nyilvánosan. Ők egyébként már könyvet is adtak ki közösen. A Mandinernek Csák úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb aljasság a világon a gyerekek védelmezőjét bűnösnek beállítani.

A gyermekvédelemmel foglalkozó szakértő szerint Böjte Csabának muszáj változtatnia a hozzáállásán, a gyermekotthonok működésén. Másképp „azokat a hangokat erősíti meg, hogy nálunk minden a legnagyobb rendben van, jöjjön továbbra is a segítség, a támogatás” – jegyezte meg Roth Mária kolozsvári pszichológus.

Böjte Csaba a szovátai szembesítő mise után is bírálta az ügyeket feltáró újságírókat, megkérdőjelezve, hogy az igazságot írták le.

„Ha felelőtlenül ír valaki rólunk bármit, ez elfűrészeli ezeket a bizalmi szálakat, az emberek nem adnak adományt, és nem, én azért nem fogok éhen halni, de ezeket a gyerekeket vissza kell küldeni előbb-utóbb oda, ahonnan jöttek” – mondta a szerzetes egy hangfelvétel szerint.

Mónika egyébként 2017-ben feljelentést tett a rendőrségen, de az ügyet vádemelés nélkül lezárták. Azóta is pszichológushoz jár, gyakran vannak pánikrohamai. Azt mondta, tavaly ősszel találkozott Böjte Csabával.

„Azt kérdezte tőlem, hogy ő most miben tudna segíteni nekem, mi az, ami gyógyítana. És azt mondtam, hogy én csak egy bocsánatkérést szerettem volna, az segítene, az könnyítene az én lelkemen és a nevelőén is. Ment, és meg is kereste a nevelőt. Szóval azt akarom ezzel mondani, hogy oké, hogy menekül a problémáktól, de azért nem annyira gonosz, mint ahogy állítják” – fogalmazott Mónika, akitől egykori nevelője sosem kért bocsánatot.

A Házon kívül Böjte Csabától is kért interjút, a stáb Erdély-szerte bárhová elment volna, hogy találkozzanak, de a ferences szerzetes azt írta: szeretne ő maga is tisztán látni, ezért most nem nyilatkozik.

#Házon kívül#Videó#Külföld#Böjte csaba#szerzetes#gyermekotthon#gyermekbántalmazás#szexuális bántalmazás#románia#déva#szováta#nevelő#ma#erdély

Címlapról ajánljuk