Házon kívül

„Volt néhány rendőr, akin láttuk, hogy élvezi a szituációt. Mosoly volt az arcukon” – ezek voltak a Karmelita-tüntetés legdurvább pillanatai

Keleti AndreaKeleti Andrea

2023. május 17. 13:12

Az eddigieknél jóval keményebben léptek fel a rendőrök diákokkal, tanárokkal és politikusokkal szemben a miniszterelnök munkahelye előtt a május 3-i tüntetésen. Volt olyan gyerek, akit közvetlen közelről fújtak arcon, többeket őrizetbe vettek, pedig sokan, mint utólag kiderült, semmi törvénybe ütközőt nem csináltak. Első sorban álló diák, volt rendőrnyomozó és országgyűlési képviselő is elmondta, ők hogyan élték meg az akkor történteket. A Házon kívül riportja.

Loky Vince keze akkor sérült meg, amikor a két héttel ezelőtti tüntetésen lebontották a kordont. Az oktatás helyzete miatti, előre bejelentett belvárosi tiltakozások után ment fel a Karmelita kolostorhoz, a Miniszterelnökség épületéhez. Alig egy héttel azelőtt, hogy elkezdte volna az érettségi vizsgákat.

„Néhány ember megbontotta a kordonvédő kerítést, és azon átmászva bejutott a sarkon lévő kordonok mögé" – idézte fel a tüntetésen történteket a diák, aki úgy fogalmazott, még most is szürreális élmény a Várban lennie.

„Volt néhány rendőr, akin láttuk azt, hogy élvezte a szituációt” – diákok, első sorban álló képviselő és volt rendőr idézte fel a Karmelita előtti tüntetés legdurvább jeleneteit
Loky Vince és édesanyja, Gaál Gabriella is ott volt a május 3-i tüntetésen.

Orbán Viktor hivatalának környékét körülbelül másfél éve nyilvánították építési területté. Itt valóban több építkezés is zajlik, azonban tüntetők és ellenzéki politikusok szerint a terület egy része nem az: csak azért zárták le, hogy a kormánytagok véletlenül se találkozzanak velük vagy kérdéseket feltevő újságírókkal. 

Vince két osztálytársával jött tüntetni. Egyikük Csík Martin, aki nem közvetlenül a kordonnál állt, hanem valahol a tömeg közepén.

Volt néhány rendőr, akin láttuk azt, hogy élvezi a szituációt. A gumibottal csapkodták a kezüket, és közben mosoly volt az arcukon

– fogalmazott Martin. Hozzátette, sajnálja, hogy „örömmel tölti el őket, hogy egy diákot bántalmazhatnak, de nem neheztelek rájuk, mert próbálom megérteni az ő oldalukat is, és igazából ők csak a munkájukat végezték. 

Szóval nem tudok rájuk haragudni, nem ők az ellenség.

„Volt néhány rendőr, akin láttuk azt, hogy élvezte a szituációt” – diákok, első sorban álló képviselő és volt rendőr idézte fel a Karmelita előtti tüntetés legdurvább jeleneteit
Az egyik tüntető diák szerint volt néhány rendőr, aki élvezte, hogy diákokat bánthat.

Szintén az első sorban volt Csőgör Péter a pedagógustüntetések zászlajával. Bement az elzárt területre, de ott azonnal megjelentek a rendőrök, vagy ahogy ő mondja, a „volt kollégák”, és kiszorították őket.

A férfi tavaly nyárig ugyanis gazdasági főnyomozó volt Pest megyében. És azért csak volt, mert felderített egy korrupciós ügyet, és szerinte ez az állásába került. Két gyereke is elkísérte a tüntetésre, a 18 éves és a 12 éves. Azt mondta, azért kísérték el őt, hogy jobb legyen a rendszer. 

Látják, hogy mi zajlik körülöttünk, hogy széjjelbomlik az egész ország. A családok, a barátok, két táborra szakad minden az országban, és egyszerűen ők is érzik, hogy nem jó így élni.

A tüntetők többsége fiatal, szinte gyerek volt. Két hullámban érkezett rájuk a könnygáz. Az első hullám közvetlenül azután, hogy a fiatalok elkezdték kidönteni a kordont. A volt rendőrnyomozó azt mondta, még akkor is az arcába fújták a könnygázt, amikor már nem tudott védekezni. Akkor már, mint felidézte, összegörnyedt helyzetben volt, alig vett levegőt, becsukta szemét-száját.

Még akkor is jön az illető rendőr, amikor már mindenféle ellenállást megtörtek

– mondta Csőgör. A rendőr utolsó intézkedése az volt, hogy közvetlen közelről, harminc centiről fújta az arcába a könnygázt – a volt nyomozó szerint csak azért olyan rövid ideig, mert a palack közben kifogyott.

„Volt néhány rendőr, akin láttuk azt, hogy élvezte a szituációt” – diákok, első sorban álló képviselő és volt rendőr idézte fel a Karmelita előtti tüntetés legdurvább jeleneteit
Csőgör Péter azt mondta, még akkor is az arcába fújták a könnygázt, amikor már nem tudott védekezni.

Hidász Máté is tüntetett: ő Csőgör mellett állt, és az ő arcába fújták a legtöbb könnygázt itt is és később is a rendőrök. Vince édesanyja, Gaál Gabriella is ott volt a tüntetésen. Hidász Máté mögött állt akkor, amikor először használták a könnygázt a rendőrök.

Megkérdeztem a Mátét, hogy lemossam-e az arcát, mondta, hogy igen, és akkor odaadtam neki a pulcsit. Kérdeztem, hogy kijön-e, mondta, hogy nem. Nem jön el onnan, mert nem lát semmit. Azt mondta, hogy nem jön el onnan, és kapaszkodott 

– idézte fel Gabriella, aki maga is pedagógus. Harminc éve van a pályán, és a fizetése alig haladja meg a 300 ezer forintot. Hónapról hónapra arra kényszerül, hogy pénzt fogadjon el az idős szüleitől, egyebek mellett ezért vett részt a tüntetésen.

Ott állt az első sorban a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője, Tompos Márton is.

Düh, frusztráció és egy iszonyatos ellenállás, közösségben, hogy most akkor együtt itt vagyunk. Csináljuk, amit kell. Nincs vesztenivalónk, mert hova hátráljunk tovább? 

– így írta le az akkori hangulatot.

„Én az első sorba kerültem, először sikerült egy maszkos srácot kirántani, aki már nagyon közel került a rendőrökhöz, és aztán láttam, hogy a Máté nevű srác kapaszkodik a kordonnak az egyik tartóelemébe, róla később tudtam meg, hogy ő az, akit nagyon közelről arcon fújtak. Akkor is arcon fújták, és még ráadásul ütötték hátulról tonfával. 

Ez borzasztó kép volt, és akkor egy ösztönszerű mozdulattal utánanyúltam, majd annyit hallottam, hogy »azt szedjétek ki«. Kikaptak, és már a földön voltam

– tette hozzá Tompos. Ezek után a tanárnő kérte a rendőröket, hogy Máté mellett maradhasson, de nem engedték.

Csőgör azt mondta, bár az első könnygázhullámnál még kitartott, a második már neki is sok volt. Az első akciónál még sikeresen befogta a szemét és a száját, de a második már túl hosszú ideig tartott. 

Utána éppen hogy csak magamhoz tértem, és már ott volt négy rendőr, aki úgy gondolta, hogy akkor most beráncigál a védett területre. Ott földre fektettek, lehasaltattak, hátrabilincseltek 

– mondta a volt rendőr.

Tompos Márton is összekötözött kézzel, másfél órán át állt a Karmelita kolostor falánál, mellette a 17 éves fiú, akihez végül a rendőrök hívták ki a mentőt. Loky Vince két osztálytársával jött tüntetni, egyiküket tiltott maszkviselés miatt állította elő a rendőrség. Vince azt mondta, megmagyarázhatatlan számára, hogy „a kormánynak fontosabb volt egy kordonnak a védelme, mint az ország fiataljainak a testi épsége”.

„Volt néhány rendőr, akin láttuk azt, hogy élvezte a szituációt” – diákok, első sorban álló képviselő és volt rendőr idézte fel a Karmelita előtti tüntetés legdurvább jeleneteit
Hidász Máté arcába fújták a legtöbb könnygázt.

A rendőrség az összecsapások után néhány nappal részletesen elmagyarázta, miért léptek fel most keményebben, mint a korábbi tüntetéseken. Bemutatták azokat az általuk készített felvételeket, amelyeken látszik például a pillanat, amikor a tömeg elkezdi megbontani az építési területet lezáró elemeket, vagy hogy többen dobálni kezdenek. A rendőrség szerint a terület ráadásul tele volt veszélyes tárgyakkal: vascsövekkel, térkövekkel és fadarabokkal, amelyekkel szerintük megtámadhatták volna őket.

Kutsera-Juhász Bettina rendőr alezredes szerint „minden megalapozta és indokolta, hogy ezzel az erőszakos tömeggel szemben kollégáim kényszerítő eszközöket, könnygázt és rendőrbotot alkalmazzanak annak érdekében, hogy ezt az építkezési területet elhagyják”.

Ezt erősítette meg a kormányinfón Gulyás Gergely is. Szerinte rossz érzés volt látni, hogy a tinédzserek nem tartják be a jogszabályokat.

Tinédzserként nem gondoltam arra, hogy építési területre be kellene törnöm, vagy hogy rendőrökkel kellene szembeszegülnöm, vagy rendőröket kéne lökdösnöm

– magyarázta a miniszter.

Bár az ellenzék és a tüntetők egy része is vitatja, hogy a lezárt területek egy része valóban építési terület lenne, a Helsinki Bizottság álláspontja szerint csak bíróság mondhatja ki, hogy valóban az-e. Addig pedig a Várnak ezt a részét építési területnek kell tekinteni. Hegyi Szabolcs, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) képviselője is így látja. Szerinte a tüntetés egészen a kerítéselem lebontásáig jogszerű volt.

„Volt néhány rendőr, akin láttuk azt, hogy élvezte a szituációt” – diákok, első sorban álló képviselő és volt rendőr idézte fel a Karmelita előtti tüntetés legdurvább jeleneteit
A TASZ megfigyelője szerint aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazott a rendőrség a tüntetőkkel szemben.

„Arra nincsen joga senkinek, hogy kordonokat, kerítéseket döntögessen, tehát ez az a pont, ahol lehet azt mondani, hogy a rendőrségnek már volt jogalapja arra, hogy intézkedjen. Innentől kezdve az a kérdés, hogy amit a rendőrség tett, arányos-e. Ez dönti el a jogszerűséget" – mondta a szakértő, aki a TASZ megfigyelőjeként vett részt az ominózus tüntetésen. Szerinte aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazott a rendőrség, a kordon ledöntése után nagyon hamar bevetették a könnygázt, és tonfákkal igyekezték kiszorítani a munkaterületről a tüntetőket. Mint mondta,

az lett volna az arányos reakció ebben a helyzetben a rendőrség részéről, hogy nem könnygázzal és tonfával kifelé támadva lépnek fel, hanem pajzsokkal egyfajta védekező állást vesznek fel.

A tüntetésen a rendőrök több embert előállítottak, köztük fiatalokat is. Volt, akit azért, mert megbontotta a kordont, másokat amiatt, mert az arcukat maszkkal takarták el, egy embert pedig azért, mert pirotechnikai eszközt használt. A TASZ szerint volt olyan gyerek is, akinek a rendőrök nem engedtek, hogy felhívja a szüleit.

 

#Házon kívül#Videó#Belföld#oktatás#karmelita kolostor#tüntetés#könnygáz#rendőrség#erőszak#kordonbontás#ma

Címlapról ajánljuk