Házon kívül

New York-i luxuslakás, Porschék és egy Ferrari – Matolcsy György fia és ismerősei sokszor bukkanak fel milliárdos jegybanki beruházások közelében

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 5:55

A luxusautópark csak a jéghegy csúcsa: minél mélyebbre ásott a Házon kívül stábja, annál megdöbbentőbb értékű vagyontárgyakat talált, a szálak pedig Matolcsy György fiához, Matolcsy Ádámhoz és barátaihoz vezettek. Sokmilliárd forint vándorolt magántőkealapokba, amikről nem kötelező elmondani, hogy kik a tulajdonosai, ha vannak egyáltalán. A magántőkealapokról ugyanis kijelenthető, hogy aki pénzt rakott bele, csak befektető, nem tulajdonos.

Szép és drága Porshékat fotózott le az Átlátszó egy budai mélygarázsban még 2019-ben. Összesen négyet. Akkoriban 60-70 millió forintot érhetett a gyűjtemény. Kiderült: mind a 4 Porsche Matolcsy Ádámé. Az édesapja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2013 óta. 

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Matolcsy Ádám Porsche-gyűjteménye 2019-ben

Tavaly már egy elektromos Porschéval fotózta le Matolcsy Ádámot a Direkt 36-nak Németh Dániel.

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Matolcsy Ádám elektromos Porschéja

Azt már régebb óta tudjuk, hogy Matolcsy Ádámnak egy Porsche-gyűjteménye van, viszont ez, amit a kollégának sikerült lefotózni, ez egy sokkal újabb, nagyobb értékű autó volt. 65-70 millió forint az alapára 

– mondta Szőke Dániel, a Direkt 36 újságírója.

Erről az autóról azt állította, csak bérelte. A Házon kívül megkérdezte, most milyen autót használ, de azt írta: tartsuk tiszteletben a családja magánélethez való jogát, amibe beletartozik, hogy milyen autóval viszi a gyerekeit az iskolába. Arra pedig, hogy megvan-e még a Porsche-gyűjteménye, egyszerűen nem válaszolt. 

Magasélet

Matolcsy György fia nem veti meg a luxust. Panorámás mezőgazdasági épületet és nyaralót épített Balatonfüreden, majd kiderült az is, egy tetőtéri luxuslakásban élt a Duna-parton, és egy 150 millió forintos órát hord. 

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Matolcsy Ádám luxusórája.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől diplomata-útlevelet kapott, ezzel utazik, például magánrepülővel, amivel nyaralni jár. Kérdés, hogy miből futja erre?

Van egy Magyar Stratégiai Zrt. nevű részvénytársasága, amiről azt lehet feltételezni, hogy azért hozta létre, hogy ezen keresztül birtokolja a megannyi céges vagyonelemét, de cégei nem nagyon vannak 

– mondta Bódis András, a valaszonline.hu újságírója.

Veszprémben van a Balaton Bútor gyára, amit egy hatalmas szék jelez az út szélén, ez a cég papíron is Matolcsy Ádámé, és van még egy lényegében könyveléssel foglalkozó vállalkozása.

Az a furcsa, hogy olyan entitások, akik a nemzeti bankból hasznot húztak, vagy milliárdokban mérhető, vagy ingatlanokban mérhető magántőkealapok, ezeknek mind Matolcsy Ádám könyvelőcége, vagy az ő alkalmazottai könyvelnek 

– tette hozzá Bódis.

Matolcsy Ádám ismerősei is jól jártak

Ezen a ponton két újabb szereplőt érdemes megismerni, akik szorosan kötődnek Matolcsy Ádámhoz, mindannyian sok pénzt kapnak a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banktól, vagy annak alapítványaitól. Először Olaszországban fotóztak le egy Ferrarit, akkor még nem lehetett tudni, hogy ki használja, illetve ki a tulajdonosa. Aztán kiderült: Somlai Bálint, Matolcsy Ádám barátja. A Direkt 36 fotózta le a különleges Ferrarival Budapesten.

Egy kerekének az ára a kerékcsavarokkal együtt 7 millió forintba kerül, csakhogy a nagyságrendet érzékeljük

– mondta Szőke Dániel.

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Somlai Bálint Ferrarija.

Az ezer lóerős Ferrari 150 millió forintba kerül. Egy autósportál autócsodának titulálta, és videót is készített róla. Somlai Bálint, Matolcsy Ádám barátja sem veti meg a luxust. A rózsaarany óra, amit rajta láttak – a Telex szerint – 120 millió forintba is kerülhet. Ő is használta ugyanazt a magánrepülőt, amit Matolcsy Ádám, és több jel szerint együtt is utazhattak vele nyaralni. Somlai cége, a Raw Development újította fel Matolcsy Ádám fentebb már említett balatoni nyaralóját, és budai luxuslakását. A céget egyébként egy olyan vállalkozás alapította, amelynek Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás volt a tulajdonosa. A másik szereplő Matolcsy Ádám környezetéből Száraz István.

Az ilyen pici kis apró sikerecskéből nagyon sokat tud tanulni az ember, amikor azt látja, hogy van értelme a munkának. Szerintem ez az egyik legfontosabb üzenet

– ezt Száraz István mondta egy interjúban 2013-ban, az RTL-en futó Első millióm című műsornak, nem sokkal azután, hogy megalapította a vs.hu nevű internetes portált. Amelyről később kiderült, hogy több mint félmilliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól cikkek és videók készítésére.

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Száraz István lencsevégen.

Miután ez nyilvánosságra került, a szerkesztőség egy része azonnal felmondott. Száraz Istvánnak több budapesti vendéglátóhelyben is volt érdekeltsége. Őt is lefotózták egy luxusautóval, igaz, érte sofőr jött, legalábbis a róla készült képeken úgy tűnik. És ő is utazott azzal a magánrepülővel, amivel Matolcsy Ádámék. Matolcsy Ádám azt írta: Ismeri Somlai Bálintot és Száraz Istvánt is, megvan a telefonszámuk, de nincsenek napi kapcsolatban.

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Matolcsy Ádám ismerőseivel a Sziget Fesztiválon.

Pedig nemcsak buliztak együtt, például a Sziget VIP-jében 2017-ben, de mindhárman megjelentek az Origo nevű hírportál körül is.

Ez az az időszak 2015 és 2018 között, amikor a média a legfontosabb terep a kormány számára, és a legtöbb pénz ide megy (…) Ekkor adja el a Telekom is az Origót, és ekkor tűnik fel Száraz István cége a vevők között

– mondta Rényi Pál Dániel a Házon kívülnek.

Aztán Matolcsy Ádám előbb vezérigazgatója lett a cégnek, majd 2017-ben papíron is megvette.

A legárulkodóbb momentuma ennek a viszonyrendszernek az az, hogy amikor a médiában van a pénz, akkor a médiában van Száraz István, Somlai Bálint, aki ha jól emlékszem, valamelyik origós tévének volt az igazgatója 

– tette hozzá Rényi Pál Dániel.

Aztán 2018-ban az Origót ingyen odaajándékozta az új állami médiaholdingnak, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Mint ahogy akkor többszáz más médiummal is tették a tulajdonosai. Aztán amikor az építőipari beruházások környékén koncentrálódnak a források, akkor hirtelen ott találjuk meg ezeket az embereket, elsősorban Somlait.

Ingatlanbiznisz

A budapesti Postapalota épületét a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyonkezelője vette meg. Ide költözött az MNB felügyeleti központja. A felújítást Somlai Bálint cége végezte projektmenedzserként, több mint 30 milliárd forintért. És Matolcsy Ádám cége is szállított ide bútorokat. Matolcsy Ádám azt írta a Házon kívülnek, hogy cége sosem kapott megbízást a magyar Nemzeti Banktól, leányvállalataitól vagy alapítványaitól. Közvetlenül lehet, hogy nem.  

De például a Postapalota bebútorozásával is ismerőse, Somlai Bálint cégét bízták meg, mintegy 3 milliárd forintért. Így közvetlenül ő fizetett Matolcsy Ádám cégének a Nemzeti Bank pénzéből. 

És Matolcsy Ádám barátai felbukkantak a Jegybank központi épületének felújításánál is. A felújításért Somlai Bálint Raw Development nevű cégének 55 milliárd forintot fizet ki a Nemzeti Bank. A testvércégének pedig 16 milliárdot a karbantartásért. A Nemzeti Bank kommunikációjával Matolcsy Ádám másik barátjának, Száraz Istvánnak a cégét bízzák meg 2019 óta. Idén már 3 milliárd 300 millió forint keretösszegű szerződést kötöttek.

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
A budapesti Postapalota.

Száraz István cégének a Frank Digitálnak nincs honlapja, a Facebook-oldala pedig 3 éve nem frissült. Somlai Bálint építőipari cégének sincs honlapja. A Telexnek már két éve azt írták: fejlesztik a honlapot, mert a régi már nagyon elavult volt. Úgy tűnik, két év alatt sem készültek el, vagy nem is olyan fontos, hogy lássák őket, hiszen így is tele vannak milliárdos nemzeti bankos megbízásokkal. Somlai Bálint cége, a Magyar Nemzeti Bank korábbi közlése szerint a 12 jegybanki alapítványból 11-nek dolgozott korábban. Az Úri utcaiban is, a Várban.

Az épületet 2015-ben vette meg a Matolcsy György vezette jegybank alapítványa. Ráköltöttek a felújításra mintegy 3 és fél milliárd forintot, 2021-re lettek kész. Ugyanebben az évben a Matolcsy György vezette jegybank alapítványa eladta az épületet. A vevő mögött Matolcsy György fiának köreit sejtik. Az épület most is a nemzeti bank egyik alapítványának székhelye, de a tulajdonosa két magántőkealap. A magántőkealapok rendszerét az Orbán-kormány találta ki.

Nem olyan, mint egy cég, mert ott lehet tudni a tulajdonosokat és sokat kell adózni, a magántőkealapoknál meg nem lehet tudni a tulajdonosokat, és keveset kell adózni. Ugyanaz, mint az offshore, még azt se mondom ,hogy egy kulturáltabb formájú, egy más formájú offshore

– mondta Bódis András.

Több olyan, nagy értékű épület van Budapesten, amelyeket a nemzeti bank alapítványai vettek meg, majd ilyen tőkealapoknál kötöttek ki. 

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
Egy budai villa, amit kutatóközpontnak vettek.

Egy impozáns budai villát is a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa vette meg 1 milliárd 300 millió forintért. Akkor azt mondták: kutatóközpontnak. Majd ez is egy tőkealapé lett, aminek nem lehet tudni, kik a tulajdonosai.

Hogyhogy nem megjelent egy fénykép a közösségi médiában, ahol Matolcsy Ádámnak az új felesége posztolt és kiírta, hogy végre újra itthon

– ezt már Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő mesélte a Házon kívülnek.

Matolcsy Ádám az RTL Híradónak elismerte, hogy lakott a villában, de azt állította: bérelte. És nem zárta ki, hogy máskor is megfordul majd ott. Matolcsy Ádám tagadta, hogy tulajdonosa lenne magántőkealapoknak, de ezt lehetetlen ellenőrizni, mivel nem kell nyilvánosságra hozniuk. És az is lehet, hogy úgy mondott igazat, hogy nem mondott igazat.

Magántőkealapoknak befektetési jegyekben testesül meg a tulajdonjog vagy a befektetés, azt is vitathatja, hogy ezt nem tulajdonjognak hívják, hanem ő befektető. Nem tulajdonosa a magántőkealapnak, hanem befektető az ő fogalomkészletében, akkor máris úgy mondott igazat, hogy hazudott

– tette hozzá Bódis András.

New York-i luxuslakás 14 milliárdért, Porsche-gyűjtemény, magántőkealapba rejtett milliárdok – Mi köze mindehhez Matolcsy fiának?
A Várkert kaszinó.

Budapest egyik luxuséttermének épületét, a Várkert kaszinót is a Magyar Nemzeti Bank alapítványa vette meg. 2018-ban azzal adták át az épületet, hogy végre lesz Budapestnek egy impozáns, kulturális közösségi tere. Aztán nagyon gyorsan luxusétterem lett belőle. Az üzemeltetési jogot Matolcsy Ádámék egy harmadik barátja vette meg pár száz millió forintért, az épület tulajdonosa pedig egy ingatlanfejlesztési befektetési alap lett. 

Az épületben sok vezető politikus megfordult, a 444.hu Orbán Viktort is lefotózta Rogán Antallal, mint ahogy Matolcsy Ádámot és Száraz Istvánt is. Hogy mennyiért adták el a Nemzeti Bank alapítványai ezeket az értékes ingatlanokat, nem lehet tudni.

A vásárlás is valószínűleg egy hűtlen kezelés lenne egy normális országban az adófizetők pénzéből

– mondta Hadházy Ákos.

Luxuslakás a világ egyik legdrágább városában

New York egyik legdrágább részén, a Trump toronnyal szemben, néhány perc sétára a Central Parktól, van egy nemrég felújított épület, a Crown Buliding. Egy része szálloda, de néhány emeleten luxuslakásokat alakítottak ki. Az egyik ilyet egy magyar vevő vásárolta meg, egy magántőkealap. A 444.hu találta meg a luxusingatlant.

Van három dolog, aki alapította a céget, aki aláírta és amilyen címre be vannak jegyezve a szerződés szerint. Ez mind abba az irányba mutat, hogy olyan magántőkealap lehet a háttérben, aminek a környékén felbukkan Matolcsy Ádám és baráti köre. Ez a 18. emeleti lakás el lett látva mindenféle luxussal, külső medencével, a hálószobából nyíló külön terasszal, amin jacuzzi van

– árulta el Haszán Zoltán, a 444.hu újságírója.

Van egy másik terasz is, a Central Parkra néz, az már 100 négyzetméteres, rajta 12 méter hosszú medence, a lakás pedig 350 négyzetméter. A 444.hu kiderítette, hogy egy magyar nő jegyeztette be azt a céget az Egyesült Államokban, ami aztán megvette a luxuslakást 14 milliárd forintnak megfelelő dollárért. A nő Matolcsy Ádám köreihez tartozó cégeknél is megjelent korábban.

De nem ez a nő írta alá a vásárlást. Hanem egy olyan férfi, akiről azt lehet tudni, hogy a Raw Developmentnél dolgozik, ez viszont már a Somlai Bálintnak a cége. Aki aláírta a szerződést, nem tulajdonos a Raw Developmentben, nem vezető csak egy alkalmazott. Hogy ez mennyire életszerű, hogy egy magyar cég alkalmazottja vásárol egy 14 milliárdos ingatlant New Yorkban, azt döntse el mindenki

– tette hozzá Haszán Zoltán.

De hogy ki a tényleges tulajdonos, azt a magyar jogszabályok miatt nem lehet tudni. A valaszonline.hu újságírója szerint Matolcsy Ádám cégénél is lehet találni jelet arra, hogy ezek a magántőkealapok az ő köreihez köthetők.

Alapított egy magyar Strat Alfa nevű leányvállalatot, és százszázalékos nyomok vannak arra. hogy Matolcsy Ádám önmaga majdnem 20 milliárd forintot belerakott – magyarázta Bódis András.

A másik 20 milliárdot az MKB Bank tette bele. És még felvettek többtízmilliárd forintnyi hitelt. De olyan ingatlanokat ajánlottak fel fedezetként, amelyeknek semmi köze nincs Matolcsy Ádámhoz, papíron.

Matolcsy Ádám úgy vett fel hitelt, hogy nem a saját vagyontárgyait terhelte be vele, hanem egy olyan irodacégnek az összes ingatlanát, amelyik 150 milliárd forint értéket képvisel, viszont nincs az ő nevén, hanem magántőkealapok nevén van. Ha megkérdez valaki egy gazdasági jogászt, ez olyankor tud előfordulni, ha a terhelt ingatlanok tulajdonosa és a hitelfelvevő nagyon közeli viszonyban áll, vagy önmaga 

– magyarázta el Bódis András.

Ezek a magántőkealapok egytől-egyig a fővárosi Pusztaszeri útra vannak bejegyezve.

Talán ötvenvalamennyi cég van itt, az mind ez a kör, egytől-egyig. Magántőkealapok, a nemzeti bankot felújító cég, ez a Raw Development, illetve Száraz István több érdekeltsége. Ez az összeköltözés a Pusztaszeri útra ez minden elemében értelmezhetetlen. Vagy teljesen tudatos erődemonstrációról van szó, amikor egy gazdasági kör meg akarja mutatni az ő tényleges gazdasági erejét és befolyását

– tette hozzá Bódis.

Amikor a Házon kívül stábja ott járt, elég nagy volt a forgalom, állt bent egy drága Porsche is. A több tömbből álló épületegyüttes is a Magyar Nemzeti Banké volt egykor, majd magántőkealaphoz került, most újra a Nemzeti Bank egyik, a varsói tőzsdén jegyzett cégéé. 

Kormánykritika a jegybanktól

Az utóbbi időben Matolcsy György a Nemzeti Bank elnöke többször, élesen bírálta a kormányt és a gazdaságpolitikáját, ami az újságírók szerint spekulációra adhat okot.

Ezt se zárjuk ki, hogy éppen Matolcsy Ádám Matolcsy György és az ő holdudvaruk éppen látszani akar, hogy mindenki számára világossá lehessen tenni, hogy őket nem lehet csak úgy lesöpörni

– mondta Bódis András.

A Házon kívül kért interjút Matolcsy Ádámtól, de azt írta: tavaly nyár óta családjával nem Magyarországon élnek, ő külföldön dolgozik és a gyermekei is külföldön járnak iskolába. Hogy hol, azt nem árulta el.

#Házon kívül#Videó#matolcsy györgy#matolcsy ádám#Száraz István#somlai bálint#porsche-gyűjtemény#luxusvilla#new york#luxuslakás#magántőkealap#ma

Címlapról ajánljuk